Reteaua Corect

Partituri de martie cu Mozart, Beethoven, Brahms, Stravinski, Mussorgski

Scris de newsreporter in 18 martie 2015 la 10:03, in Arts. 47 vizualizari Intra in discutie TaguriOrchestra Romana de Tineret shortlinkhttp://crct.ro/nl8Q

Tinerimea Romana prezinta pe 21 martie, la ora 19.00, la Ateneul Roman, Orchestra Romana de Tineret dirijata de Cristian Mandeal, avand-o ca solista pe castigatoarea celebrului concursRegina Elisabeta, pianista Plamena Mangova din Bulgaria, informeaza Cotidianul.ro.

Sursa imagine: cotidianul.ro

Cu un fantastic program Mozart, Beethoven, Brahms, Orchestra Romana de Tineret continua traditia de a face din publicul din Romania un participant activ la succesele sale internationale, programul de la Bucuresti fiind avanpremiera concertului de a doua zi, 22 martie, de la Ruse din Bulgaria, unde orchestra are statutul de invitat de onoare in cadrul Festivalului International March Music Days aflat la editia cu numarul 55!

Concertul este organizat in colaborare cu Filarmonica George Enescu. Sponsor principal BRD.

Tinerimea Romana propune din nou o formula de succes a inaltei performante artistice.

Orchestra Romana de Tineret, dirijata de Cristian Mandeal, porneste cu o noua generatie de muzicieni de inalta performanta intr-un sir de prestigioase prezente la mari festivaluri, dupa Ruse fiind deja confirmata participarea laFestivalul International de Percutie de la Bucuresti, la Festivalul InternationalMahler din Toblach – Italia, Festivalul International George Enescu s.a.

Aflata la prima colaborare cu Orchestra Romana de Tineret, pianista Plamena Mangova este o prezenta artistica plina de temperament, care a confirmat premiile internationale castigate, prin impresionante prezente solistice alaturi de multe mari orchestre ale lumii precum, Rotterdam Philharmonic OrchestraOrchestre Philharmonique de Radio FranceBBC Philharmonic,RAI Torino OrchestraMoscow Tchaikovsky Symphony OrchestraTokyo Philharmonic s.a.

Cele doua concerte aduc in atentia publicului arta dirijorului Cristian Mandealde a crea versiuni care depasesc pragul de asteptare obisnuit, de aceasta data fiind vorba despre pagini celebre, precum Uvertura la opera Flautul fermecatde Mozart si Concertul pentru pian si orchestra nr. 1, op. 15 de Beethoven, concertul culminand cu Simfonia nr. 1 , op. 68, de Brahms.

Prezenta la Ruse a Orchestrei Romane de Tineret reprezinta in sine o performanta, Festivalul International March Music Days reprezentand un reper european care in cei 55 de ani a gazduit pe scenele sale nume definitorii pentru istoria muzicii mondiale, precum D. Shostakovich, S. Richter, K. Masur, G. Rozhdestvensky, M. Stockhausen, Sir N. Marriner, G. Kremer, s.a. Anul acesta, March Music Days are invitati artisti din 12 tari.

Admirata pentru arta sa unica de a elimina orice posibila tensiune indusa de dificultatile tehnice, pianista Plamena Mangova s-a format la Conservatorul de Statdin Sofia si a continuat etapele de formare artistica cu importante personalitati artistice precum Dmitri Bashkirov si Abdel-Rahman El Bacha, cucerind aprecieri din partea unor ilustri parteneri de scena precum Leon Fleisher, Rosalyn Tureck, Krystian Zimerman sau Andras Schiff.

Cariera sa este incununata cu premii internationale la concursuri importante, precum Queen Elisabeth CompetitionPaloma O’SheaVittorio Gui sauJuventus Festival.

Plamena Mangova are in palmares participari prestigioase in recitaluri de muzica de camera, precum si prezente alaturi de mari orchestre, ca National Orchestra of BelgiumEuropean Union Chamber OrchestraEnglish Chamber OrchestraSinfonia VarsoviaBulgarian Radio OrchestraLuxembourg PhilharmonicSt Petersburg OrchestraMDR Orchester LeipzigRTVE Symphony OrchestraNetherlands Radio Chamber PhilharmonicVerbier Festival Orchestra s.a.

Prezente care au adus dupa ele colaborari cu importante personalitati ale artei dirijorale, precum Sir Colin Davis, Myung-whun Chung, Sir Andrew Davis, Emmanuel Krivine, Walter Weller, Tadaaki Otaka, Jaap van Zweden, Dmitri Jurowski, Jean-Jacques Kantorow, Karl Heinz Steffens, Gilbert Varga, Jean-Claude Casadesus, Jean-Bernard Pommier, François-Xavier Roth s.a.

In cei peste 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, Cristian Mandeal si-a exercitat profesia atat in strainatate, cat mai ales in Romania.

A studiat la Conservatorul Ciprian Porumbescu timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) si compozitia (Stefan Niculescu), completandu-si ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) si München (Sergiu Celibidache, 1990). A inceput prin a fi corepetitor la Opera Romana Bucuresti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Targu Mures (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) si Bucuresti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului si Concursului InternationalGeorge Enescu, editiile 2001 si 2003. Ca Dirijor Principal si Director General al Filarmonicii George Enescu (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie-etalon pentru Romania.

In strainatate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte, ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, in 35 de tari si 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internationale de prestigiu in compania celor mai reputati solisti ai contemporaneitatii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) si al Orchestrei Nationale Basce – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) si alFilarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret, pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.

Prima orchestra simfonica de tineret din Romania a luat fiinta la Sinaia in vara anului 2008, la initiativa violoncelistului si directorului artistic al acesteia,Marin Cazacu, cu sprijinul Fundatiei Prietenii muzicii - Serafim Antropov.

Membrii sai, majoritatea cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani, sunt selectati dintre cei mai buni la nivel national. Pregatirea tehnica si artistica este asigurata de la infiintare de maestrul Cristian Mandeal.

Proiectul Orchestra Romana de Tineret - spirit enescian si traditie europeanaa pornit din necesitatea racordarii tinerei generatii de muzicieni romani la exigentele si aspiratiile artistice europene.

Membra din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Romana de Tineret a participat la toate editiile Festivalului International Enescu si Muzica Lumii de la Sinaia incepand cu anul 2008.

Incepand din 2011 a fost constant prezenta in cadrul Festivalului InternationalGeorge Enescu. In anii 2012 si 2014 a triumfat in cadrul Festivalului International al orchestrelor de tineret Young Euro Classics de la Berlin.

Orchestra Romana de Tineret a desfasurat, de asemenea, incepand din 2011, turnee internationale in Franta, Germania si Italia, fiind invitata sa concerteze in sali celebre, precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestra romaneasca prezenta in aceasta celebra sala de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent alStagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

Calatorii imaginare in lumea ritualurilor, miturilor si legendelor

Ce poate fi mai potrivit pentru o seara de martie decat partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primaverii)? Vineri, 20 martie, la ora 19.00, la Sala Radio, veti avea bucuria intalnirii cu aceasta lucrare interpretata de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

Partitura a fost compusa special pentru a fi dansata de catre celebra companieBallets Russes, care prezenta spectacole la Paris la inceputul secolului al XX-lea. Sacre du printemps a provocat unul dintre cele mai mari scandaluri pe scena muzicala a secolului, starnind dezaprobarea publicului prezent la premiera din 1913, la Théatre des Champs-Élysées. Motivul revoltei a fost insa nu numai muzica, ci si coregrafia avangardista, semnata de marele balerin Vaslav Nijinski.

Desi a fost compusa special pentru a fi dansata, partitura lui Stravinski si-a construit propria celebritate ca lucrare cantata independent in salile de concert, fiind adesea considerata una dintre cele mai importante creatii muzicale ale secolului al XX-lea. Asa cum sugereaza titlul, compozitia a fost inspirata de diferite ritualuri pagane, asociate in traditiile rusesti la venirea primaverii si renasterea naturii.

Seara va debuta tot cu o lucrare a unui compozitor rus - Modest Mussorgski -de asemenea inspirata de zona miturilor si legendelor populare. O noapte pe muntele plesuv propune o calatorie imaginara in lumea vrajitoarelor si a ritualurilor lor. O popularitate deosebita a acestei lucrari este datorata includerii sale in filmul de animatie Fantasia, produs in 1940 de Walt Disney, film in care partitura este prezentata in aranjamentul dirijorului Leopold Stokowski.

In repertoriul serii veti asculta de asemenea si unul dintre concertele mozartiene: Concertul nr. 22 in Mi bemol major pentru pian si orchestra, in interpretarea pianistei Dana Borsan. Solista a Orchestrelor si Corurilor Radio, Dana Borsan a sustinut concerte si recitaluri in Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franta, Spania, Anglia, China, Franta, Norvegia s.a. Este prezenta in fiecare stagiune si pe scenele filarmonicilor din tara. A aparut in peste 900 de concerte si recitaluri propunand de fiecare data programe interesante, cu repertorii diverse.

Gheorghe Costin, dirijor al Filarmonicii Banatul din Timisoara, a fost invitat sa dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din Romania, dar si peste hotare, fie ca dirijor oaspete al unor prestigioase orchestre europene, fie impreuna cu orchestre romanesti in turnee sau in festivaluri importante. In septembrie 1998 a debutat la pupitrul Orchestrei de camera London Schubert Players Orchestra, in Festivalul International de la Windsor. Memorabile raman concertele cu lucrari de Yannis Xenakis din anii 1992 (Bucuresti) si 1993 (Cluj-Napoca), interpretate in prezenta compozitorului, eveniment in urma caruia a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor Mihail Jora din Romania. A intreprins turnee in Franta, Spania, Austria, Germania, Elvetia, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia si Portugalia.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.