Reteaua Corect
Liviu Ioan Stoiciu

Nicolae Manolescu, demn, pune lucrurile la punct in cazul turnatoriei lui Ioan Grosan

N-ar trebui sa ma mai mire nimic, „prietenii stiu de ce” e un raspuns pentru orice mirare. Presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, directorul saptamanalului Romania literara, publica in aceasta saptamana un editorial exemplar intitulat „Un dosar de Securitate si invataturile lui” – neobisnuit pentru mine. in paginile 10 si 11 ale Romaniei literare 9 / 2011 (aparuta ieri, 4 martie) sunt publicate documente „Din dosarul de Securitate al lui Ioan Grosan”, partea I.

Jos palaria. Nu am vazut nici o reactie pe nici un blog al marilor luptatori pe frontul moralitatii publice romanesti, aparatori ai lui Grosan. Imi imaginez ca se zgarie pe ochii toti prietenii marelui prozator-turnator Ioan Grosan, ca nu se asteptau la o asemenea lovitura, de la Ion Muresan la Florin Iaru si toata fauna cea vestita a „catavencilor”, in frunte cu fostul tovaras Ioan T. Morar, care i-au luat peste picior dosarul de colaborator al Securitatii.

Stiti, prietenii lui Ioan Grosan au anuntat intr-un glas solemn ca nu au de ce sa-l condamne pe Ioan Grosan (desi el a recunoscut ca a turnat; incredibila demisie publica a optzecistilor prieteni), ca mor de gat cu turnatoria lui, ca-i raman prieteni de pahar, fiind mandri de prietenia lor, toti dand declaratii de o rara mizerie morala. Ma asteptam ca macar Vasile Gogea si Liviu Antonesei sa dea de gol pe blogurile lor atitudinea transanta a lui N. Manolescu, singura corecta – subliniind ca Ioan Grosan a fost omul Securitatii si in anul Revolutiei, 1989, si ca trebuie condamnata fara rezerve colaborarea lui cu politia politica. As adauga ca era de asteptat din partea lui Ioan Grosan sa se autoculpabilizeze si sa-si ceara iertare – ceea ce nu s-a intamplat pana azi, din contra, Ioan Grosan a luat la misto „toata afacerea”. Este regretabil ca prietenii optzecisti se fac azi ca ploua in cazul turnatoriei lui Ioan Grosan (fiind clar ca multi dintre scriitorii optzecisti, lui prieteni, mai ales cei transilvaneni, au motive sa stea cu capul la cutie, colaborand cu Securitatea; vom avea surprize de aici inainte cu aflarea numelui lor?). Marea majoritate a optzecistilor spera sa nu aiba dosare la Securitate fiindca au fost membri ai PCR (si membrii PCR turnau de la sine, automat, era datorie patriotica, nu li se mai intocmea dosar la Securitate).

N. Manolescu, nemembru PCR, a venit si a pus acum lucrurile la punct: Ioan Grosan a fost un colaborator veros al Securitatii si trebuie condamnat… Prietenii lui Ioan Grosan si-au inghitit limba. Acesti prieteni mor de dragoste pentru Ioan Grosan: n-am mai pomenit atata lipsa de discernamant (inclusiv Ion Muresan a publicat in 2011 o atitudine imorala publica degradanta, dati click pe http://www.citynews.ro/cluj/editorial-4/cazul-ioan-grosan-107240/ sa va lamuriti; chiar nu se gaseste nimeni sa-l trezeasca pe acest poet rasfatat la realitate? Chiar sa nu aiba habar de caractere si de demnitate publica? Ca nu e chiar totul pe lumea asta o joaca ametita de alcool si de prietenia de carciuma? Personal, am devenit suspicios, Ion Muresan a terminat filozofia in vremuri in care cadrele ideologice si din Securitate erau recrutate din randul absolventilor acestei facultati ce facea anticamera la Drept, facultatea tuturor neispravitilor comunisti)…

Ma miram de atitudinea neiertatoare a lui N. Manolescu in cazul lui Grosan. Probabil s-a saturat sa-i tot cautioneze pe scriitorii turnatori, fiind patit. N. Manolescu n-a crezut ca Eugen Uricaru, presedinte al USR, a fost turnator, de exemplu – si a venit Tribunalul si a dat sentinta definitiva ca Eugen Uricaru a fost turnator (nu altfel a facut si cu Mona Musca, inainte, si a patit la fel). N. Manolescu se felicita ca prin verificarea membrilor consiliilor de conducere a USR din cele doua mandate ale sale de presedinte s-a demonstrat ca scriitorul roman n-a fost turnator. Iata ca a fost dezis de Ioan Grosan (si nu numai de el), care a facut parte din Consiliul USR de pana in 2009. USR a avut si membri turnatori si membri disidenti sau rezistenti. E normal sa fie N. Manolescu dezamagit, Ioan Grosan (asemenea altui turnator dovedit, tot prozator; s-a retras; sa raman doar la exemplul lor) a semnat o hartie prin care declara pe proprie raspundere ca n-a fost colaborator al Securitatii, pana sa vina decizia ca a fost turnator de la CNSAS… N. Manolescu publica documente din „dosarul de retea” al lui Ioan Grosan, perfect compromitatoare. Nu mai e nimic de spus, Ioan Grosan a fost un turnator de doi bani si colegii-prieteni care-l tot pupa-n fund azi, isi dau de gol adevaratul caracter. Il citez pe N. Manolescu: la aflarea stirii ca Ioan Grosan a turnat, „consternarea din prima clipa a facut repede loc unei atitudini binevoitoare fata de Grosan, deplans ca o victima. Ideea era ca un mare scriitor nu merita un asemenea tratament. „intelegerea” aceasta, nearatata altora mai inainte, le-ar face cinste aparatorilor lui Grosan, daca nu s-ar fi opus datele din dosar…

Citind dosarul primit de la CNSAS, mi-am dat seama ca Grosan ne-a indus in eroare si ca lucrurile stateau in realitate mult mai rau. in loc sa-si asume raspunderea colaborarii cu Securitatea, a mizat pe o eventuala, desi improbabila, mentinere a noastra in ignoranta. Nu ca sa-l pedepsim publicam dosarul, ci pentru a spulbera orice urma din nemeritata incredere pe care, naivii de noi, i-am aratat-o… vinovatia lui e indubitabila… Securitatea l-a recrutat pe Grosan de doua ori (prima oara a semnat angajamentul de rigoare). O data in 1974, a doua oara in 1989. Nume de cod au fost Radu Greceanu, respectiv Gavrila”… Cand am scris aici despre punerea la zid a lui Ioan Grosan, atrageam atentia ca eu stiam ca a fost colaborator al Securitatii, fiind dat de gol de Cartea Alba a Securitatii (ca a fost trimis in 1989 sa dea in gat emigratia romaneasca, inainte de Revolutie!). in mod curios, s-a luat peste picior si aceasta colaborare condamnabila a lui din 1989… Ce spui, Adrian Alui Gheorghe, acum e credibila colaborarea lui Ioan Grosan? Te intreb fiindca puneai sub semnul intrebarii, aici, condamnarea lui… Acum vine N. Manolescu si da amanunte: „Scos din evidenta, prima oara, in 1978, Ioan Grosan n-a stat degeaba in cei patru ani, producand note informatice pe banda rulanta, ce e drept, neplatite, iar a doua oara, tineti-va bine!, in 1990, luna neprecizata, interval in care a fost expediat in Germania si in Franta ca sa culeaga informatii despre emigratie. S-a intors la timp, cat sa apuce sa i le comunice comanditarului, inainte de a incepe revolutia.

Ceea ce atrage dureros atentia in aceste note informative este constiinciozitatea cu care sunt redactate, nefiind omise amanunte, pe cat de derizorii, pe atat de compromitatoare pentru cei la care se refera”. Ce vreti mai mult? Cititi mai departe in revista Romania literara 9 / 2011. Sunt revoltat ca marele prozator Ioan Grosan (apropo, e nominalizat la Premiile Observator cultural cu cartea lui aparuta anul trecut, „Un om din est”; ceea ce inseamna ca facem morala publica „omului” Ioan Grosan, nu cartilor sale) se dovedeste a fi doar un smecheras descurcaret ceausist, care a servit politia politica in secret, fraierii de cititori si prieteni ai lui chitaind la cate o soparla sau poanta cu fitil pus cu voie de Securitate (aparuta in stiinta si Tehnica sau scapata pe scena la Ars Amatoria, la Cantarea Romaniei). Derizoriul si lipsa de caracter sunt specifice marilor scriitori? Pacat.

Inchei observand o stupefianta coincidenta – in aceste zile, cand au aparut editorialul neiertator al lui N. Manolescu de condamnare a turnatoriei lui Ioan Grosan si file din dosarul de colaborator al Securitatii al lui Ioan Grosan in Romania literara (care de regula e pe piata de miercuri, desi data de aparitie e vineri), ce credeti? Tot Internetul a fost invadat de o scrisoare semnata de prietenul lui Ioan Grosan (cu care a si lucrat la ziarul Ziua), Victor Roncea! Scrisoare publica prin care era sesizat ANI, cu un rechizitoriu la adresa lui N. Manolescu… A fost preluata pe toate agentiile de stiri (eu am primit-o pe e-mail din vreo zece adrese, ceea ce m-a facut sa rad; sursele de venit ale lui N. Manolescu chiar nu ma intereseaza, daca toate sunt legale si facute publice; e de felicitat ca e bogat). A naibii intamplare. Ce sa inteleg azi, ca prietenul lui Ioan Grosan, ziaristul Victor Roncea e cel mai credibil turnator al celebrei Agentii Nationale de Integritate? Am tot asteptat o reactie din partea ANI la agresiva scrisoare anti-Manolescu a lui Victor Roncea, pana azi n-am auzit sa fi fost bagata in seama. Altfel, marile caractere se intalnesc si pe blog, Securitatea e pe fir. Victor Roncea a luat si el peste picior pe blog deconspirarea turnatorului Grosan si azi nu scoate o vorba de filele de dosar compromitatoare aparute in Romania literara – tocmai el, vigilentul!

Material preluat de pe liviuioanstoiciu.ro.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.