Reteaua Corect

O vază ținută zeci de ani într-o bucătărie s-a vândut acum la licitație cu 1,5 milioane de lire

Scris de newsreporter in 21 Mai 2022 la 10:22, in Arts. 421 vizualizari Intra in discutie Tagurilicitatie, qianlong, vaza shortlinkhttp://crct.ro/nzCb

O vază ținută ani de zile în bucătărie, pe care un bărbat din Anglia a primit-o de la tatăl său, a fost vândută acum la licitație cu aproape 1,5 milioane de lire sterline, scrie Digi24. Vaza s-a dovedit a fi una chineză, extrem de rară, creată pentru curtea împăratului Qianlong. A fost cumpărată în anii 1980 cu un preț modic de un chirurg și a ajuns ulterior la fiul acestuia, care nu și-a dat seama de valoarea ei și a ținut-o în bucătărie, potrivit BBC.

Vaza de 60 de centimetri, din sticlă albastră, cu detalii argintii și aurii, a fost dusă la un moment dat la evaluare mai mult din curiozitate, iar un specialist a apreciat că ar putea să fie vândută la licitație cu o sumă cuprinsă între 100.000 și 150.000 de lire sterline, ceea ce era oricum mult peste așteptări. Însă un expert în antichități i-a aflat istoria și adevărata ei valoare.

Vaza a fost scoasă la licitație, iar un cumpărător străin a plătit pentru ea 1.449.000 de lire sterline.

Mark Newstead, de la casa de licitații, a declarat: „Suntem încântați de acest rezultat excepțional. Am observat un interes larg pentru acest vas în China, Hong Kong, America și Marea Britanie și asta a dus la o licitație foarte competitivă”.

Cum a fost descoperită vaza

Mark Newstead a spus că a văzut prima dată vaza când el, soția sa și un alt cuplu au fost invitați la prânz la proprietarului ei, la sfârșitul anilor 1990. Vaza se afla în bucătărie.

„Avea o luminozitate deosebită și decorațiuni fine și, deși la acea vreme principala mea expertiză era ceramica europeană, am avut un sentiment copleșitor că era vorba de un obiect secolul al XVIII-lea, de o foarte bună calitate”, a adăugat Newstead.

Specialistul a studiat din nou vaza după câțiva ani și a ajuns la concluzia că ar putea proveni din perioada Qianlong. Totuși, obiectul de artă a rămas încă 20 de ani în casa proprietarului. Abia anul acesta a fost evaluată și i-a fost stabilită autenticitatea.

Potrivit casei de licitații Dreweatts, vaza este un „exemplu extraordinar de porțelan imperial Qianlong”, cu tehnici de emailare neobișnuite și culori izbitoare.

Nu este pentru prima dată când un obiect ignorat timp de ani întregi se dovedește a fi foarte valoros.

Un vas chinezesc, tot din perioada Qianlong, cumpărat în 1954 cu 56 de dolari, a fost vândut în 2020 cu 9 milioane de dolari. Vasul fusese descoperit în casa de la țară a unei bătrâne de 80 de ani, în Europa centrală.

 

Digi24

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.