O sa ma incumet sa decelez o singura cauza a insuccesului - absenta pragmatismului in mediul literar. In anii '90, dupa caderea guvernelor comuniste din estul Europei, daca era sustinut cu inversunare si cu cap, Paul Goma ar fi avut sanse. Sanse risipite in prezent si de derapajele antisemite ale admirabilului dizident. Dar cum sa-l promoveze Uniunea Scriitorilor pe Goma, cand doar de ceva zile a fost reprimit in organizatie, dupa ce a fost exclus sub Ceausescu. Orgoliile si piticimea morala si-au disputat intaietatea. Si politica, sa nu uit.
Uniunea Scriitorilor a anuntat ca ii propune pentru Nobel, editia 2012, pe Ana Blandiana, Mircea Cartarescu și Nicolae Breban. Blandiana are sanse microscopice, nu din cauza ei, asa sta treaba cu poezia in evaluarea celor din Comitetul din Norvegia. Cartarescu? Iarasi sanse sub nivelul marii. E un produs impecabil de marketing, marca "Humanitas", de tiuitoare rezonanta nationala, mai degraba decat unul care sa-l depaseasca pe un Salman Rushdie, aspirant pe acolo. Nicolae Breban? Aici e aici...! N-a fost sustinut de U.S. un fost dizident, un om care a facut istorie, ca Goma, si este scos la export un prozator acuzat de CNSAS de colaborare cu Securitatea, anatemizat chiar si de Nicolae Manolescu, presedintele US, in "Romania literara", pentru acest aspect al biografiei sale. Ce-o sa zica conducerea US daca justitia o sa certifice interesantul concubinaj al lui Breban cu Securitatea? Ce-o sa spuna Comitetul Nobel? Depinde de suportabilitatea la penibilitate a fiecaruia... Laszlo Alexandru a scris cu indreptatit naduf pe blogul sau despre propunerea cu Breban: "Rusinea turnatorului la Securitate, caruia i se prevedea in oficiosul breslei o lunga singuratate, a fost propulsata pe firmament ca motiv de fudulie (inter)nationala".
Din perspectiva pragmatica, Norman Manea ar avea cei mai multi sorti de izbanda. Este cel mai tradus scriitor roman. Dar nu i se iarta dezvaluirea trecutului legionar al lui Mircea Eliade. Si ca este incomod. Si ca e evreu; asta in subterane, nu frontal.
Daca pentru o insomnie rezolvarea e un prozaic somnifer, in chestiunea Nobelului pragmatismul e o atitudine in absenta careia esecul o sa musteasca mult si specific mioritic.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.