Reteaua Corect
Adrian Nastase

Literatura de scandal

Scris de Adrian Nastase in 10 septembrie 2014 la 12:58, in Arts. 27 vizualizari Intra in discutie Taguriliteratura, politica de scandal, versuri shortlinkhttp://crct.ro/nkhc

Vedem, zilnic, politica de scandal sau, altfel spus, scandalul in politica. Mai mult decat altadata? Nu-mi dau seama. Sau poate ca as fi subiectiv. Imi petrec mult timp citind. Fac parte din cei 50% de cetateni ai Romaniei care inca mai citesc. Asa am descoperit o carte, publicata de un anume ziarist – N.Georgescu – in 1938, la Editura Ziarului Universul si intitulata “Literatura de scandal”.

Probabil ca nu mi-ar fi atras atentia daca prefata nu ar fi fost scrisa de Nicolae Iorga. In esenta, volumul, care are 271 de pagini, il are ca tinta pe Tudor Arghezi, pe care il face “pulbere”. Motivul? Decadenta, pornografie, mascarada literara. Sunt atacate “vulgaritatea” poeziilor sale, “lipsa de morala”, Arghezi fiind considerat “un geniu infectios”, “dansatorul pe cadavre”, “un porcograf”. Nu are rost sa continui. Puteti sa va imaginati restul. Sunt citate, in extenso, poeziile “Rada”, “TInca”, “Fatalaul”, “”Blesteme”, etc.

“Decadenta” poeziilor argheziene este ilustrata prin desene ale lui Victor Brauner, publicate in revista “UNU” iar analiza moralizanta se baza pe numeroase citate din Carol II – ceea ce, in perspectiva istoriei, pare usor extravagant.

Oricum, incitat de aceasta abordare partizana, am vrut sa (re)citesc poeziile lui Arghezi. Realizasem ca imaginea mea despre el era extrem de simplificata. Invatasem, la scoala cateva versuri din “Testament” (“Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte, /Decat un nume adunat pe-o carte”) si cate ceva din “Flori de mucegai”. Am gasit in biblioteca un volum al poeziilor sale, “Versuri” (editie definitiva ingrijita de autor), publicata la Fundatia Regala pentru Literatura si Arta, in 1943. Le-am citit cu intelegerea varstei de acum. Pe multe le-am “absorbit” si le-am citit cu voce tare de parca le-as fi scris eu.

De exemplu, “O zi”:
“Ziua de ieri s-a tinut dupa mine, crezand,/ Ca un caine flamand,/ Ca e legata cu ceva, cu vre-o curea,/ Cu vre-o franghie, de viata mea – / Si la o raspantie cu statui/ S-a intors, vazand ca nu-i.

S-a pierdut neputincioasa si pribeaga/ Dupa ce vremea intreaga/ M-a urmat, pas cu pas, pana azi/ La amiazi.

Cine si-a pierdut o zi cat o viata/ S-o caute repede. Se innopteaza. Se lasa ceata.”

SURSA: blog Adrian Nastase

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.