Reteaua Corect

Marmurele din Partenon ar putea fi „în curând” restituite Greciei

Scris de newsreporter in 05 ianuarie 2023 la 11:34, in Arts. 398 vizualizari Intra in discutie Taguribritish museum, friza, grecia, marmură, partenon shortlinkhttp://crct.ro/nAHi

Marmurele din Partenon ar putea fi „în curând” restituite Greciei, ca parte a unui împrumut pe termen lung în cadrul unui acord încheiat între British Museum şi Atena, potrivit ziarului britanic The Telegraph, citat de Știripesurse.

Potrivit Telegraph, preşedintele muzeului şi fostul ministru de finanţe al Marii Britanii, George Osborne, este în proces de a ajunge la un acord cu Atena pentru ca aceste comori să fie returnate Greciei, ca parte a unui „schimb cultural” care ar eluda o lege britanică care împiedica muzeul din Londra să-şi înstrăineze colecţia, informează News.ro.

„Am spus deja public că vom căuta în mod activ un nou parteneriat în ceea ce priveşte Partenonul cu prietenii noştri din Grecia şi, pe măsură ce intrăm într-un nou an, discuţiile sunt în desfăşurare”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt de la British Museum pentru AFP.

De la începutul secolului al XX-lea, Grecia a cerut oficial retrocedarea, fără succes, a unei frize de 75 de metri desprinsă din Partenon precum şi a uneia dintre celebrele cariatide din Erechtheion, un mic templu antic tot pe stânca Acropole, ambele capodopere ale British Museum.

Londra susţine că sculpturile au fost „dobândite legal” în 1802 de către diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a vândut Muzeului londonez. Însă Grecia susţine că a fost „jefuită” în timp ce ţara era sub ocupaţie otomană.

Acordul negociat între muzeu şi Grecia ar fi, potrivit surselor citate de Telegraph, un contract de împrumut pentru ca friza să revină rapid în Grecia. Dar acest „gest” nu ar pune capăt disputei, Atena intenţionând să ceară în continuare restituirea integrală.

Mass-media elenă relatase deja în decembrie că negocierile secrete au avut loc de un an între George Osborne şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Guvernul britanic a reamintit atunci că Muzeul londonez era supus unei legi din 1963 care îl împiedica să transfere sau să vândă obiecte din colecţia sa, cu excepţia unor condiţii foarte limitate.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.