Cifra de afaceri pe 2021 este de 32,8 milioane de dolari, conform indicatorilor de piaţă pentru Ghenie la vânzările publice. 89% dintre vânzările de opere de artă semnate de artistul român au fost la Hong Kong.
Laureat al Universităţii de Artă ÅŸi Design din Cluj-Napoca în 2001, Adrian Ghenie este un pictor figurativ, preferând cuÅ£itul pensulei. Subiectele sale predilecte sunt personajele marcante ale secolelor al XIX-lea ÅŸi al XX-lea. Astfel, Charles Darwin ÅŸi Lenin, Vincent Van Gogh ÅŸi Marcel Duchamp se regăsesc portretizate fără concesii în operele sale.
Fulminanta ascensiune a lui Adrian Ghenie (1977) începe în 2011, în momentul în care se alătură prestigioasei Pace Gallery în cadrul unei expoziÅ£ii colective. Reprezentat de una dintre cele mai respectate galerii din lume, el este inclus în acelaÅŸi an în licitaÅ£ii, la Phillips de Pury & Company la New York. Pictura sa puternică atrage colecÅ£ionarii bogaÅ£i, pânza "Swimming Pool" (de 50 cm) atingând dublul estimării, la 22.500 de dolari.
Dacă Pace Gallery nu este străină de acest prim succes, este de remarcat că numele lui Adrian Ghenie circula deja în cercurile de iniÅ£iaÅ£i din 2006, anul unei expoziÅ£ii la galeria Haunch of Venison din Zurich. Introducerea în programul Haunch of Venison a fost capitală pentru că această galerie a devenit subsidiară a celei mai puternice case de licitaÅ£ii, ÅŸi anume Christie's, în 2007. În 2011, Haunch of Venison-Christie’s deschide al doilea spaÅ£iu la Londra ÅŸi îi dedică o expoziÅ£ie monografică tânărului "Ghenie". De atunci, expoziÅ£iile se succed. În lunile următoare, lucrările sale pot fi văzute pe rând la Muzeul de Artă Contemporană din Denver, la Palazzo Strozzi din FlorenÅ£a ÅŸi la Kunsthalle Mucsarnok din Budapesta. Artistul este pregătit să treacă de noi niveluri de preÅ£ în sălile de licitaÅ£ie.
O rată extravagantă, condusă de marile galerii şi case de licitaţii
În 2013, Pace Gallery va accelera considerabil lucrurile dedicându-i o primă expoziÅ£ie personală la New York, însoÅ£ită de un catalog (Adrian Ghenie: New Paintings, din 8 martie până în 4 mai 2013). La finalul acestei expoziÅ£ii, preÅ£urile cresc în săli, cu un portret revizuit al lui Elvis Presley vândut cu mai mult de 330.000 de dolari în iunie 2013, la Sotheby's din Londra. Anul viitor, pragul de un milion de dolari este depăşit pentru prima dată, prima sa operă milionară se intitulează "The Fake Rothko". Lucrarea a fost adjudecată pentru 2,4 milioane de dolari pe 30 iunie 2014 la Sotheb's Londra după ce fusese estimată la 596.000 de dolari.
Apoi, două noi consacrari marchează anul 2015: mai întâi cu intrarea în cadrul galeriei Thaddaeus Ropac, care îi dedică o expoziÅ£ie pariziană la sfârÅŸitul lui octombrie în paralel cu cea de la FIAC ÅŸi, mai ales, cu imensul succes datorat participării la Pavilionul românesc de la Bienala de la VeneÅ£ia, ediÅ£ia a 56-a. Ghenie reprezintă aici Å£ara natală cu camera lui Darwin, o scufundare în pictură, istorie ÅŸi istoria artei. Această participare foarte bine remarcată la Bienală îl propulsează pe scena contemporană ÅŸi vânzările sale explodează în următoarele luni, până la recordul de 4,5 milioane de dolari în februarie 2016 pentru o operă care îl omagiază pe Van Gogh ("Self-Portrait As Vincent Van Gogh").
Trei luni mai târziu, o altă vânzare Sotheby's cu un autoportret al lui Ghenie în rolul lui Vincent Van Gogh, a fost estimată la aproximativ 200.000 de dolari. Acest autoportret, expus în 2013 la galeria Pace, apoi la Bienala de la VeneÅ£ia în 2015, a fost cumpărat pentru 2,59 milioan de dolari, adică de zece ori estimarea iniÅ£ială.
Octobrie 2016: Nou succes cu pânza "Nickelodeon" (2008), care a fost estimată la cel puÅ£in 2 milioane de dolari ÅŸi a fost vândută la mai mult de 9 milioane. La sfârÅŸitul anului 2016, veniturile din licitaÅ£ie ale lui Ghenie ajung la 27 de milioane de dolari. Artistul trece apoi brusc de pe locul 550 pe locul 60 al celor mai de succes artiÅŸti la licitaÅ£ie. A urmat o perioadă de încetinire, apoi o revenire în 2021, până când acest record a fost stabilit la 10,3 milioane de dolari de Christie's la sfârÅŸitul lunii mai 2022 pentru tabloul "Pie Fight Interior 12" (2014).
Această vânzare spectaculoasă a avut loc în Hong Kong, în cadrul expoziÅ£iei "Flesh and Soul: Bacon/Ghenie" organizată tot de Christie’s.
Casa de licitaÅ£ii a fost plină de laude pentru acest "geniu" al picturii, împingând comparaÅ£ia mult dincolo de Francis Bacon, la "pictura prolifică a lui Rembrandt, la pânzele dramatice din RenaÅŸtere de Tintoretto (...), fără a omite "tehnica lui Gerhard Richter ÅŸi vigoarea gestuală a lui Willem de Kooning".
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.