Reteaua Corect
Dan Mircea Cipariu

Modelul francez sau cum sa avem o strategie nationala de promovare a lecturii

Timp de o saptamana, intre 19 si 26 martie 2013, am fost la Paris, la Salonul de Carte, la Centrul National al Cartii, la Biblioteca Nationala a Frantei si la Biroul International al Editorilor Francezi. Am avut intalniri profesionale la varf in aceste institutii fundamentale pentru cultura Frantei si am putut, astfel, sa iau pulsul industriei editoriale din orasul luminilor.

Doua informatii mi s-au parut emblematice: 90% dintre francezi au obiceiuri de lectura, in timp ce Romania este pe ultimul loc in Europa la consumul de carte; Franta are o politica eficienta si coerenta pentru stimularea lecturii de la cele mai fragede varste, o dovada in acest sens sunt cele peste 14 000 de titluri anuale pentru prescolari, scolari si liceeni (ceva mai mult decat titlurile romanesti aparute intr-un an!). Ministerul Educatiei, Centrul National al Cartii, Biblioteca Nationala a Frantei, dar si cele peste 3 000 de biblioteci franceze, au programe pentru sustinerea permanenta a publicului pentru carte si pentru lectura. Oficialitatile franceze au ramas fara cuvinte atunci cand au aflat ca editorii romani isi difuzeaza si isi promoveaza singuri titlurile prin scoli si licee! In Franta, la Ministerul Educatiei, exista o comisie de specialisti care face o selectie pentru a cumpara titlurile dedicate copiilor si adolescentilor. La noi, bibliotecile scolare ca, de altfel, si cele judetene, nu au bani de achizitii si, atunci cand ii au, achizitiile se fac dupa ureche sau dupa interesele triburilor locale si culturale! Daca institutiile noastre cu atributii culturale si educationale (Ministerul Culturii, Ministerul Educatiei, in mod special!) nu vor realiza o strategie de promovare a lecturii de la cele mai mici varste, analfabetismul va deveni un fenomen social de masa si va naste un paradox cumplit: cu cat vom avea mai multi absolventi de bacalaureat si de facultate cu atat procentul analfabetismului va creste!

Prezenta Romaniei la Salonul de Carte trebuie sa ne ofere spre studiu felul in care autoritatile franceze si cele profesionale lucreaza impreuna pentru ca industria editoriala franceza sa aiba un impact cultural si financiar. Totul centrat pe ideea ca dragostea si abilitatile de lectura se castiga de la cele mai mici varste. Nu intamplator primele tinte ale lecturii sunt copiii intre 3 si 5 ani. “Francezii sunt gata sa-si cucereasca bebe-ul cu o carte, fie ea un album, o carte de colorat sau o banda desenata!” – imi marturisea un important editor de carte pentru copii.

Obsedati de a cuceri Occidentul si Premiul Nobel pentru Literatura, uitam ca acasa nu am format un public si ca, mai mult, nu avem nici programe, nici infrastructura pentru stimularea lecturii!

P.S. Adaug la comentariul meu de pe facebook despre prezenta Romaniei la Salon du Livre urmatoarele: Standul Romaniei nu a fost nici-o catastrofa si nici-o capodopera! Puncte forte: public numeros si vanzari de carte care i-au surpins pe cei de la FNAC! Am vazut cozi la carte si m-am bucurat de faptul ca “singuratatea vine pe facebook” s-a epuizat! Punct slab: lipsa unei semnalizari prin care sa intelegi unde se gaseste cu usurinta standul Romaniei si faptul ca tara noastra era invitat de onoare. Pe scurt, a fost cam ca Romania eterna a lui Caragiale: nici prea prea, nici foarte foarte!

 

Sursa: Agentia de Carte

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.