Reteaua Corect

O carte în care putem găsi refugiu în aceste vremuri dificile…..

Scris de newsreporter in 22 noiembrie 2020 la 10:38, in Arts. 618 vizualizari Intra in discutie TaguriARTA ȘI ȘTIINȚĂ, carte, CERAMICA- MEȘTEȘUG, Lucia Neagu shortlinkhttp://crct.ro/nwYW

Așteptam de câțiva ani apariția unei cărți deosebite, promise, CERAMICA- MEȘTEȘUG, ARTA ȘI ȘTIINȚĂ. Printr-o ciudată suprapunere de circumstanțe, cartea mult așteptată, publicată de Monitorul Oficial, a apărut în luna august 2020, în plina criză cauzată de Pandemie. Lectura acestei cărți excepționale, depănată în liniște, fără grabă, e un prilej de bucurie și satisfacție pentru cititorul sensibil, acum îngrijorat de evoluțiile Covidului. Cartea tratează legătura puternică, dialogul pe care oamenii, din timpuri imemorabile, îl au cu PĂMÂNTUL, ca material primordial de exprimare a creativității artistice.

Autoarea, Prof. Univ. Lucia Neagu, a predat Tehnologia Ceramicii timp de trei decenii la Secția Ceramica a Facultății de Arte Decorative și Design din cadrul Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu din București, actualmente Universitatea Națională de Arte. Ediția a fost îngrijită de Cristina Popescu Russu, membră a Academiei Internaționale de Ceramică (AIC) Geneva.

Ca fostă studentă a emeritei profesoare, am păstrat de-a lungul anilor o strânsă legătură profesională, am urmărit îndeaproape, eforturile de decenii pentru închegarea manuscrisului, acum actualizat cu raportări la ultimele tehnologii. Cartea tipărită este un compendiu atotcuprinzător, un tezaur, o moștenire viitoarelor generații de studenți și artiști ceramiști din România; un gest plin de noblețe și meritorie generozitate, un exemplu de responsabilitate civică și patriotism din partea autorului.

Scriu acest articol dintr-o sinceră dorință de a marca apariția acestei cărți și a atrage atenția publicului asupra excepționalei valori a acestei publicații. Credeam și speram ca va fi posibilă organizarea unei lansări oficiale a cărții, să celebrăm acest eveniment. Ne gândeam la o posibilă expoziție de grup unde sa fie prezentată cartea, un eveniment-omagiu fostei profesoare și o sărbătoare de confirmare a noului statut dobândit de milenara artă a ceramicii, care în contextul artei contemporane, și-a afirmat major identitatea și e acum recunoscută ca o artă egală în toate drepturile cu celelalte arte visuale.

Împreună cu foștii colegi, studenți ai Dnei Neagu păstrez o infinită admirație, respect și recunoștință, pentru cursul de tehnologie ceramică, decenii după terminarea studiilor.

Soarta a făcut ca materializarea acestui eveniment planificat să aibă puține șanse de realizare, întreaga lume fiind confruntată în prezent cu o pandemie de proporții, care ne impune restricții și renunțări. Resursele de organizare a evenimentelor și mobilizarea participanților au devenit limitate.

Cartea este rodul unor studii ample, a cunoștințelor dobândite în timpul studiilor la Institutul Central de Arte Aplicate din Beijing, precum și a documentării făcute în S.U.A. si Europa, completate cu experiența didactică și cercetare de laborator. Luciei Neagu i se poate atribui în bună măsură, reformarea conceptului de investigare și aprofundare a tainelor materialelor și tehnicilor proprii ceramicii de artă. Începând cu anii '70, s-a format o pepinieră de artiști ceramiști, ce încurajați de cursul de tehnologie, pe care domnia sa l-a transformat într-un discurs enciclopedic, au adoptat în creația lor o atitudine inovativă, cu accent pe diversitate în expresia artistică. Din cartea Luciei Neagu putem trage învățăminte care ne reamintesc de valorile perene ale artelor tradiționale și ne confirmă legătura strânsă pe care noi, oamenii trebuie să o păstrăm cu PĂMÂNTUL, respectul față de resursele și bogățiile naturale. În contextul practicii artei ceramice contemporane, autoarea a ridicat pe același plan relația artistului cu procesul de creație și cel al cunoașterii misterelor și miracolelor transformărilor petrecute în timpul proceselor și tehnicilor de realizare a lucrărilor de artă ceramică. Cartea evidențiază, într-o binevenită și inedită expunere, istoria practicii ceramicii ca artă de studio, prezentată într-o relevantă reconstrucție a momentelor majore și afirmarea ceramicii românești în circuitul internațional, începând cu anii 1960.

Materialul documentar vizual este extrem de bogat, ilustrând panorama creației ceramicii artistice în variatele sale forme de expresie. Prin metode comparative, exemplificări concrete și referențiale, observând diferite tendințe în arta ceramicii în lume, Lucia Neagu lasă să se înțeleagă valoarea și semnificația profundă a creației artiștilor ceramiști contemporani.

Cartea se adresează deopotrivă artiștilor, studenților din învățamântul de artă, celor care practică sau doresc să practice acest meșteșug din pasiune, celor care îndrăgesc ceramica, o colecționează sau sunt interesați să afle tainele procedeelor de preparare, modelare, decorare, ardere, să cunoască succint evoluția istorică, tehnică și artistică a acestei arte milenare. Lucia Neagu s-a documentat cu o temeinicie rară în ceramica tradițională a Chinei, iar apoi, în SUA și în Europa, vizitând muzee, biblioteci și ateliere de ceramică contemporană. Căt timp a condus cursul de Tehnologia ceramicii a transformat un subiect rar și sensibil, adesea tratat arid și prea științific, într-un discurs atrăgător, pasionant, analizând competent aspectele multiple ale artei milenare și a tradiției ceramicii, parcurgând traiectoria posibilităților de exprimare și execuție, de la olărie la producția industrială și in final la unicitatea practicii de studio. De la Lucia Neagu am învățat să iubim și să abordăm cu curiozitate și apreciere olăria românească, creația artiștilor ceramiști contemporani, și în egală măsură toate formele în care aceasta artă se manifesta și se practică pe continentele mapamondului.

Cred că unicitatea cărții scrise de Lucia Neagu, rezidă în faptul că este un compendiu științific, scris din optica unui intelectual cu înțelegere, cultură și erudiție, dar și cu un suflet de artist, autoarea fiind ea însăși o artistă, preocupată în egală măsură de conținut, formă și culoare (experimentele și inovațiile domniei sale în materie de textura materialelor și efecte cromatice speciale ale glazurilor,  sunt mărturia unei personalități complexe, cu multiple aptitudini, de cercetător, gânditor, creator) 

 Este o carte pentru persoane care au o afinitate sau educație artistică, dar și curiozitate față de miracolele, misterele transformării materiei prime în obiect artistic, printr-o succesiune de faze care într-adevăr, însumează ceea ce stă în subtitlul cărții: meșteșug, artă și știință. Este o carte bazată pe elocvente aprecieri comparative, exprimate fără discriminare sau prejudecăți. Este un complet îndrumar cu trimiteri la zăcămintele naturale și materiile prime pe teritoriul Românei. In acest sens, cartea Luciei Neagu, scrisă cu ani în urmă, scoate la suprafață probleme de mare actualitate- care preocupă omenirea- referitor la expoatarea resurselor naturale si protecția mediului,  fiind dovada a unei acute intuiții  a problemelor cu care ne confruntam astazi, pretutindeni, evidențiind faptul că practica olăritului și a ceramicii sunt dintre cele mai "ecologice" activități, atunci când cunoașterea și respectarea normelor meșteșugului formeaza un fundament solid pentru o activitate artistică viabilă, sănătoasă.

Este o carte scrisă cu o profundă cunoaștere și înțelegere a spiritului culturii tradiționale, cu multă simțire, pasiune și patriotism. Unele fragmente sunt cu adevărat poetice, adevărate bijuterii literare, dezvăluind subtile trimiteri la filozofia care a acompaniat de-a lungul timpului continuitatea si evoluția unei nobile profesii de la olărit la statutul de practică artistică independentă in zilele noastre.

Nu în ultimul rând, mica incursiune în istoria dezvoltării practicii ceramice de studio în România, este un comentariu binevenit, abordat cu multiple exemplificări - modele de aplicare a meșteșugului, tehnologiei in creația ceramică, însoțite cu reproduceri reprezentative, cum se poate vedea în bogata selecție de imagini ce acompaniază textul.

Sper ca această sinceră, laconică prezentare va inspira publicul din România să procure și să parcurgă valoroasa carte CERAMICA – meșteșug, artă și știință, disponibilă acum într-o ediție limitată.

Detalii puteți afla accesând www.ceramica.neagu.com

Text: Delia Ilieșiu Prvacki, 

Artist ceramist, Membră a Academiei Internaționale de Ceramică (AIC) Geneva, Membră a Uniunii Artiștilor Artelor Decorative, Belgrad

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.