Reteaua Corect
Alexandru Petria

Goma, Breban, Manea si insomnia premiului Nobel

Scris de Alexandru Petria in 05 decembrie 2011 la 15:33, in Arts. 107 vizualizari Intra in discutie TaguriHerta Muller, Mircea Cartarescu, nicolae breban, Nobel shortlinkhttp://crct.ro/ngFT

Nobelul e ca insomnia dupa varsta 40 de ani pentru scriitorul roman. Chinuitoare, exasperanta. Storcatoare de puteri. Constanta. Veghea se largeste, este o anticamera a umilintei, cu exacerbarea complexelor si a teoriilor conspirationiste. De ce nu si noi, de ce? Cum de altii sunt mai breji? Pe Herta Müller n-o pun la socoteala. Traieste in Germania, scrie in germana, e scriitoare germana.

O sa ma incumet sa decelez o singura cauza a insuccesului - absenta pragmatismului in mediul literar. In anii '90, dupa caderea guvernelor comuniste din estul Europei, daca era sustinut cu inversunare si cu cap, Paul Goma ar fi avut sanse. Sanse risipite in prezent si de derapajele antisemite ale admirabilului dizident. Dar cum sa-l promoveze Uniunea Scriitorilor pe Goma, cand doar de ceva zile a fost reprimit in organizatie, dupa ce a fost exclus sub Ceausescu. Orgoliile si piticimea morala si-au disputat intaietatea. Si politica, sa nu uit.

Uniunea Scriitorilor a anuntat ca ii propune pentru Nobel, editia 2012, pe Ana Blandiana, Mircea Cartarescu și Nicolae Breban. Blandiana are sanse microscopice, nu din cauza ei, asa sta treaba cu poezia in evaluarea celor din Comitetul din Norvegia. Cartarescu? Iarasi sanse sub nivelul marii. E un produs impecabil de marketing, marca "Humanitas", de tiuitoare rezonanta nationala, mai degraba decat unul care sa-l depaseasca pe un Salman Rushdie, aspirant pe acolo. Nicolae Breban? Aici e aici...! N-a fost sustinut de U.S. un fost dizident, un om care a facut istorie, ca Goma, si este scos la export un prozator acuzat de CNSAS de colaborare cu Securitatea, anatemizat chiar si de Nicolae Manolescu, presedintele US,  in "Romania literara", pentru acest aspect al biografiei sale. Ce-o sa zica conducerea US daca justitia o sa certifice interesantul concubinaj al lui Breban cu Securitatea? Ce-o sa spuna Comitetul Nobel? Depinde de suportabilitatea la penibilitate a fiecaruia... Laszlo Alexandru a scris cu indreptatit naduf pe blogul sau despre propunerea cu Breban: "Rusinea turnatorului la Securitate, caruia i se prevedea in oficiosul breslei o lunga singuratate, a fost propulsata pe firmament ca motiv de fudulie (inter)nationala".

Din perspectiva pragmatica, Norman Manea ar avea cei mai multi sorti de izbanda. Este cel mai tradus scriitor roman. Dar nu i se iarta dezvaluirea trecutului legionar al lui Mircea Eliade. Si ca este incomod. Si ca e evreu; asta in subterane, nu frontal.

Daca pentru o insomnie rezolvarea e un prozaic somnifer, in chestiunea Nobelului pragmatismul e o atitudine in absenta careia esecul o sa musteasca mult si specific mioritic.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.