Descoperirea a fost facuta intr-o regiune montana izolata din Anzi de o echipa compusa de experti ai British Museum, ai Universitatii Reading si ai Universitatii din Londra, dupa cum noteaza "The Guardian".
Frank Meddens, cercetator asociat al Universitatii londoneze, sustine ca descoperirea a provocat o adevarata bucurie in randul arheologilor care participa la expeditie, intrucat acestia nu credeau ca vreunul din aceste obiecte, despre care doar au citit in documente spaniole redactate in secolul al XVI-lea, ar fi supravietuit timpului.
Pietrele de forma conica se numara printre cele mai importante obiecte pentru societatea si religia incasilor. Elemente-cheie ale ritualurilor, aceste pietre erau considerate "poarta" catre diferitele dimensiuni ale lumii, a caror legatura putea fi stabilita doar de regele incas, conducatorul divin.
Considerate mai valoroase decat aurul, obiectele sunt realizate dintr-un material asemanator granitului si au fost excavate de sub o platforma incasa, de la adancimea de 2,5 metri.
Descoperirea a fost facuta in regiunea Incapirca Waminan, una din cele 20 de platforme ceremoniale aflate la mare altitudine si care au ramas nedocumentate pentru multa vreme.
Aceste zone incarcate de simbolistica religioasa sunt o caracteristica distinctiva foarte importanta pentru autoritatea politica a imperiului incas care si-a inceput extinderea din Cuzco, un oras sacru presarat cu temple si palate, situat in centrul Anzilor peruani.
Din ceea ce se cunoaste pana acum, pietrele ancestrale reprezinta, de fapt, zeitati. Acestea au fost luate in deradere de cronicile spaniole redactate la inceputul secolului al XVI-lea, asemanandu-le forma cu cea a ananasilor sau a popicelor de bowling.
Potrivit unor documente spaniole, pietrele erau folosite in ritualuri solare publice, fiind uneori "imbracate" in aur si scoase la parada.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.