Reteaua Corect

Radu Gabrea: Introducerea CNC-ului ca si coproducator de film este inadmisibila

Scris de dana conerth in 23 septembrie 2010 la 23:28, in Film. 132 vizualizari Intra in discutie Taguricnc, film, gabrea shortlinkhttp://crct.ro/n5yv

Regizorii de film care au participat ieri la discutiile din Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor pe marginea initiativei senatorului Sergiu Nicolaescu de modificare a legii cinematografiei au declarat ca, implicarea Consiliului National al Cinematografiei (CNC) in productia de film, in calitate de coproducator, este inadmisibila. In opinia cineastilor, acest lucru este singular in Europa, in alte tari de pe continent institutia numarandu-se printre investitori.

Cinematografia este, alaturi de Dacia, cel mai vandut brand de pe piata

"Aceasta lege propusa a trecut prin Parlament cu sprijinul direct al domnului Sergiu Nicolaescu. (...) In propunerea lui Sergiu Nicolaescu sunt cateva chestiuni care nu se mai potrivesc. Punctul intai: introducerea CNC ca si coproducator este inadmisibila. Nu se gaseste nicaieri in lume asa ceva, inseamna ca eu o sa am un director general sau secretar de stat care imi face distributia, imi spune ce decoruri, ce actori o sa am, deoarece cofinantatorul si coproducatorul are aceasta functiune, cofinantand filmul are drept total sa se amestece in productie. Este de neconceput. Ne intoarcem cu 25 de ani inapoi. O alta inadvertenta: introducerea notiunii de decupaj, care nu s-a folosit decat in perioada regimului comunist, cand era mijloc de control al nostru. Azi e un lucru tehnic in care se prezinta discutiile intre regizori si echipa tehnică. Nu se poate prezenta la concurs un decupaj, pentru ca el implica o distributie fixata, discutii cu operatorul, este o faza pregatitoare a producţiei", a spus regizorul Radu Gabrea. "Cinematografia romana este, alaturi de masina Dacia, cel mai vandut brand de pe piata", a spus Gabrea,potrivit Mediafax.

Modificarea legii nu serveste industriei si publicului

Pentru regizorul Tudor Giurgiu propunerea actuala inaintata de Sergiu Nicolaescu nu tine cont de negocierile avute cu Consiliul Concurentei, Comisia Europeana si practica europeana in domeniu. "Aceasta modificare nu a fost ceruta de nimeni si nu serveste industriei si publicului romanesc", a spus Giurgiu. In opinia sa, „ideea ca CNC-ul trebuie sa se transforme in coproducator este falsa, pentru ca, in orice tara din Europa, aceasta institutie este un investitor".

Cea mai mare problema a filmului e distributia

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, in prezent membru al Comisiei de Cultura, a precizat ca initiativa legislativa a lui Sergiu Nicolaescu "e o reforma prin revenirea inapoi", subliniind ca modificarile aduse sunt "inutilizabile". "Cea mai mare problema nu e legea, ci subfinantarea dramatica din domeniu, functionarea CNC-ului", a spus Paleologu, precizand, totodata, ca "cea mai mare problema a filmului in Romania e distributia".

Contestatarii legii au depus la Comisia de Cultura din Camera mai multe documente si studii europene, printre care si o lista cu "puncte nefunctionale" din propunerea legislativa de modificare a legii cinematografiei initiata de Sergiu Nicolaescu. Astfel, printre acestea se numara modificarea ce presupune ca Centrul Naţional al Cinematografiei sa devină coproducator al filmelor pe care le finanteaza, acest lucru fiind singular în Europa, dar si cea privind notarea decupajului regizoral in locul scenariului la concursul de finantare, contestatarii sustinand ca "decupajul regizoral este un document tehnic ce nu poate deveni criteriu de evaluare, fiind anacronic". Conform documentului, prin modificarile legislative se propune "revenirea la un sistem centralizat neconcurential, dependent politic, care va face imposibile coproductiile internationale, sistem care si-a dovedit ineficienta pana in 2005" . Totodata, cineastii reclama faptul ca in locul selectiei bazate pe elemente cuantificabile, se propune "evaluarea subiectiva a calitatii decupajului regizoral" si "amploarea filmului"".

Propunerea de modificare a legii cinematografiei a fost aprobata de Senat pe 17 mai si urmeaza sa fie analizata de Camera Deputatilor, care este forul decizional.

D.C.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.