Reteaua Corect

Pink Martini și repertoriul lor multilingvistic în două noi spectacole la Sala Palatului

Scris de newsreporter in 19 aprilie 2017 la 11:24, in Muzica. 126 vizualizari Intra in discutie Tagurijazz-lounge, pink martini, Sala Palatului, spectacole shortlinkhttp://crct.ro/nqyR

Formația americană Pink Martini, una dintre cele mai cunoscute trupe de jazz-lounge și fusion din lume, prezentă de mai mulți ani pe scenele din România, revine la București cu două spectacole la Sala Palatului, în 20 și 21 aprilie, în cadrul unui turneu mai amplu de promovare a ultimului său album, ''Je Dis Oui'', lansat în noiembrie 2016, transmite Agerpres.

Sursa imagine: showpass.ro

Acest material discografic include piese în limba franceză, persană, armeană, portugheză, arabă, turcă, xhosa și engleză. ''Je Dis Oui'' este mantra optimistă a refrenului din "Joli Garcon", una dintre cele trei piese co-scrise de Pink Martini pentru coloana sonoră a filmului ''Souvenir'', cu Isabelle Huppert, conform site-ului trupei.

Pe lângă piesele interpretate de solistele China Forbes și Storm Large, pe disc apar Ari Shapiro, care cântă o versiune actualizată, în limba arabă, a piesei "La Soledad", de pe primul album al trupei, și Rufus Wainwright, cu o variantă uimitoare a clasicei "Blue Moon" (Rodgers & Hart). Albumul ''Je Dis Oui'' marchează, de asemenea, debutul interpretativ a doi prieteni vechi ai trupei: Ikram Goldman, cunoscuta stilistă din domeniul modei, și activista pentru drepturile civile Kathleen Saadat. 

În cei peste 20 de ani de carieră, Pink Martini a lansat 9 albume de studio, 3 compilații și 12 single-uri și EP-uri. ''Amado Mio'', ''Splendor in the Grass'', ''Donde Estas Yolanda'' și ''Până cânt nu te iubeam'' se numără printre cele mai cunoscute compoziții ale sale. Coverul piesei ''Până când nu te iubeam'' a Mariei Tanase, culeasă de Anton Pann, a reprezentat o premieră absolută pentru Pink Martini, care a interpretat pentru prima dată o piesă în limba română în țara noastră cu ocazia concertului susținut în mai 2012. Liderul trupei căuta de multă vreme o bucată muzicală pe care să o cânte în română, intenție pe care și-o anunțase anul anterior tot într-un concert la București.

Lauderdale deține în impresionanta sa colecție de discuri albume cu Gheorghe Zamfir, Maria Tănase sau George Enescu. Solista Storm Large a mărturisit publicului român în 2012: ''Cânt în 14 limbi, dar româna este una dintre cele mai frumoase limbi pe care am auzit-o și îmi place foarte mult cum sună numele meu tradus — furtună mare (Storm Large)''. 

Grupul a fost creat în 1994 de către Thomas Lauderdale, din Portland, Oregon. Pe atunci Lauderdale lucra în politică, crezând că într-o zi va candida pentru funcția de primar. Ca și alți noi politicieni entuziaști, mergea la fiecare strângere de fonduri politice, dar a fost consternat să constate că muzica de la aceste evenimente era plictisitoare, ternă, zgomotoasă și neprietenoasă.

Inspirându-se din muzica din întreaga lume, îmbinând diverse genuri — pop, jazz, latino, lounge și classical crossover — și sperând să-i încânte pe conservatori și liberali deopotrivă, el a fondat ''mica orchestra'' Pink Martini în 1994 pentru a oferi fragmente muzicale mai plăcute și mai cuprinzătoare pentru participanții la strângerile de fonduri politice pentru cauze precum drepturile civile, locuințe la prețuri accesibile, mediu, biblioteci, radiodifuziune publică, educație și parcuri.

Un an mai târziu, Lauderdale a sunat-o pe China Forbes, colegă de la Harvard, care locuia în New York City, rugând-o să se alăture Pink Martini. Storm și-a început colaborarea cu Pink Martini în martie 2011, când China Forbes a trebuit să părăsească temporar grupul pentru o operație la corzile vocale. În prezent, ambele soliste continuă să cânte în cadrul trupei. 

Formată din 12 muzicieni, orchestra Pink Martini își interpretează repertoriul multilingvistic pe scene de concert și cu orchestre simfonice din Europa, Asia, Orientul Mijlociu, Africa, Australia, Noua Zeelandă, America de Sud și America de Nord. Pink Martini și-a făcut debutul european la Festivalul de Film de la Cannes în 1997 și debutul orchestral cu Oregon Symphony în 1998, sub conducerea lui Norman Leyden. De atunci, trupa a cântat alături de peste 50 de orchestre din întreaga lume, inclusiv cu Filarmonica din Los Angeles la Hollywood Bowl sau BBC Concert Orchestra la Royal Albert Hall din Londra.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.