Reteaua Corect

"Parintele Justin Marturisitorul”, un nou Album de fotografie al Cristinei Nichitus Roncea

Intr-o lume napadita de rau, de politicianisme ieftine, ticalosie si tradare, demagogie strigatoare la cer si mizerie morala, va propun sa luati o gura de aer. Aer curat, de munte, taios. Uitati, macar pentru cateva clipe, de toate nenorocirile cotidiene, de televizor, de guvern, de mitocania publica cu care va veti confrunta inevitabil in noua saptamana. Puneti-le un “stop”. Si bucurati-va de frumos.

Parintele-Justin-Marturisitorul Parintele-Justin-Marturisitorul
Sursa imagine: parintelejustinparvu.ro

Bucurati-va de iubirea lasata in urma sa de un sfant Parinte: Parintele Justin Parvu. Iubire surprinsa si redata lumii de fotografa Cristina Nichitus Roncea, in noul ei Albumul dedicat vietii, mortii si iar vietii celui ce a fost, este si va fi “Parintele Justin Marturisitorul”. Programat initial sa apara la pomenirea de 40 de zile de la trecerea la Ceruri a Duhovnicului Neamului, dupa ispitele inerente pentru o asemenea lucrare, cu ajutorul rugaciunilor Parintelui Albumul a iesit din tipar in cetatea de scaun a lui Stefan cel Mare si Sfant din gradina Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pe 13 septembrie, urmand sa intre in librarii pe 1 octombrie, la sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului. Aflati mai jos cuprinsul Albumului si gasiti legaturi catre numeroase fotografii memorabile care sa va bucure ochii si sufletul, fotografii insotite in Album de cuvinte de duh, cuvintele de foc ale Voievodului Ortodoxiei Romanesti, Parintele Inimilor, Sfantul de la Petru Voda.

Parintele Justin Marturisitorul – Despre o lucrare de suflet inchinata tuturor celor care iubesc Romania

“Parintele Justin Marturisitorul” – acesta este titlul ales de fotografa Cristina Nichitus Roncea pentru Albumul de fotografii insotite de vorbe de duh ale Parintelui Justin Parvu, realizat in memoria ultimului mare duhovnic al Ortodoxiei romanesti din generatia jertfelnica a sfintilor si martirilor inchisorilor comuniste. Supranumit de popor “Duhovnicul Neamului” si “sfantul lui Dumnezeu de la Petru Voda”, Parintele Justin Parvu, intrat in oastea manastireasca a Mantuitorului si Sfintilor Arhangheli la nici 18 ani, apoi preot militar voluntar pe Frontul de Est si detinut politic timp de 16 ani, a plecat la Ceruri la 16 iunie anul acesta, la varsta de 94 de ani, o multime de 100.000 de pelerini inchinandu-se la catafalcul sau, inainte si in timpul inmormantarii impresionante de la Manastirea Petru Voda.

Aparut la Editura Mica Valahie din Bucuresti, Albumul de 200 de pagini, al carui prim exemplar a iesit din tipar pe 13 septembrie, la tipografia Accent Print din Suceava, urmeaza sa intre in librariile din Bucuresti si din tara pe 1 octombrie, la un pret foarte accesibil. O prima lansare publica a Albumului a avut loc pe 26 septembrie, la Academia Romana, la aniversarea a 20 de ani de la fondarea Institutului National pentru Studiul Totalitarismului, condus de profesorul Radu Ciuceanu, unul din sustinatorii conferirii cetateniei de onoare post-mortem Parintelui Justin Parvu, in orasul Baia Sprie, un loc al suferintei sale din timpul detentiei, la munca silnica din minele de plumb si sare. Academicienii, fostii detinuti politic si inaltii ierarhi prezenti s-au bucurat sa fie printre primii care deschid paginile acestui volum omagial, dupa monahii si monahiile de la Petru Voda.

Cu un Cuvant Inainte de Aspazia Otel Petrescu, scriitoare anticomunista de o profunzime tulburatoare, la randul ei fost detinut politic pentru aceleasi crezuri ca si Parintele Justin, Albumul cuprinde si fotografii de arhiva din viata Parintelui impreuna cu o biografie amanuntita a “bietului monah” din Muntii Neamtului, scrisa de Monahul Filotheu si Maica Neonila, ucenici ai marelui duhovnic de la cele doua Manastiri ctitorite de Parintele Justin Parvu la poalele Ceahlaului. Capitolele Albumului sunt alcatuite dupa cateva dintre marile sarbatori ale crestinatatii, in ordinea cronologica in care autoarea le-a trait alaturi de Parintele Justin si obstile de la Petru Voda: Nasterea Domnului, Sfintele Pasti, Adormirea Maicii Domnului, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Anul Nou si Sfantul Vasile cel Mare, dupa care urmeaza Ultima aniversare si ultima binecuvantare si capitolul care vorbeste despre viata, moarte si iar viata, Inmormantarea Parintelui Justin. Vorbele de duh care insotesc fotografiile sunt extrase in principal din interviuri realizate cu Parintele Justin de Maica Fotini cat si de Monahul Filotheu si ziaristii Florin Palas si Victor Roncea.

Fotografa Cristina Nichitus Roncea s-a straduit ca in cele cateva sute de fotografii ale Albumului, alese din peste zece mii de cadre color si alb-negru realizate la manastirile si asezamintele de copii si de batrani de la Petru Voda, sa-l prezinte pe Parintele Justin si lucrarea sa duhovniceasca asa cum le-a simtit si receptat de-a lungul a cativa ani in care a avut privilegiul sa se bucure de binecuvantarile Parintelui. “Pentru mine este un Album de suflet si din suflet. Acesta e micul meu omagiu adus Parintelui si vietii monahale, pe care il inchin atat tuturor celor care l-au cunoscut si s-au bucurat de minunile sale cat si celor care, sper, atunci cand ii vor vedea chipul bland si ochii luminosi din fotografiile Albumului, isi vor dori sa il cunoasca si sa se impartaseasca de-acum incolo din harul si dragostea sa”, afirma autoarea. “Dedic asadar aceasta lucrare tuturor celor care iubesc Romania. Cine il iubeste pe Parintele Justin iubeste Romania si cine iubeste cu adevarat Romania nu poate sa nu-l iubeasca pe Parintele Inimilor.”

Cristina Nichitus Roncea intregeste prin aceasta lucrare de suflet demersul inceput cu Albumul sau precedent, “Precum in cer, asa si pe pamant“, aparut la Editura Compania si prefatat de regretatul istoric Florin Constantiniu, care afirma in cuvantul sau: “Imaginile doamnei Cristina Nichitus Roncea ilustreaza perfect aspectele caracteristice ale trairii ortodoxe, cu precadere in lumea monastica, infratirea, atat de fireasca, intr-o religie a iubirii, intre cleric si mirean. Calugarul se roaga si munceste – ora et labora! –, iar laicul, beneficiar al ostenelilor celui dintai, il priveste cu iubire si respect. Intr-o vreme cand desacralizarea, confuzia si, mai presus de toate, pacatul sunt atotputernice, fotografiile din acest album au putere reconfortanta. Doamna Cristina Nichitus Roncea a izbutit, prin arta sa, dar, mai ales, prin forta sufletului, sa coboare Cerul pe pamant si sa ne smulga, fie si pentru o clipa, din mizeriile cotidianului pentru a ne inalta intr-o lume purificata.” Lumea purificata de care scria academicianul Florin Constantiniu era pamantul ridicat la Cer de Parintele Justin, in coltul de rai de la Manastirea Petru Voda, una din florile cele mai inmiresmate cu parfum divin ale gradinii paradisiace a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Parintele Justin a fost “un adevarat ostas al lui Iisus Hristos, care a luptat cu spada iubirii in mana sa aduca biruinta binelui suprem asupra raului absolut. Un ostas pe care il vei recunoaste oricand si oriunde, fiind el plamadit din esenta cea mai nobila a neamului tau, crestin, ortodox si romanesc. Rasfoind Albumul acesta vom afla si vom intelege cu totii ca este asa, cum ne arata el. Intelegem ca este asa din privirea inteleapta si plina de caldura surprinsa de sora noastra Cristina atat de evident si atat de coplesitor in ochii Parintelui Justin. Si vom mai intelege ca iubirea de oameni a Parintelui Justin este atat de nelimitata incat chiar si acum, cand a plecat de langa noi, ne va ajuta in continuare. Nu se va impiedica de pragul dintre vremelnicie si eternitate. Ci dimpotriva, il va trece usor si lin, din netarmurita sa dragoste pentru noi, ori de cate ori il vom chema in ajutor. Si asa va fi.”, scrie, tot din suflet, doamna Aspazia Otel Petrescu, in Cuvantul Inainte al Albumului “Parintele Justin Marturisitorul”.

In Postfata Albumului, se afirma ca aceasta lucrare reprezinta si o datorie de credinta: “Cu inteligenta sa extraordinara si harul sau dumnezeiesc, Parintele a incurajat-o pe cea care a devenit, cu binecuvantarea sa, Cristina Nichitus Roncea, sa inregistreze fotografic tot ceea ce ridicase din tarana, de la ziduri la suflete, in ceea ce a considerat apoi ca fiind “Un Pateric viu!”.” Era obligatoriu, asadar, sa fie redate lumii toate imaginile ca niste nestemate infatisand aura si chipul “ultimului arhanghel al romanismului din generatia marturisitoare a mucenicilor anticomunisti, generatia care a calcat pre moarte in experimentul satanic al inchisorilor bolsevice, generatia neinfrantilor”, dupa cum se scrie in Postfata, subliniindu-se ca acest lucru nu se putea intampla insa fara indemnul, sprijinul si dragostea unor fosti studenti “ascoristi”, astazi apostoli moderni ai vremurilor din urma si editori neobositi ai revistei “Familia Ortodoxa”. De asemenea, Albumul nu putea sa apara fara rugaciunile Parintelui si ale fratilor si surorilor de la Petru Voda. Parintele Justin i-a dat Cristinei Nichitus Roncea binecuvantarea sa-si foloseasca darul de la Dumnezeu pentru Dumnezeu, iar Mitropolitul Teofan, prezent la Iasi la vernisajul expozitiei “Precum in cer”, i-a dat “ascultarea” “sa continue lucrarea”. Ceea ce incearca astazi, autoarea, prin acest “Album de suflet”.

Iar lucrarea merge mai departe, pentru ca ucenici mireni ai Parintelui i-au creat si un site – ParinteleJustinParvu.Ro – in care se vor inmagazina pe viitor, pe langa evenimentele legate de lansarea Albumului, toate imaginile si filmarile existente despre Parintele Justin Parvu in spatiul online, la care se vor mai adauga cele inedite, aflate in arhivele personale ale fiilor si fiicelor duhovnicesti ai Parintelui Justin. Portalul are deja sectiunile: Prima pagina * Despre Album * Fotografii din Album * Marturii despre Parintele Justin * Unde puteti gasi Albumul. Totodata, a fost creata si o pagina Parintele Justin Marturisitorul, pe principala retea de informare si socializare existenta.

Cristina Nichitus Roncea, intrata in tainele fotografiei de copil, pe cand se strecura pe furis in laboratorul improvizat al fratelui mai mare, dupa ce a facut doua facultati ce nu au nici o legatura cu fotografia, s-a intors la dragostea dintai prin fotojurnalism, ca fotograf profesionist la “Ziua” si “Mediafax” sau de film, la Studiourile Buftea, dar si pentru “Atitudini”, “Apostolia” si “Familia Ortodoxa”, alegand astfel bucuria prezentarii frumosului prin arta fotografica. O arta care, la vernisajul expozitiei “Precum in cer” de la Bucuresti, a fost descrisa de profesorul Radu Ciuceanu, istoric si fost detinut politic dar si membru al Federatiei Internationale a Fotografilor, ca fiind uneori mai grea decat pictura, pentru ca trebuie sa surprinda clipa nu sa o recreeze.

Doamna Aspazia Otel Petrescu intareste: “Arta autoarei a reusit sa surprinda vraja clipei fugare si s-o invesniceasca in imagine, astfel ca eu, cea care o privesc, inteleg cat de marit este Domnul Dumnezeu in vastitatea necuprinsa a Cerului si in smerita Sa faptura si pana intr-un fir de iarba pe pamant. Caci intr-adevar, Albumul acesta este un elogiu adus frumusetii divine si este capabil sa infioare orice inima, chiar si pe aceea care nu cunoaste miracolul tainic prin care Domnul Iisus se asaza pe altarele din bisericutele pitite pe un picior de plai, langa o gura de rai, aievea, ca si in acest Album. Cercetati Albumul si veti cunoaste bucuria cu care ne-nfasoara harul frumusetii, acea frumusete cu care ne-a binecuvantat Dumnezeu Tara si pe langa care trecem de-atatea ori fara s-o luam in seama”.

Aceasta este Romania. Iar Romania este Parintele Justin Marturisitorul. Care ne invata: “A fi roman inseamna a muri pentru Romania. Cuvantul roman, dupa mine, egal sfant”.

 

SURSA: Ziaristionline.ro 

Parintele Justin Marturisitorul, un nou Album de fotografie

Parintele Justin Marturisitorul”, un nou Album de fotografie al Cristinei Nichitus Roncea, presarat cu vorbe de duh ale Parintelui Justin Parvu

14 imagini in galerie

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.