Reteaua Corect

Inceput de florar, cu spectacole incitante

Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galati lanseaza sambata, 3 mai, si duminica, 4 mai, cea de-a cincea premiera a actualei stagiuni. Ambele reprezentatii incep la ora 19.00, informeaza Cotidianul.ro.

Sursa imagine: dan-blog.ro

Este vorba de “Cerere in casatorie” de A.P.Cehov, un spectacol-eveniment, acest text nefiind niciodata montat pe scena galateana. Este, de asemenea, prima colaborare a trupei galatene cu Felix Alexa, o intalnire mult asteptata, dorita si fireasca in contextul in care acesta este unul dintre cei mai valorosi regizori romani.

Scrisa in 1888, piesa “Cerere in casatorie” a cunoscut, inca de la primele reprezentatii in Sankt-Petersburg si Moscova, un adevarat succes, devenind repede populara in oraselele de pe intreg teritoriul Rusiei. Apelul la farsa, adica la un tip de comedie neconsacrat, constituie una dintre manifestarile de seama ale institutiei cehoviene. Cu alte cuvinte, Cehov a deplasat o forma de la periferia literaturii spre centrul ei, a realizat un act de consacrare a unui tip de expresie subliterara. Dupa unii cercetatori, aceasta ar si constitui dinamica aparitiei si a lansarii formelor noi in sfera marii literaturi. Cehov a amplificat, in raport cu comedia clasica, distanta dintre caracterul obiectiv de drama si structura de comedie. Substanta obiectiva a comediei cehoviene este de tragedie, iar structura este de farsa. Deosebirea fundamentala dintre comedia clasica si cea cehoviana este asociabila diferentei dintre drama si tragedie. Caracterul episodic al comediei clasice este inlocuit de o comedie totala. Care insa nu poate fi alimentata de drama unui accident, ci de tragedia unei conditii. La Cehov, tragedia nu se poate manifesta decat prin farsa, dar farsa nu este un semn al tragediei, ea este tragedia insasi.

“Pentru mine, «Cerere in casatorie» nu este numai «o gluma», asa cum a numit-o insusi Cehov.

De fapt si aceasta denumire trebuie inteleasa in sensul in care sub titlul uneia din marile lui piese, «Pescarusul», Cehov scrisese «comedie».

Ironii subtile ale unui geniu.

«Cerere in casatorie», in viziunea mea, este o piesa despre stari extreme, oameni in criza aflati la granita fragila dintre ridicol si tragic, excesiv de sensibili si de o duritate inconstienta. O tragi-comedie.

Toata actiunea se petrece in timp real si e fascinant sa vezi cum o umanitate dezlantuita trece prin toate starile posibile, in doar o ora de viata. O viata concentrata si minunat de nuantata.

O comedie umana, ce-ti lasa un gust dulce-amar.

Astazi, cand traim atat de rapid si intens, iar viata trece pe langa noi in ritm alert, aceasta bijuterie cehoviana ne tulbura pe toti cu cinismul ei ascuns”, apreciaza regizorul Felix Alexa.

Din distributie fac parte Cristian Gheorghe, Petronela Buda si Lucian Pinzaru.

Scenografia: Andrada Chiriac. Ilustratia muzicala si lighting design: Felix Alexa.

Alexander Morfov revine la Nationalul bucurestean cu o noua provocare: “Furtuna”, dupa William Shakespeare.

Piesa romantica, scrisa la 1611, comedia “Furtuna” este o adevarata piatra de incercare pentru creatorii de teatru, montata rar si de obicei de mari personalitati.

Pentru regizorul bulgar Alexander Morfov, intalnirea cu aceasta piesa a fost de la inceput, in 1996, cand a avut premiera la Nationalul din Sofia, un succes. Patru ani mai tarziu i-a adus recunoasterea si la Sankt-Petersburg, unde spectacolul de la Teatrul „V.F.Komissarjevskaia” a fost recompensat cu prestigiosul premiu rusesc „Masca de aur”.

Versiunea pentru scena romaneasca, de la Sala Studio, intr-o formula de sala de tip elisabetan, beneficiaza de decorurile concepute de colaboratorul regizorului, bulgarul Nikola Toromanov (Premiul UNITER, in 2012, pentru scenografia spectacolului „Vizita batranei doamne”).

Alexander Morfov este unul dintre cei mai apreciati regizori ai scenei bulgare contemporane, premiat in tara natala si peste granite, cu spectacole vazute in toata lumea: Viena, Casablanca, Kiev, Torun (Polonia), Belgrad (BITEF), Hamburg, Moscova, Utrecht etc. In Romania este bine cunoscut publicului datorita precedentei realizari de la Nationalul bucurestean, „Vizita batranei doamne” (nominalizat la Premiile UNITER pentru „cel mai bun spectacol”), precum si cu ocazia celor doua spectacole de mare succes jucate, in turneu, pe aceeasi scena, „Exilatii” dupa Ivan Vazov si „Don Juan” dupa Molière.

Inclusa in grupul pieselor romantice si apreciata ca fiind ultima dintre capodoperele marelui scriitor englez, “Furtuna” este o poveste despre uzurparea puterii si trimiterea in exil, dar si despre iertare, in urma unei lupte oculte, sustinuta cu „arme” de magie alba, intr-o lume a contrariilor, ce aduna intr-un loc fortele telurice si pe cele serafice, energiile bune cu cele rele, concretetea vietii si plamada iluzorie a visului.

Personaj romantic, unul dintre cele mai complexe din dramaturgia shakespeariana, Prospero va fi descifrat de Ion Caramitru, aflat la cel de-al treilea rol shakespearian pe scena Nationalului din Bucuresti, dupa “Eduard al III-lea” (2008) si “Macbeth” (2011). Totodata este o revenire, dupa mai bine de trei decenii, asupra piesei in care l-a intruchipat, in 1978, pe Ferdinand, in directia de scena a maestrului Liviu Ciulei, avand-o partenera, in rolul Miranda, pe Mariana Mihut.

In actuala montare, acest rol principal feminin este detinut de tanara si talentata Crina Semciuc, cooptata recent in trupa Nationalului. In distributie veti intalni si alte nume indragite: Mihai Calin, Andrei Finti, Gavril Patru, Ioan Andrei-Ionescu, Mihai Calota, Vitalie Bichir, Marcelo S. Cobzariu, Axel Moustache, Eduard Adam, Istvan Teglas, Alexandru Calin, Eduard Carlan, Madalin Mandin, Idris Clate, Ionut Toader, Alexandra Poiana.

Echipei de creatori ai spectacolului li s-au alaturat si Andrada Chiriac, creatoarea costumelor, Chris Jaeger, care semneaza lighting designul, Florin Fieroiu, care a conceput coregrafia.

Urmatoarele reprezentatii vor avea loc miercuri 7 mai si joi 8 mai, de la ora 19.30. Sunteti asteptati la o inedita si incitanta versiune a piesei “Furtuna”!

In perioada 2 - 5 mai, teatrul timisorean va sustine, pe scena Teatrului “Odeon” din Bucuresti, o microstagiune cuprinzand patru dintre productiile din repertoriul actual.

Spectacolul cu piesa lui Morris Panych, apreciat de critica drept unul „de o frumusete perfecta”, istoriseste un fragment din destinul lui Iris, o fetita de zece ani din Canada anilor ’60, care traieste impreuna cu parintii ei si cu Miss Rose, o chiriasa mai putin agreata, intr-o casa pe malul oceanului. Fetita nu ezita sa ii puna la punct pe adultii din jurul sau, merge la o scoala catolica, desi se declara budista si isi adora pestisorul auriu. Acesta dispare din casa chiar in ziua in care mama ei decide sa isi paraseasca familia, si doar o coincidenta face sa nu se intample astfel. La scurt timp, Iris il aduce acasa pe un naufragiat care seamana izbitor de mult cu pestisorul ei auriu, astfel ca deodata fata incepe sa creada in reincarnare. Va reusi acesta sa ii apropie din nou pe membrii acestei familii?

Regia: Radu Afrim.

Decorul si costumele: Dragos Buhagiar.

Cu: Silvia Török, Georg Peetz, Olga Török, Horia Savescu, Rares Hontzu, Konstantin Keidel, Raul Bastean.

Spectacolul este programat vineri, 2 mai, la orele 16.00 si 20.30.

Bertolt Brecht a scris comedia „Nunta micilor burghezi” (titlul initial „Nunta”) la varsta de doar 21 de ani. Piesa ilustreaza in maniera comica degradarea micii burghezii: la o nunta se intalnesc mirii, tatal si sora miresei, mama mirelui si cativa prieteni. Brecht ridiculizeaza aparenta perfectiune si falsa moralitate ale acestei clase sociale, printr-un dialog relaxat, cu calambururi, alegorii si un umor absurd. Cu alte cuvinte, ceea ce se dorea a fi cea mai fericita zi se transforma intr-o adevarata catastrofa, culminand cu daramarea fericirii micii burghezii. Invitatii se poarta nepoliticos unii cu altii, se jignesc si fac apropouri vulgare. Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns, toata mandria mirelui, anume mobila construita cu mult efort chiar de el insusi, incepe treptat sa se dezmembreze, iar ultima farama de amabilitate dispare si ea.

Regia: Alexandru Dabija.

Decorul si costumele: Dragos Buhagiar.

Cu: Rares Hontzu, Dana Borteanu, Silvia Török, Olga Török, Franz Kattesch, Georg Peetz, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Konstantin Keidel, Patrick Cionac.

Sambata, 3 mai, la orele 16.00 si 20.00.

Spectacolul – dezvoltat ca performance de catre cei zece actori impreuna cu coregraful Florin Fieroiu si echipa sa – vorbeste despre rolurile sexelor si despre asteptarile pe care societatea le manifesta fata de individ. Elementele de miscare si textele create tocmai de interpreti, asezonate cu o doza de improvizatie, au generat un spectacol unitar care comenteaza cu umor unele dintre neajunsurile si nazuintele fiecaruia. Deschiderea Teatrului German de Stat din Timisoara spre teatrul de miscare a generat invitatii ale acestui spectacol la diverse festivaluri, de la Arad pana la Tbilisi, in Georgia.

Spectacolul este prezentat in parteneriat cu Centrul National al Dansului Bucuresti, fiind inclus si in Showcase-ul “Dans Romania 2014”.

Performance dupa un concept de Florin Fieroiu.

Scenografia: Cristina Milea.

In distributie: Ioana Iacob, Daniela Török, Olga Török, Silvia Török, Anne-Marie Waldeck, Franz Kattesch, Konstantin Keidel, Georg Peetz, Horia Savescu, Radu Vulpe.

Duminica, 4 mai, la ora 19.00

„Uratul”

Spectacolul cu piesa semnata de Marius von Mayenburg este programat luni, 5 mai, la ora 20.30.

Teatrul National din Sibiu prezinta in luna mai 24 de reprezentatii ce vor aduce in fata publicului 2.215 minute de spectacol.

“Oidip”

Repertoriul teatrului se va imbogati in luna mai cu un nou spectacol, „Oidip”, care marcheaza reintoarcerea regizorului Silviu Purcarete la tragedia antica greceasca, dupa mai bine de 16 ani si il aduce pe scena, in rolul principal, pe directorul Teatrului National din Sibiu, actorul Constantin Chiriac. Spectacolul este prezentat in avanpremiera, urmand ca premiera oficiala sa aiba loc in cadrul celei de-a XXI-a editii a “Festivalului International de Teatru” de la Sibiu.

Scenariul spectacolului a fost creat de Silviu Purcarete dupa tragediile lui Sofocle, „Oedip la Colonos” si „Oedip Rege”. Productia Teatrului National din Sibiu a fost conceputa si ca un proiect de cercetare si se bucura de o traducere noua din greaca veche a celor doua piese.

Din distributia spectacolului mai fac parte actorii Ofelia Popii, Diana Vacaru Lazar, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Cosulet, Ioan Paraschiv, Eduard Patrascu, Pali Vecsei, Emoke Boldizsar, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu si Cristina Ragos.

Proiectul de scenografie pentru acest spectacol poarta semnatura lui Dragos Buhagiar, iar coloana sonora este o creatie originala a directorului muzical de la “Disneyland” Paris, compozitorul Vasile Sirli. Cele trei reprezentatii programate in avanpremiera vor avea loc pe datele de 7, 8 si 22 mai, de la ora 19.00.

La cererea publicului, Teatrul National din Sibiu programeaza, de asemenea, in luna mai, patru reprezentatii speciale cu mega-productia „Faust” a lui Silviu Purcarete.

Spectacolul se va juca la Hala Balanta in datele de 9, 10, 18 si 23 mai, de la ora 20.00.

Asociatia “Centrul Multimedia Teatru 74” in parteneriat cu Universitatea de Arte Targu-Mures, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu si Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu a desfasurat, pe o perioada de 23 de luni, proiectul „Teatrul modern – Mijloace multimedia”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, in baza contractului de finantare POSDRU/109/2.1/G/81667 incheiat intre “Asociatia Centrul Multimedia Teatru 74”, in calitate de Beneficiar si “Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic” – Organism Intermediar pentru Programul Operational Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane”. Axa prioritara: 2 – „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, Domeniul major de interventie: 2.1. „Tranzitia de la scoala la viata activa”. Valoarea totala a proiectului este de 2.255.308,00 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 2.070.470,00 lei, contributia beneficiarului fiind de 44.413,00 lei.

Proiectul a avut ca obiectiv general organizarea a doua stagii de practica profesionala in domeniul ”teatrului modern”, cu accent pe mijloace multimedia, pentru studentii de la facultatile de teatru din Targu-Mures si Sibiu, Universitatea de Arte Targu-Mures si Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Pe parcursul perioadei de implementare, 162 de studenti de la specializarile artele spectacolului-actorie, arta actorului, artele spectacolului-regie, arta regizorului, scenografie-eveniment artistic, artele spectacolului-coregrafie, artele spectacolului-papusi si marionete si arta actorului de teatru de animatie au fost instruiti si pregatiti pentru introducerea in campul muncii.

Fiecare stagiu de practica a fost structurat in doua etape. In prima etapa studentii au fost organizati in 7 grupe de lucru. Grupele au fost formate dintr-un student regizor, un student scenograf si un grup de studenti actori, care au fost asistati de un tutore regizor, un tutore scenograf si unul sau mai multi tutori actori. In aceasta etapa, grupele de lucru au ales textele care au stat la baza spectacolelor pentru etapa urmatoare, studentii regizori si studentii scenografi au elaborat conceptele regizoral si scenografic al spectacolelor impreuna cu tutorii regizori si tutorii scenografi, iar studentii actori au participat la ateliere de creatie sustinute de tutorii actori ai fiecarei grupe de lucru.

A doua etapa a stagiului de practica a constat in montarea celor 7 spectacole de catre grupele de lucru formate. Toate spectacolele au avut ca tematica utilizarea mijloacelor multimedia, fie ca instrumente moderne de expresie, fie ca modalitate de inlocuire a decorului clasic de teatru. In urma celor doua stagii de practica au rezultat 14 spectacole, acestea fiind prezentate publicului larg, in cadrul a doua evenimente de diseminare a rezultatelor proiectului, organizate in orasele Targu-Mures si Sibiu.

La finalul fiecarui stagiu de practica, Asociatia “Centrul Multimedia Teatru 74” a pus la dispozitia institutiilor de profil seturi de DVD-uri care contin materiale filmate cu caracter didactic, realizate de catre echipa de implementare a proiectului. Totodata, pe parcursul desfasurarii proiectului a fost elaborat un studiu de cercetare privind tendintele de utilizare a mijloacelor multimedia in teatrul modern. Pe baza acestui studiu, a fost realizat un manual multimedia avand ca tema utilizarea mijloacelor multimedia in teatru, fie ca inlocuire a decorului clasic de teatru, fie ca modalitate de exprimare scenica. Manualul multimedia a fost pus la dispozitia universitatilor de profil si institutiilor de spectacole interesate.

La finalizarea proiectului, s-a editat si tiparit de catre echipa de implementare un “Ghid de buna practica”, ce a fost distribuit la universitati, teatre si ONG-uri pentru diseminarea rezultatelor si proiectului, dar si ca mijloc de transferare a rezultatelor proiectului catre alt grup tinta.

Prin acest proiect, toti participantii au avut sansa de a se afirma si de a fi descoperiti, oferindu-li-se o sansa in plus la angajare dupa finalizarea studiilor. Proiectul „Teatrul modern – Mijloace multimedia” s-a finalizat la data de 30 aprilie 2014, toti indicatorii si obiectivele contractului de finantare fiind atinsi.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.