Potrivit Reuters, care citează un draft al mandatului de negociere al lui Michel Barnier, mandat agreat de liderii UE 27, oficialii greci au reuşit să introducă în document un pasaj despre importanţa repatrierii statuilor greceşti expuse azi la British Museum. Potrivit agenţiei de presă, negociatorului-şef UE i se solicită să obţină „întoarcerea temporară sau restituirea definitivă în ţările lor de origine a obiectelor culturale obţinute ilegal”.
Tabloidele britanice sunt dezlănţuite împotriva a ceea ce e văzut ca un “şantaj” din partea UE şi a Greciei: aceasta a obţinut ca în meniul negocierilor pentru Brexit, care trebuie să se încheie la sfârşitul anului, să fie inclusă restituirea de către Londra a aşa-numitelor Elgin Marbles, statuile care odinioară ornau templul Parthenon din Atena.
De atunci, statuile, datând din sec. V î.e.n, sunt una din gloriile expuse la British Museum. Grecia le reclamă de decenii şi vrea să se folosească din plin de negocierile Brexit pentru a le recupera. Tabloidul ”Daily Express” scrie că manevra este o “scamatorie politică ieftină” pentru a pune presiune pe Londra.
Potrivit Reuters, nici British Museum nu este de acord cu repatrierea sculpturilor monumentale. Oficilii instituţiei au declarat că aceste sculpturi ”sunt parte a patrimoniului mondial comun, care depăşeşte graniţele naţionale”. Referinţa la ”întoarcere temporară” apare în contextul în care prim-ministru grec Kyriakos Mitsotakis urmează să facă o ofertă oficială British Museum pentru un schimb temporar de artă antică – statuile de la Parthenon pentru o serie de artefacte care „nu au părăsit niciodată Grecia”. Schimbul este propus pentru 2021, când Grecia marchează bicentenarul războiului de independenţă faţă de Imperiul Otoman, scrie Adevarul.
Autorităţile greceşti au deschis deja, din 2019, un nou muzeu la poalele Acropole care este destinat să expună, cândva, statuile pierdude de la Parthenon. Pe acest fundal, Universitatea Oxford a decis să scoată Iliada şi Odiseea din programa obligatorie, punând capăt multor secole de elitism. Studiile clasice fără Homer sunt ca matematica fără cifre, scrie The Times.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.