Reteaua Corect
Aura Christi

O mare natiune din punct de vedere literar si… dictatura vedetelor cu papion?

Cartile noastre pot fi gasite in librariile de calitate din tara. Va invitam sa nu le cautati in Librariile Humanitas

In data de 21 martie 2013, dna A.M. Nuta, director de aprovizionare a Librariilor Humanitas, ne-a informat intr-un e-mail ca din data de 10 Aprilie 2013 putem prelua returul titlurilor editate de noi si distribuite prin Librariile Humantias. In schimbul de adrese electronice cu reprezentantul Librariilor Humanitas sunt vizate Editurile Ideea Europeana si EuroPress Group. Nu este pentru prima data cand angajatii Librariilor Humanitas renunta la colaborarea cu unele institutii editoriale si culturale romanesti. In vara anului trecut, cartile Editurii Contemporanul au avut aceeasi soarta. Revista Contemporanul, acum mai multi ani, de asemenea. Motivul invocat – slaba vanzare a titlurilor noastre in reteaua de librarii liicene – ascunde, de fapt, o eliminare din circuitul Librariilor Humanitas pe criterii politice? Noi nu facem politica; nu suntem membri ai nici unui partid politic. Destinul nostru este literatura. Atitudinea revistei Contemporanul fata de GDS si fata de grupul Liiceanu – Plesu – Patapivici – Cartarescu nu este, cu toate acestea, un secret de stat. In paginile acestei vechi publicatii de un real prestigiu au fost facute nu o data analize referitoare la grupul exclusivist si abuziv, alcatuit din acesti intelectuali romani – adunati direct sau indirect in jurul GDS – convinsi probabil ca democratia, literatura si cultura romana vie incep odata cu ei si se vor incheia odata cu domnia lor.

Librariile Humanitas percep un comision de 43 % din pretul de vanzare, nejustificat prin nici o masura luata de compania liiceana in sensul promovarii titlurilor noastre. Cartile nici uneia dintre institutiile mentionate – Ideea Europeana, Contemporanul si EuroPress – n-au fost expuse in Librariile Humanitas la locuri vizibile. Platile erau efectuate, in majoritatea cazurilor, cu intarzieri, iar odata stocurile anumitor titluri epuizate, pentru a nu efectua platile cuvenite, comenzile, in majoritatea cazurilor, nu erau innoite, nu-i asa? Pe coperta revistei Contemporanul, incepand cu nr. 4/2013, va aparea urmatorul text: Cartile noastre pot fi gasite in librariile de calitate din tara. Va invitam sa nu le cautati in Librariile Humanitas. Sa publicam acelasi text si in fiecare carte aparuta sub siglele celor trei institutii editoriale: Contemporanul, Ideea Europeana si EuroPress Group?

Literatura romana nu incepe, evident, nici cu Librariile Humanitas, nici cu Gabriel Liiceanu, nici cu Horia-Roman Patapievici, nici cu Andrei Plesu, nici cu Mircea Cartarescu – un grup de intelectuali obedienti fata de regimul politic trecut, masurile de protectie anti-criza ale caruia – ne referim la domeniul culturii – s-au redus, in buna parte, la transarea si ulterior taierea datoriilor unor institutii de cultura private din fonduri publice, corect? Absenta unor masuri anti-criza, ce-ar fi fost firesc sa fie luate, in anul 2008, in domeniul culturii, inclusiv in cel editorial, a dus la caderea drastica a pietei editoriale romanesti cu 45 % in comparatie cu anul 2008, la ultimul loc din Europa, ocupat de Romania la capitolul productia de carte, cresterea procentului analfabetilor (6 %) si la disparitia creatorului roman din cetate. Agresivitatea si aroganta unor comentatori de pe malurile Dambovitei au fost puse in lumina si relativ recent, cu prilejul organizarii Salon du Livre (22-25 martie 2013, Paris), unde invitata de onoare a acestui prestigios salon international de carte a fost Romania. Un excelent prilej de a readuce scriitorul roman si cartea romaneasca in atentia romanilor si a strainilor – in conditiile in care imaginea Romaniei in lume este sistematic denigrata – s-a transformat uneori, in tara, gratie interventiei unor intelectuali publici, ca dnii Liiceanu, Plesu si Cartarescu, intr-un spectacol straniu, daca nu intr-o diversiune de un gust cel putin dubios. Prin refuzul si protestele de a participa la Salon du Livre acesti intelectuali n-au reusit decat performanta de a-si manifesta lipsa de politete fata de organizatorii Salonului, in frunte cu Guvernul Frantei. Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a mentionat in studioul RFI de la Salonul de Carte de la Paris ca inclusiv acesti scriitori romani au fost invitati de institutiile Frantei: „Eu sunt mai atent şi am mai mult respect pentru interesul general pentru ca, printr-o luare de pozitie oarecare, sa fac publicitate absentilor. Prin definitie, absentii greşesc intotdeauna. Nu voi spune mai mult, eu unul ma bucur ca majoritatea autorilor au acceptat. Reamintesc ca invitatia pentru aceşti autori a venit din partea Frantei. Deci, cu atat mai rau pentru cei care au refuzat, iar eu nu vreau sa le fac publicitate”.

Acesti comentatori, obisnuiti sa alimenteze prin unele demersuri o grava confuzie valorica, cred oare ca, neparticipand la Salon du Livre, s-a clatinat literatura romana contemporana? Ne intrebam, de asemeni, oare cum de n-au protestat acesti intelectuali atunci cand, in ultimii ani, s-au desfiintat scoli, au fost inchise spitale, iar Ministerul Culturii si Patrimoniului National a facut, in timpul regimului politic apus, prin programele sale, achizitii de carte in valoare de 0 lei, exceptia existenta confirmand dramatic regula. Cum de n-au protestat acesti carturari atunci cand erau executati in piata publica mari scriitori romani, acuzati, fara dovezi, ca ar fi colaborat cu securitatea regimului Ceausescu? Cititi cartea Carturari, opozanti si documente. Manipularea arhivei securitatii de Gabriel Andreescu si veti vedea cat de straini sunt dnii Patapievici, Liiceanu, Plesu si altii cativa, de dosariada inscenata pe parcursul ultimilor ani, cu scopul de a macula cativa mari carturari ai natiunii romane.

„Romania este o mare natiune din punct de vedere literar”

„Dintre cati refuza... cat sunt de scriitori? Sunt mofturi de mici vedete locale care nu au nici o importanta. Nu se zguduie cultura Europei, nu se intampla nimic şi daca merg şi daca nu merg” sustine, pe buna dreptate, domnul acad. Augustin Buzura, referindu-se la vedetele cu papion de pe malurile Dambovitei. (Ring, 22 martie 2013) „Trebuie sa vorbim, de fapt, despre un mare spectacol al literaturii romane sustinut la un astfel de targ de carte. Am fost uimit sa vad ca exista o intreaga literatura romana tradusa intr-o limba de mare circulatie” a declarat Eugen Simion Agentiei AGERPRESS. In cadrul unui dialog realizat de Luca Niculescu la RFI cu Preşedintele Centre National du Livre, Jean-François Colosimo sustine ca „literele romaneşti la Paris, la Salonul de Carte, reprezinta un eveniment, iar acest eveniment cristalizeaza ambitiile. Evenimentul in sine e o reuşita: de mult timp literatura romana nu a fost atat de bine reprezentata la Paris, atat  de global. Evident ca relatiile dintre cele doua state sunt foarte vechi şi ca Romania a dat Frantei cativa dintre scriitorii sai, chiar pe unii dintre cei mai celebri: Ionescu, Cioran, Eliade. Iar ce se intampla astazi e ca noua literatura romana a putut sa-şi arate dinamismul, creativitatea, spiritualitatea şi diversitatea la Paris. Şi cu aceasta ocazie ne-am reamintit ca Romania este o mare natiune din punct de vedere literar”.

Poate e mai bine pentru Romania ca intelectualii nostri cu papion, exclusivisti de cand ii stim, au refuzat sa participe la salonul parizian. Riscam probabil sa ne trezim cu afirmatii de genul „sa traiesti in Romania e ca si cum ai inota in acid sulfuric”, declaratie facuta de Mircea Cartarescu in ziarul spaniol El Dia. Din ce pricini oare acelasi bun scriitor inegal uita ca are probleme cu preluarea citatelor fara ghilimele, devine subit doctor in domeniul plagiatului si se arata ciudat de grabit sa calomnieze imaginea Romaniei? „Ne apropiem de un nou Ev Mediu, de data aceasta mediatic, in care cultura se va produce din nou in manastiri” scrie autorul Levantului. Pentru cultura Romaniei pare a fi o sansa ca ea sa fie produsa inclusiv in manastiri si biserici. Poate, dupa douazeci de ani de politica liiceana exclusivista, romanii ar afla, in sfarsit, ca pentru Premiul Nobel, acordat de Comitetul Nobel al Academiei Suedeze, nu este nominalizat exclusiv ilustrul M. Cartarescu. In atentia Comitetului Nobel al Academiei Suedeze sunt adusi mari scriitori romani, intre care Nicolae Breban, Augustin Buzura, Dumitru Radu Popescu si Paul Goma. Alaturi de acesti mari creatori romani, care merita aceasta distinctie de prestigiu, figureaza si alte nume grele ale literaturii romane: Ileana Malancioiu, Dumitru Țepeneag, Emil Brumaru, Ion Mureşan, Eugen Uricaru, George Balaita si alti scriitori care au o opera.

Daca literatura romana ar avea sansa sa fie produsa, ca in Evul Mediu, in manastiri si biserici, e limpede ca si dl Plesu, cu tratatele d-sale despre ingeri, si dl Liiceanu, cu predicile d-sale privind adevarul universal, dreptatea, corectitudinea si alte notiuni cu incarcatura morala incontestabila, ar avea un succes incomparabil, nu-i asa? Problema e sa si aplice preceptele propagate in exces rastimp de circa douazeci de ani. Caci e limpede faptul ca la capitolul praxis acest librar exclusivist, acest sabotor al marilor creatori romani, acest justitiar, cum l-a numit Doamna Eleonora Cioran, agresata verbal de ex-discipolul lui C. Noica, are carente, nu-i asa? Intre ultimele e cea semnalata de singura Cioran ramasa in viata, Doamna care i-a adresat acestui pretins filosof fara opera o Scrisoare deschisa, unde mentiona, intre altele, faptul ca „revoltatoare a fost reactia pe care ai avut-o [Liiceanu] la aparitia, in cadrul Academiei Romane, a operelor scrise de Emil Cioran in Romania. Este cea mai frumoasa editie pe care eu am vazut-o cu creatia cumnatului meu. Este o editie de lux, excelent elaborata. Multumesc Domnului Academician Eugen Simion şi cercetatorului Marin Diaconu pentru realizarea lor. In loc sa te bucuri şi sa apreciezi aceasta realizare editoriala de exceptie, ai trimis avocati, pretinzi fara jena despagubiri materiale descurajante, convins fiind ca numai dumneata ai dreptul sa publici opera lui Emil Cioran”. „Cum este posibil sa falsifici neincetat adevarul, fara sa te jenezi? – se intreaba Doamna Cioran – Oare nu ti-au ajuns beneficiile importante dobandite? Conform dorintei lui Emil şi Aurel Cioran, din aceste beneficii trebuia sa dai doua burse anual unor studenti saraci. Ai dat cateva burse sporadic, fara un bilant declarat al veniturilor din tiparirea operei lui Emil Cioran. In plus, ai afirmat mincinos ca şi eu beneficiasem din acest profit”. „Te-am cunoscut om de cultura, nu om de afaceri. In ce calitate iti permiti sa faci pe justitiarul? Cine eşti dumneata? Daca taceai, filosof ramaneai!”

Cum este posibil, Va intrebam si noi, dle Liiceanu, sa faceti atata rau culturii romane, literaturii romane vii si Romaniei? In ce calitate blocati propagarea operelor unor uriasi creatori romani, ca Lucian Blaga sau Emil Cioran, care ar fi onorat prin opera lor majora oricare dintre literaturile mari ale lumii? In ce calitate va arogati dreptul sa faceti pe justitiarul, dvs. si dnii Cartarescu, Plesu sau Patapievici? Cine sunteti Dumneavoastra si interesele cui le serviti? De vreme ce va aliati cu indivizi convinsi de faptul ca notiunea de cultura este „suspecta din punct de vedere politic” nu credem ca la mijloc e cultura romana.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.