Reteaua Corect

Pe aripile muzicii

Scris de newsreporter in 21 aprilie 2015 la 08:22, in Arts. 44 vizualizari Intra in discutie TaguriOrchestra Romana de Tineret, Tinerimea Romana shortlinkhttp://crct.ro/nljP

Tinerimea Romana prezinta pe 26 aprilie la ora 19.00 la Ateneul Roman Ceaikovski in love - un concert-eveniment marca Orchestra Romana de Tineret dirijata de Cristian Mandeal, informeaza Cotidianul.ro.

Sursa imagine: cotidianul.ro

Superbul program al serii are in centru trei celebre lucrari simfonice compuse de Ceaikovski dupa scrieri ale lui William Shakespeare – poemele simfonice Furtuna si Francesca da Rimini si uvertura-fantezieRomeo si Julieta. Gazdele serii vor surprinde publicul cu prezenta unor solisti de top mondial, care vor interpreta trei lucrari pentru instrumente de percutie cu acompaniament de orchestra.

Muzica lucrarilor orchestrale de Ceaikovski reflecta intotdeauna preocuparea acestuia pentru adevarul expresiei, pentru sinceritate si pentru exprimarea pasiunilor cu acea sensibilitate specifica epocii romantice. Ceaikovski si lungile sale melodii caracteristice, temele ample, pline de sentiment revin in toate cele trei piese selectionate pentru acest concert de Cristian Mandeal si Orchestra Romana de Tineret.

Acest concert este inclus la randul lui in Festivalul International de Percutie, in cadrul caruia pe 25 aprilie va canta si percutionistul Peter Sadlo, unul dintre muzicienii foarte apreciati de Sergiu Celibidache, care a creat una dintre cele mai puternice scoli de percutie din Europa. In acelasi context, va concerta si Cvartetul Wave condus de Bogdan Bacanu, care va evolua in diferite formule in cele doua seri ale festivalului.

La Palatul Tinerimea Romana, Cvartetul Wave va sustine un workshop pentru tinerii percutionisti din Romania, joi, 23 aprilie, de la ora 17.00, iar Emmanuel Séjourné si Peter Sadlo vor sustine un alt workshop vineri, 24 aprilie, de la ora 17.00.

Cea mai cunoscuta firma producatoare de instrumente de percutie vine la Bucuresti cu prilejul Festivalului International de Percutie si lanseaza un model nou de marimba, ce va purta numele muzicianului romanBogdan Bacanu, care va canta pentru prima data pe acest instrument in premiera mondiala la Bucuresti.

Firma Adams este partenerul principal al Orchestrei Romane de Tineret si a oferit si cu alte ocazii instrumente de percutie de mare performanta orchestrei. Cu aceasta ocazie vor fi prezentate in premiera mondialaConcertul pentru marimba si orchestra de Emmanuel Séjourné (care va fi prezent in program si cu interpretarea propriului concert pentru vibrafon si orchestra). Cele trei lucrari de percutie prezentate in prima parte a serii vor reprezenta totodata si trei premiere romanesti.

In cei peste 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, Cristian Mandeal si-a exercitat profesia atat in strainatate, cat mai ales in Romania.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) si compozitia (Stefan Niculescu), completandu-si ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) si München (Sergiu Celibidache, 1990). A inceput prin a fi corepetitor la Opera Romana Bucuresti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Targu Mures (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) si Bucuresti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului si Concursului International „George Enescu”, editia 2001 si 2003. Ca Dirijor Principal si Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie-etalon pentru Romania.

In strainatate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, in 35 de tari si 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internationale de prestigiu in compania celor mai reputati solisti ai contemporaneitatii. A fost Director Artistic alNorthern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) si la Orchestra Nationala Basca – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent laOrchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) si alFilarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret, pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.

Prima Orchestra Simfonica de Tineret din Romania a luat fiinta la Sinaia in vara anului 2008, la initiativa violoncelistului si directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundatiei "Prietenii muzicii - Serafim Antropov".

Membrii sai, majoritatea cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani, sunt selectati dintre cei mai buni la nivel national. Pregatirea tehnica si artistica este asigurata de la infiintare de maestrul Cristian Mandeal.

Proiectul "Orchestra Romana de Tineret - spirit enescian si traditie europeana" a pornit din necesitatea racordarii tinerei generatii de muzicieni romani la exigentele si aspiratiile artistice europene.

Membra din 2011 aEFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Romana de Tineret a participat la toate editiile Festivalului International "Enescu si Muzica Lumii" de la Sinaia incepand cu anul 2008.

Incepand din 2011 afost constant prezenta in cadrul Festivalului International "George Enescu". In anii 2012 si 2014, a triumfat in cadrul Festivalului International al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin.

Orchestra Romana de Tineret a desfasurat de asemenea incepand din 2011 turnee internationale in Franta, Germania si Italia, fiind invitata sa concerteze in sali celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaussau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestra romaneasca prezenta in aceasta celebra sala de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

Programul concertului din 26 aprilie 2015 de la Ateneul Roman, ora 19.00

„Ceaikovski in love”

Orchestra Romana de Tineret

Dirijor : Cristian Mandeal

Keiko Abe - „Prism Rhapsody“ pentru Duo Marimba si orchestra -prima auditie romaneasca

Solisti: Emiko Uchiyama si Vladimir Petrov

Emmanuel Séjourné - Concert pentru vibrafon si orchestra
Solist: Emmanuel Séjourné

Akira Ifukube - „Lauda Concertata“ - concert pentru marimba si orchestra

Solist: Bogdan Bacanu

„Ceaikovski in love”

Ceaikovski - poemul simfonic „Furtuna”, op. 18

Ceaikovski - poemul simfonic „Francesca da Rimini”, 32

Ceaikovski – uvertura-fantezie „Romeo si Julieta

Concertul este organizat de Centrul National de Arta „Tinerimea Romana”, coproducatori - Apa Nova si Lanto Communication, sponsor principal – BRD, partener principal - Adams Musical Instruments, parteneri media principali Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical.

Vineri, 24 aprilie (19.00)Bogdan Zvoristeanu revine pe scena Salii Radio impreuna cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizata in 1761) pentru a interpreta, alaturi de Orchestra Nationala RadioConcertul nr. 3 pentru vioara si orchestrasemnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns. Cel de-al treilea si ultimul concert de vioara al lui Saint-Saëns a fost dedicat marelui violonist (si compozitor) spaniol Pablo de Sarasate, care a si interpretat de altfel lucrarea la premiera din octombrie 1880.

Concertmaestru al prestigiosei orchestre Suisse Romande (Elvetia) - din anul 2002, violonistul Bogdan Zvoristeanu a ocupat anterior aceeasi pozitie la Orchestra Filarmonica din Santiago de Compostela (Spania) si la cea de camera din Pforzheim (Germania), sustinand recitaluri si concerte in Europa, Argentina, Canada, China, Coreea de Sud, Japonia.

Bogdan Zvoristeanu si-a continuat formarea muzicala inceputa la Bucuresti la Academia Internationala de Muzica Menuhin din Gstaad/Blonay – Elvetia, unde a beneficiat de indrumarea maestrului Alberto Lysy. Participarile in numeroase concursuri internationale, precum George Enescu (Bucuresti), Tibor Varga (Sion), Leopold Mozart(Augsburg) si la Concursul International din Geneva i-au adus de-a lungul anilor prestigioase premii si distinctii.

Concertul se deruleaza sub bagheta dirijorului german Gerd Schaller, care se bucura de o activitate foarte bogata la pupitrul celor mai cunoscute orchestre germane si are un repertoriu impresionant (peste 100 de simfonii, peste 50 de titluri de opera si balet, numeroase lucrari concertante). Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat si Orchestra Filarmonica Radio din Hanovra, Orchestra Filarmonica de Camera din Leipzig, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Simfonica a Teatrului National din Praga, Orchestrele Radio din München si Budapesta, Orchestra Operei Nationale din Varsovia etc. A fost dirijor principal al Teatrului de Stat din Braunschweig, iar intre anii 2003 si 2006 a fost director artistic al Teatrului din Magdeburg.

Programul serii de la Sala Radio va mai include inca doua partituri:celebra uvertura a operei lui Verdi - Nabucco siSimfonia Dantede Franz Liszt, cea de-a doua lucrare fiind interpretata cu participareaCorului Academic Radio, dirijor: Dan Mihai Goia. Inspirata de „Divina Comedie”, Simfonia Dante descrie calatoria lui Dante Alighieri prin iad si purgatoriu. Partitura a avut premiera absoluta la Dresda, in noiembrie 1857, cu Liszt insusi la pupitrul dirijoral, si a fost neoficial dedicata prietenului sau (si viitorului sau ginere), compozitorul Richard Wagner.

Cvartetul Giocoso si formatia de muzica veche Zarabanda 

In 23 ianuarie 2015, Cvartetul Giocoso si-a facut debutul la Wigmore Hall din Londra cu Cvartetul in Fa minor op. 80 de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Este un moment de mare reusita in cariera de pana acum a celor patru instrumentisti Sebastian Casleanu si Teofil Todica, vioara,Adrian Stanciu, viola si Bas Jongen, violoncel. Formatia a fost infiintata in anul 2003 si se afla, de la inceput, sub indrumarea muzicala aCvartetului Voces, Romania.

Cvartetul Giocoso sustine regulat concerte in Romania, Austria, Germania, Olanda, Italia, Turcia, Norvegia si Franta. O carte de vizita frumoasa ii recomanda pe muzicienii care, in aceasta formatie, au obtinut, pe rand, in 2009, Premiul la Concursul International "Charles Hennen" Heerlen - Olanda; in 2011: Premiul Alban BergPremiul KrenekPremiul EconGas si Premiul Artis in cadrul Festivalului International ISA din Reichenau - Austria; in 2012 Premiul HSBC in cadrul Festivalului "Aix-en-Provence" Franta si Premiul 3 la Concursul "Windisch" Viena, Austria).

In 1985, muzicianul spaniol Álvaro Marías reunea sub numele “Zarabanda” un grup de muzicieni cu o bogata experienta in interpretarea repertoriul baroc de muzica de camera, aducand astfel una dintre cele mai importante contributii spaniole la muzica europeana. Atat prin studierea partiturilor din epoca, cat si prin studiile muzicologice publicate, membrii grupului “Zarabanda” si-au propus sa ofere publicului o interpretare cat mai fidela, in stilul si spiritul muzicii, avand convingerea ca doar asa pot ajunge la rezultate sonore vii, proaspete cu sanse reale de a fi acceptate de publicul contemporan.

Cu prilejul sarbatoririi celui de-al IV-lea Centenar de la publicarea partii a doua a romanului “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes y Saavedra (1615-2015), Institutul Cervantes din Bucuresti, cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”, organizeaza marti, 21 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Atenelui Roman, Recitalul de muzica veche “Cervantes si muzica. Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzica, nu poate fi nimica rau”, in interpretarea grupului Zarabanda (Spania).

„Unde-i muzica, nu poate fi nimica rau” - titlul recitalului nu este nimic altceva decat celebra fraza pe care Cervantes o rosteste prin gura lui Sancho Panza, in capitolul XXXIV din Don Quijote de la Mancha, partea a doua. Aceasta fraza nu e nici pe departe singura pe care Don Miguel de Cervantes o dedica artei sunetelor, dar este, poate, cea mai semnificativa si mai cunoscuta.

Muzicienii Alvaro Marías, conducatorul formatiei - flauto dolce,Alejandro Marías - viola da gamba, Gerardo Arriaga - vihuela si Jordan Fumadó - clavecín vor prezenta un program in cadrul Saptamana Cervantes (20-24 aprilie).

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.