Reteaua Corect
Dan Mircea Cipariu

„Noi cand ne mai vedem?”

Scris de Dan Mircea Cipariu in 24 noiembrie 2014 la 11:44, in Arts. 129 vizualizari Intra in discutie Taguriagentiadecarte, evenimente literare shortlinkhttp://crct.ro/nkBZ

Telefoanele, scrisorile electronice, sms-urile, cometariile de pe facebook curg necontenit. Fotograme din ultimii ani imi trec in minte pe repede-inainte. Aproape toate au legatura cu scriitori care au trecut pragul sau cu care am facut multe proiecte culturale. Trenul Regal, Maratonul de Poezie si Jazz, Programul de Carte, AgentiadeCarte, lansari de carte, evenimente literare. Realitatea celor mai multi dintre acesti scriitori a pus stampila unui destin de nenoroc si, mai cu seama, o receptare a cartii si a biografiei tot mai aproape de un punct zero, acolo unde indiferenta a atras saracie si moarte.

Foarte multi artisti romani au plecat la Domnul fara sa primeasca din partea autoritatilor o protectie sociala care sa-i salveze de la mizerie si umilinta. Cazul Corneliei Maria Savu – poeta si jurnalista care va marca istoria ultimilor 40 de ani! – este pilduitor. Intr-o tara in care administratiile locale si centrale nu dau niciun leu pentru sustinerea actului creator prin burse, rezidente literare, bani pentru documentare sau pentru mobilitate, intr-o tara in care nu exista un fond national pentru sustinerea artistilor aflati in nevoie sau suferinta, Cornelia Maria Savu si-a dus ultimii ani de viata cu constiinta ca a fi creator inseamna doar a-ti purta crucea zilei de maine. Pe cei care au scris si au afirmat ca scriitorii si artistii sunt niste profitori, niste asistati sociali, niste oameni care produc doar fantasme si suferinte, i-as duce in casa Corneliei Maria Savu pentru a vedea cu ochii lor ca, in antecamera mortii, cand nu mai ai nimic de aparat si nu ti se mai ofera o motivatie sociala, umanitatea, sensibilitatea, creatia si ultima speranta gasita in Dumnezeu palpaie, cu slove de pix ieftin, doar intr-un manuscris. Ii rog pe bunii mei prieteni sa ne gandim cum sa ducem pana la capat un fond national pentru creatorii romani aflati in nevoie sau in suferinta si o Lege pentru burse, rezidente si mobilitatea creatorilor prin care autoritatile locale si nationale sa poata acorda sustinere pentru creatorii romani.

Dincolo de aceste necesare demersuri, sa ne uitam in oglinda si sa ne intrebam care este relatia noastra cu Celalalt, cu creatorul din breasla in care activam, de cate ori am fost la evenimentele unui confrate si de cate ori am cumparat cartea sau produsul cultural al unui confrate? Nu putem cere o solidaritate sociala daca nu incepem cu propria noastra solidaritate de creatori!

Sa mai reflectam la toate bolile post-postmodernitatii si la nevoia de a fi, fata catre fata, chip catre chip, pupila in pupila – cum zicea Traian T. Cosovei, cu creatorii pe care ii cunoastem. Sa facem din respectul pentru opera celuilalt un crez!

Si cand nu avem nici raspunsuri, nici stare de a iesi din limitele noastre, sa ne amintim propozitia-mantra a Corneliei Maria Savu: „Noi cand ne mai vedem?”

SURSA: Agentiadecarte.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.