Reteaua Corect
Stelian Tanase

Partida de vânătoare la Bookfest

Scris de Stelian Tanase in 04 iunie 2018 la 11:47, in Arts. 92 vizualizari Intra in discutie Taguri2018, bookfest, carte shortlinkhttp://crct.ro/nsNm

Ieri duminica 3 iunie – ziua cea mare, si ultima, la Bookfest, editia 2018. Scena Arena, ora, 14,00 – este lansat romanul „Partida de vânătoare” apărut recent la editura Vremea. Taxiul mă lasă undeva la mama dracu si traversez întinderea de asfalt prin zăpușeala și praf gros. Ajung mai devreme cu un ceas, vreau să mă obișnuiesc cu atmosfera. Sunt și eu un vânător. Dau o raită prin tîrg după cărți. Sunt mai ieftine aici, găsesc noutăți și sunt toate la îndemînă. Nu mai trebuie să fac un tur al librăriilor din București, renunț chiar dacă plăcerile vînătorii sunt mari.

Nu prea e lume în raport cu ce a fost anul trecut de exemplu. Pavilionul b2 unde se ține această ediție a Bookfest-ului e ceva nou, abia a fost dat în folosință. E aerisit, miroase a nou, luminos, etc. Editurile prezente sunt mai puține ca altădată. Poate la b2 sunt chirii mai mari.

Piața de carte e în vrie, cca 60 de milioane euro pe an, adică mai nimic (la o populație de 22 milioane) dacă e să o compar măcar cu vecinele noastre de bloc sovietic, Ungaria și Bulgaria, care sunt cel puțin la dublu avînd în vedere raportul populație / nr de titluri/ tiraje. În plus, îmi explică un organizator, suntem într-un weekend prelungit și lumea a fugit în vilegiatură. Bucureștiul s-a IMG_9053golit. Mă întreb totuși cît timp mai alocăm cititului și cîți bani pentru a cumpăra cărți!? Cîte cărți citim pe an după anul 2000!? Prăpastia dintre generații e și aici – bătrînii citesc de pe hîrtie, cărți/ziare. Tinerii citesc on-line, bloguri, fb. Cînd citesc.

Dau un declarații unor jurnalisti și fac un interviu mai lung pentru Adevărul. Se face ora două. Cam înghesuit – între ambasadorul american Hans Klemm și altă carte. Sunt prins în caruselul lansărilor care nu se mai oprește. Sunt pe scena Arena cu Cristian Teodorescu, Bedros Horasangian, Radu F Constantinescu (blogger). Încercăm să ne facem treaba cu ochii pe ceas. Maestru de ceremonii Silvia Colfescu. Flashuri, camere video, telefoane care filmează sau iau fotografii.

IMG_9080Lume multă și bună asistă la aceasta întîmplare comercial-literară. Avem 30 de minute să convingem ca publicul de față că „Partida de vânătoare” merită citită. În asistență Dan Grigore, Radu Aldulescu, Eugen Raportoru, Miruna Munteanu, Raluca Brumariu, etc. Vorbitorii convin repede că este cea mai bună carte pe care am scris-o (vreo 24 de titluri în total, dacă număr bine, din care nouă romane/ficțiune). O fi! Ca la orice lansare de carte laudele nu contenesc. Roșești și e preferabil să te faci că nu auzi sau sa ai o glumă bună la tine. Asta ca să nu ți se suie la cap. IMG_9063Și așa sunt prea multe genii în localitate, nu mai zic de numărul lor în pavilionul b2.

Spiciurile se termină, natural, timpul trece repede și Silvia Colfescu invită lumea la autografe. Se produce înghesuială la standul editurii Vremea, aflat din fericire în imediata apropiere. E ca la moaștele sfintei Parascheva, zice cineva cu haz. Nu pleacă nimeni totuși fără să primească pe exemplarul lui cuvenitul autograf care să ii amintească împrejurarea cindva – Bookfest, 2018, 3 iunie.

Ai casei se retrag cîteva minute apoi pentru o tratație cu bomboane fine de ciocolată, ca mulțumire din partea autorului. Mă simt ca pe vremuri, adică bine. Bunica scotea de undeva asemenea minutății și ne trata cu ele la zile mari.

In imagini – 1/ Stelian Tanase, Silvia Colfescu, Cristian Teodorescu, Radu F. Constantinescu, 2/ Bedros Horasangian, 3/Radu Aldulescu, 4/ Miruna Munteanu 5 / Autorul „Partidei de vânătoare”.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.