Reteaua Corect
Silviu Ionescu

Francezii redescopera virtutile cartilor traditionale

Cand spun “carti traditionale”, ma refer la cele obisnuite, pe suport de hartie, pentru ca, dupa cum se cunoaste, in ultimul timp auzim tot mai des despre cartile electronice, care sunt doar un rezultat normal al ofensivei mondiale a internetului. Presedintele Frantei, Francois Hollande, este cel care a declarat, cu ocazia vizitei la Salonul de Carte de la Paris, ca acest tip de cultura, prin intermediul cartilor traditionale, reprezinta o prioritate pentru guvernul francez.

Prezenta sefului statului francez la aceasta manifestare este prima de-a lungul ultimilor cinci ani si poate fi considerata ca un “bobarnac” dat ex-presedintelui Sarkozy, care se pare ca avea o agenda diferita decat a d-lui Hollande, cel putin in acest domeniu cultural.

De altfel, tot ca un “bobarnac” poate fi privita si vizita pe care inaltul demnitar francez a facut-o la standul Romaniei, care probabil a vrut sa demonstreze ca opozitia, ciudat de inversunata, a unor artisti romani fata de actuala politica a conducerii Institutului Cultural Roman, nu are nici cel mai mic impact pentru descendentii “Regelui Soare”! In timpul discutiilor purtate cu reprezentantii Romaniei, presedintele Hollande si-a anuntat intentia de-a se intalni cu scriitorii si editorii romani prezenti la Salonul de Carte, la Institutul Francez, pentru a putea avea o discutie mai elaborata cu acestia!

Observam ca si in Franta, care este o tara unanim recunoscuta ca izvor de cultura si lumina pentru restul Europei si chiar al intregii lumi, politica in domeniul cultural s-a schimbat, in concordanta cu viziunea noilor conducatori ai statului. Noi, si foarte probabil si majoritatea cetatenilor francezi, zicem ca in bine, insa altii, cu siguranta sustinatorii lui Sarkozy, pot sustine ca noua tendinta este daunatoare statului francez. Opiniile sunt libere si chiar acesta este atributul principal al oricarei democratii, insa de aici si pana la a organiza actiuni menite sa umbreasca o actiune romaneasca, cu impact international extrem de important, cum s-a intamplat exact inainte de prezenta presedintelui Hollande la standul Romaniei, este o mare distanta. Niciodata sustinatorii lui Sarkozy nu s-ar gandi sa soboteze o actiune internationala a presedintelui lor actual, doar pentru a obtine un castig electoral si eventual pentru a-l putea schimba pe cel desemnat de catre dl. Hollande sa conduca destinele culturii franceze.

Din pacate, va mai trebui sa treaca multa apa pe Dambovita pana cand vom invata ca bataliile politice, pentru ca aici despre asta este vorba si nicidecum despre calitatea actului cultural in Romania, cum vor sa credem oponentii d-lui ministru Andrei Marga, trebuie sa se tina, daca este chiar inevitabil, in interiorul si nu in afara granitelor tarii!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.