Reteaua Corect

La Curtea Regilor României. Mese și meniuri regale... de sărbători

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită la cea de-a treia ediție a Conferinței de Crăciun de la Antipa, intitulată „La Curtea Regilor României. Mese și meniuri regale… de sărbători” susținută de Dr. Ștefania Dinu, istoric, director științific al Muzeului Național Cotroceni. Evenimentul va avea loc vineri, 20 decembrie de la ora 18:00, în Șos. Kiseleff nr. 1 și va fi urmat de o sesiune de autografe oferită de autoarea volumului „Mese și meniuri regale – eleganță, fast și bun gust”, apărut la editura Corint, scrie Hotnews.ro.

Cu siguranță mulți dintre noi s-au întrebat cum se desfășurau mesele la Curtea Regală a României, în ce consta protocolul și ceremonialul gastronomic utilizat precum și cum se derula viața în acele vremuri. Dr. Ștefania Dinu ne va purta într-o călătorie fascinantă în timp și ne va dezvălui o panoramă a ceea ce putem denumi generic „viața cotidiană la Curtea Regală a României”.
Acest adevărat periplu culinar la Curtea Regală a României a fost reconstituit de istoricul dedicat, Dr. Ștefania Dinu, cu o extremă atenție la detalii, cu pasiune și fidelitate, prin cercetări amănunțite și documentări temeinice.
Mesele regale, fie ele de ceremonie sau cotidiene, respectau un anumit protocol. Astfel că, la Curtea regelui Carol I, mesele erau variate: se organizau dejunuri și dineuri de gală cu prilejul unor evenimente, învestiri sau vizite ale unor suverani străini, mese festive prilejuite de sărbătorile tradiționale de Paște, de Crăciun și de Anul Nou, precum și mesele luate de familia regală și invitații săi, printre care, oaspete de seamă era doctorul Grigore Antipa, un apropiat al familiei regale. De altfel, doctorul Antipa era nelipsit și din excursiile pe Dunăre, despre care povestește cu mult farmec Zoe Cămărășescu în memoriile sale:

„În preajma pescăritului se ridica, pe ceea ce nouă ni se părea un pãmânt, un chioşc decorat cu plase, năvoade şi ghirlande de nuferi. Acolo se servea masa, care invariabil începea cu o ciorbă pescărească în care fierbeau vreo douăsprezece feluri de peşte din cele ce se găsesc în Deltă; urma crapul la proțap, rumenit la dogoarea cărbunilor din lemn de salcie, peste care se punea un pumn de ierburi aromate. Crapii, de o dimensiune necrezut de mare, erau despicați în lungime şi susținuți de doi proțapi. Icrele negre se mâncau cu lingura mare. Totul era ca în poveşti şi Antipchen (Antipa), neobosit, părea regizorul acestei feerii."
Așadar, vă invităm în acest sfârșit de an la muzeu, să ne așezăm la masa amintirilor plăcute, să ne delectăm cu o ceașcă de ceai aromat și să vorbim despre eleganță, fast și bun gust, luându-le ca model și sursă de inspirație pentru anul ce ne bate la ușă.
Participarea este gratuită iar înscrierile se pot face completând un formular de rezervare pe: https://antipa.ro/rezervari/.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.