Reteaua Corect

Orchestra Romana de Tineret deschide, duminica, Festivalul International "George Enescu"

Orchestra Romana de Tineret, avandu-l la pupitru pe maestrul Kristian Jarvi, deschide duminica seara, de la ora 19,30, pe scena Salii Mari a Palatului, cea de-a XXII-a editie a Festivalului International "George Enescu", informeaza Agerpres.

Sursa imagine: bucurestifm.ro

Programul acestui prim concert din seria "Mari orchestre ale lumii" cuprinde Rapsodia nr. 1 in La Major op. 11 nr. 1 de George Enescu; concertul pentru vioara si orchestra in Re minor op. 47 de Jean Sibelius si Carmina Burana de Karl Orff.

Isi dau concursul Corul Filarmonicii "George Enescu" si Corul de Copii Radio, dirijori Ion Iosif Prunner si Voicu Popescu, solistii serii fiind Sarah Chang — vioara; Jennifer O'Loughlin — soprana; Max Emanuel Cencic — contratenor si Levente Molnar — bariton.

In aceeasi seara, de la ora 22,30, in cadrul seriei "Concertele de la miezul noptii" melomanii sunt invitati la un concert al Corului National Madrigal — Marin Constantin, dirijat de Anna Ungureanu. Sub genericul "Ars Nova si Renastere" de la baladele lui Guillaume de Machaut la madrigalele lui Claudio Monteverdi, apreciatul ansamblu propune un program de muzica sacra si profana.

Aproximativ 2.500 de artisti straini si 500 de artisti romani vor fi prezenti la editia de anul acesta a Festivalului Enescu, printre orchestrele care vor participa la eveniment numarandu-se San Francisco Symphony, Israel Philharmonic, dirijata de celebrul Zubin Mehta, Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din Munchen, Staatskapelle Dresden, London Symphony Orchestra, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Monte Carlo, Orchestra din Amsterdam.

Potrivit site-ului Artexim, organizatorul festivalului, editia din 2015 a celui mai mare eveniment cultural international organizat de Romania si cel mai puternic promotor al creatiei si valorilor marelui compozitor roman, intrat in patrimoniul mondial, George Enescu, va avea loc intre 30 august si 20 septembrie, la Sala Palatului si Ateneul Roman din Bucuresti si va gazdui 58 de concerte in sali, precum si multe alte evenimente in aer liber, in cadrul "Pietei Festivalului", care se va desfasura intre 3 si 20 septembrie, si a "Bucurestiului Creativ".

Cea de-a XXII-a editie aduce in Capitala artisti si formatii de prima mana la nivel mondial care vor concerta pe scenele bucurestene timp de 22 de zile, printre prezentele notabile numarandu-se, dupa 15 ani de discutii, Orchestra Filarmonicii din Berlin care va urca pe scena Salii Palatului pe 3 septembrie, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnata de prestigioasa revista britanica "Gramophone" in top 10 cele mai bune orchestre din Europa (2006) si votata a doua cea mai buna orchestra din lume (2008), dupa Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam — care va concerta, de asemenea, in cadrul Festivalului Enescu 2015, pe 19 si pe 20 septembrie. O orchestra americana de prestigiu vine si ea in premiera in Festival — San Francisco Symphony — si va interpreta si o lucrare de George Enescu.

Celebrul dirijor Zubin Mehta revine in 2015 in festival, alaturi de Israel Philharmonic, cu doua concerte programate pe 31 august si pe 1 septembrie.

Acestora li se alatura Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din Munchen, Staatskapelle Dresden — dirijata de Christina Thielemann, London Symphony Orchestra — dirijata de Iona Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo.

Editia din aceasta toamna include si trei participari romanesti importante: Orchestra Nationala de Tineret va deschide festivalul, pe 30 august, Corul si Orchestra Filarmonicii "George Enescu" va prezenta in premiera opera in concert "Wozzeck", de Alban Berg — considerata o lucrare de referinta a secolului al XX-lea — si Orchestra Nationala Radio si Corul Academic Radio vor interpreta Simfonia Nr.8 de Mahler.

O alta prezenta extraordinara este cea a lui Ion Marin, unul dintre muzicienii de origine romana cei mai bine cotati din lume, care va dirija pe scena Salii Palatului London Symphony Orchestra, pe 8 si pe 9 septembrie.

Alte prezente importante romanesti in festival vor fi: Cristian Mandeal si Horia Andreescu care vor dirija doua concerte, Dan Grigore, Ruxandra Donose, Valentina Nafornita, Alexandra Dariescu, Cvartetele "Ad libitum" si "Arcadia", Corul "Madrigal" , Orchestra de Camera Bucuresti.

Printre solistii editiei 2015 se numara Arcadi Volodos, violonista Anne-Sophie Mutter, dar si pianistii Fazyl Say, legendarul Murray Perahia, unul dintre cei mai apreciati pianisti la nivel international, care a fost prezent si in 2013 la festival, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard, precum si cunoscuta pianista Maria Joao Pires.

Renaud si Gautier Capucon vor urca si ei pe scena Salii Palatului, la fel David Garrett. Pianista de origine georgiana Elisabeth Leonskaja, laureata a Concursului Enescu, editia 1964, astazi unul dintre marile nume ale scenei muzicale internationale, va sustine doua concerte-eveniment: pe 6 septembrie, la Ateneul Roman, si pe 10 septembrie, alaturi de Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, la Sala Palatului.

In festival vor fi prezenti si castigatori ai concursului "George Enescu": Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stanculeasa alaturi de Agnes Baltsa si Elisabeta Leonskaja.

Pentru prima prima oara in Romania va fi prezentata opera "Wozzeck" de Alban Berg (varianta concertanta) in interpretarea Corului si Filarmonicii "George Enescu" dirijata de Leon Hussain, avand in distributie mai multe nume sonore ale scenei lirice internationale.

Editia 2015 continua linia Festivalului Enescu de a propune publicului lucrari de George Enescu in interpretari moderne ale unora dintre cele mai importante orchestre din lume, in total 20 de lucrari ale marelui compozitor roman urmand a fi interpretate.

Potrivit Artexim, fiind unul dintre cele mai importante evenimente culturale internationale organizate de Romania, Festivalul International "George Enescu" aduce in medie 20.000 de turisti straini la Bucuresti si are o acoperire mediatica ce variaza de la televiziuni cu renume — CNN, Euronews—, la BBC si remarcabile cotidiene straine si publicatii de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top in plan national. Putand fi considerat un adevarat brand cultural de tara, festivalul duce mai departe valorile in care credea George Enescu: creativitate, generozitate si implicare.

Festivalul este conectat la noile tehnologii — transmisii live internationale, site modern si actualizat in timp real, www.festivalenescu.ro, si are o acoperire social media care include o pagina de Facebook cu peste 34.000 de fani la aceasta data, precum si un nou cont de Instagram.

Si aceasta editie a Festivalului Enescu este desfasurata sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, avandu-l ca director artistic pe maestrul Ioan Holender. Producatorul festivalului este Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii, evenimentul fiind organizat de Artexim, ARCUB si Primaria Municipiului Bucuresti, cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

Festivalul si Concursul International "George Enescu" au fost infiintate in 1958 ca semn al recunoasterii geniului enescian, pentru a omagia viata si creatia marelui compozitor roman. Festivalul a avut deschiderea oficiala in data de 4 septembrie 1958, la trei ani dupa moartea lui George Enescu, marcand debutul celei mai importante manifestari muzicale internationale gazduite de Romania. Urma sa se desfasoare din trei in trei ani, fiind insotit de un concurs international in primele cinci editii, intrerupt ulterior si reluat odata cu editia din 1991.

Primele editii au reunit nume sonore ale vietii muzicale internationale printre care Lord Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter, Herbert von Karajan si multi altii care prin participarea lor au contribuit la cresterea renumelui acestui eveniment al Europei de Est.

Dupa primele editii, care s-au bucurat de o larga participare internationala, propaganda comunista a recurs la diminuarea fondurilor alocate, fapt ce a contribuit la sistarea concursului (1971) si diminuarea importantei manifestarilor organizate in cadrul festivalului. Acesta a fost redus la o manifestare cu participare nationala sau cel mult regionala. Dupa 1989, festivalul a reintrat pe fagasul normal, incercand prin program si participare, sa-si recapete renumele pierdut. 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.