Reteaua Corect

"Lumea vazuta de Ion B.", premiul Emmy la categoria "Arts Programming"

Scris de in 23 noiembrie 2010 la 09:36, in Asul. 647 vizualizari Intra in discutie Taguriemmy, lumeavazuta de ionb, premiu shortlinkhttp://crct.ro/n7j2

Documentarul "Lumea vazuta de Ion B.", produs de HBO Romania si regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria "Arts Programming", la cea de-a 38-a editie a Premiilor Emmy. Castigatorii au fost anuntati in cadrul unei ceremonii ce a avut loc ieri la New York.

Ion Barladeanu Ion Barladeanu
Sursa imagine: filmetari.com

"Premiul acesta este, in mod evident, foarte important pentru film. Pentru lumea televiziunii, acest trofeu este exact ca Oscarul. (...) Ne-am convins ca genul de film pe care l-am facut functioneaza si in cinematografie, pentru ca a avut succes la festivaluri, dar functioneaza foarte bine si la televiziune. E cumva evident ca prin televiziune atentia creste. Erau peste 1.000 de oameni din televiziune acolo, la gala, inclusiv Rupert Murdoch, ceea ce e foarte important. Sa speram ca povestea noastra mica, din Romania, va fi multiplicata si vazuta", a precizat Nanau, marti, pentru Mediafax.

Filmul lui Alexander Nanau prezinta povestea lui Ion Barladeanu, care, de la o viata de vagabond pe strazile Bucurestiului, a ajuns un artist de prestigiu international. La peste 60 de ani, Ion Barladeanu este cea mai recenta descoperire a artei romanesti. In urma cu trei ani locuia si lucra in ghena unui bloc bucurestean. In 2009, operele sale erau expuse la Londra, alaturi de cele ale lui Andy Warhol si Marcel Duchamp. Anul acesta, el a fost prezentat intr-o expozitie personală - "Realpolitik" -, la o prestigioasa galerie din Paris, unde operele sale au fost admirate de Angelina Jolie, potrivit mediafax.ro

Filmul ofera o perspectiva asupra a ceea ce poate propune Europa de Est: talent nedescoperit, oameni care au invatat sa ascunda pentru a-si pastra adevarul interior si a supravietui regimului comunist.

 "Lumea văzută de Ion B." a castigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, in martie, si a fost selectionat pana in prezent la peste 30 de festivaluri.

In iulie 2010, Marc Lorber, Senior Vice President, Original Programming & Production la HBO Central Europe, a declarat, pentru publicatia C21, ca "Lumea vazuta de Ion B." este cel mai bun documentar produs de HBO Central Europe in ultimul an. Totodata, Lorber spunea la acea data ca si-ar dori foarte mult ca documentarul sa primeasca o nominalizare la premiile Emmy pentru ca „este atat de bun".

Alaturi de "Lumea vazuta de Ion B.", la sectiunea "Arts Programming" a Premiilor Emmy au mai fost nominalizate trei programe: "All My Life: Cazuza" (TV Globo, Brazilia), "Imagine... David Hockney: A Bigger Picture" (BBC/ Coluga Pictures, Marea Britanie) si "Personas Inside Out" (TV Asahi, Japonia).

„Lumea vazuta de Ion B.”, la festivalul dedicat filmelor de arta de la Tel Aviv

In aceste zile, „Lumea vazuta de Ion B.” participa la Festivalul International de Filme de Arta de la Tel Aviv, primul festival de film din Israel dedicat In exclusivitate legaturilor dintre arta si cinematografie, potrivit ICR.

Regizorul Alexander Nanau s-a nascut in Romania si a trait in Germania o lunga perioada de timp. Este absolvent al Academiei de Film si Televiziune din Berlin. A lucrat, in principal ca regizor secund, la mai multe productii de televiziune si filme, printre care "Taking Sides", in regia lui Istvan Szabo (2001). Din 2002 pana in 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe productii teatrale, puse in scena in Europa. Productia sa "Peer Gynt", in regia lui Peter Zadek, a fost proiectata la festivaluri de film din Germania si Franta.

„Cu colajele, nu ma gandeam sa ajung departe”

Ion Barladeanu s-a nascut in judetul Vaslui, la Zapodeni, si a plecat in lume la varsta de 18 ani. Nu s-a inteles cu ai lui, mai ales cu tatal sau, si mai ales pentru ca acesta era comunist. A avut mai multe slujbe, a cunoscut suficienti oameni cat sa invete sa-i deosebeasca „dupa mers” pe cei destepti de cei prosti, si pe cei buni de cei rai (mai multi la numar). La Bucuresti avea o locuinta pe care a parasit-o dupa o cearta de care nu-i place sa vorbeasca, si s-a mutat in salbaticie, la o ghena de pe Mosilor. A trait o vreme deszapezind masini si carand gunoaie cu un carut pe trei roti. Pasiunea sa, aceea de a decupa poze din revistele si almanahurile pe care le gasea si de a le lipi pe fotografii luate tot de prin reviste, a fost pentru el o arta inca de la inceput.  Desi n-are studii artistice si nu a avut acces la lumea artistica pana anul trecut, Ion Barladeanu are o cultura  vasta. Ii place filosofia, ii plac filmele – „mai ales dramele”, si cunoaste o gramada de lume – actori romani si straini, dar si "celebritati" locale. Intuitia lui pare aproape infailibila.

„Cu colajele nu ma gandeam ca o sa ajung departe. Asta era placerea mea. Mi-a zis un frate odata: „Tu faci pozele astea care le lipesti, dar nu ti le vede nimenea.” „Bai, eu am lucrari care sunt interzise. Nu vezi ca e Ceausescu la putere? Poate ca o sa vina candva lumea lor.” Dar nu ma gandeam ca o sa ajung asa”, spunea Ion Braladeanu, in 2009, intr-un interviu acordat Hot News.

Valizele cu colaje ale artistului Ion Barladeanu

Ion Barladeanu, de la o viata de vagabond pe strazile Bucurestiului, la un artist de prestigiu international.

11 imagini in galerie

“Talentul adevarat iese la suprafata in orice conditii”, spune regizorul Alexandru Nanau

 „La inceput am fost impresionat de calitatea cinematografica a lucrarilor lui Ion Barladeanu. Cand am auzit si povestea vietii lui, am decis sa explorez personalitatea si opera acestui artist care s-a slefuit singur intr-o lume subterana intr-un regim totalitar. In plus, am fost mereu fascinat de oamenii care traiesc la marginea societatii, care isi duc viata dincolo de conventii si comoditate si care devin deseori creatorii discursului critic, cinicii, excentricii. In piesele lui Shakespeare, nebunii au intotdeaua rolul important de a sublinia adevarul in drama. Ion Barladeanu mi-a parut a fi criticul excentric, cu calitatile nebunului shakespearean. Ion nu a avut niciodata o “existenta onorabila”, si a reusit sa isi traiasca viata atat in afara societatii cat si in interiorul ei. El si-a creat arta intr-un mediu izolat, in care nu au razbatut influentele criticilor, trendurilor sau ale pietei si nici orice alte asteptari si comparatii exterioare. Ion este pentru mine un fenomen rar in piata artei oficiale unde artistii sunt curtati si “corupti” de la foarte inceputul manifestarilor lor artistice, incepand chiar in timpul educatiei lor institutionale.  A mai existat un alt punct de atractie pentru mine ca regizor in aceasta poveste, atractie care vine din faptul ca am auzit de multe ori, dar nu am vazut niciodata cu ochii mei, ca “talentul adevarat iese la suprafata in orice conditii”, scrie regizorul pe site-ul oficial al filmului.

Pentru Alexandru Nanau filmul este o metafora a schimbarilor de generatii in societatea si in cultura romaneasca, o buna ocazie pentru a vedea daca societatea romaneasca, inca dominata de mentalitatea comunista, este pregatita sa accepte ca normale si valoroase o asa numita “arta degenerata” si pe autorul ei “degenerat”.

“Lumea vazuta de Ion B.”,

“Lumea vazuta de Ion B.” a fost prezentat lapeste 30 de festivaluri

[jwplayer|file= ]

1.

Marea Britanie a dominat Premiile Emmy International

Publicat in 23 noiembrie 2010 la 09:46

Marea Britanie a dominat si editia din acest an a Premiilor Emmy International, castigand cinci din cele zece trofee puse in joc. Celelalte tari premiate au fost Israel, Argentina, Coreea de Sud, Portugalia si Romania, cu documentarul “Lumea vazuta de Ion B.”, de Alexander Nanau.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.