Reteaua Corect

"Makala", Marele Premiu al Săptămânii Criticii de la Cannes

Marele Premiu al Săptămânii Criticii de la Cannes a fost acordat joi seara documentarului "Makala", semnat de francezul Emmanuel Gras, care însoțește un muncitor congolez în eforturile sale de a vinde cărbune la oraș, informează AFP, potrivit Agerpres.

Sursa imagine: vocea.bzi

"Este ceva frumos în acest efort", a declarat pentru AFP regizorul documentarului, care l-a filmat pe acest Sisif african, "câștigându-și viața prin sudoarea frunții".

"Am vrut să arăt un om în acțiune, nu pe cineva într-o stare de sărăcie, ci pe cineva care își trăiește viața", a explicat el.

Tânărul regizor a descoperit regiunea Katanga în timpul unei filmări și a păstrat în minte imagini ale oamenilor care mergeau de-a lungul drumurilor, de multe ori cărând mărfuri.

Această a doua peliculă din cariera sa, după "Bovines" ("Bovinele") în 2011, îl urmează pe Kabwita, un tânăr congolez care, pentru a-și ajuta familia, vinde cărbune ("Makala în Swahili). Îl vedem chinuindu-se sub greutatea unei sarcini prea grele, pe o bicicletă într-un echilibru precar, sosind la oraș și negociindu-și marfa.

Juriul, condus de regizorul brazilian Kleber Mendonça Filho, a recompensat, de asemenea, pelicula "Gabriel e a montanha", de Fellipe Gamarano Barbosa. Filmul face cronica ultimelor zile ale lui Gabriel Buchmann, un student de 28 de ani, prieten al regizorului, care a plecat să facă un tur al lumii, dar a dispărut chiar înainte de a-și termina călătoria. Corpul său a fost găsit mai târziu în sudul Malawi.

Premiul Societății autorilor și compozitorilor dramatici (SACD) a fost acordat filmului francez "Ava", de Lea Mysius, o poveste inițiatică despre adolescență.

A 56-a ediție a Săptămânii Criticii — secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes, dedicată descoperirii de noi talente — a avut șapte filme în competiție și altele trei în sesiune specială, dar și zece filme de scurt metraj.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.