Harry Belafonte se afla la festivalul de film Sundace cu un nou documentar, „Sing your song”, care vorbeste despre nasterea sa in Harlem, despre copilaria sa in Jamaica si despre momentul in care a devenit un star al anilor 50 si 60, cu hituri precum „Banana Boat Song”, potrivit Reuters.
Dar filmul de non-fictiune este centrat pe ideea, pierduta in memoria oamenilor si in special a tinerelor generatii, sacrificiului pe care l-a facut pentru populrizarea drepturilor civile si a dreptatii in America si peste tot in lume.
Documentarul vorbeste despre modul in care artistul a luptat impotriva rasismului in mod public, in marsuri alaturi de protestatarii pentru drepturile civile, cantand si dansand cu femei albe la televizor, intr-o perioada in care un astfel de comportament era considerat sfidator.
Titlul filmului vine de la un lucru pe care cantaretul afro-american Paul Robeson i l-ar fi spus lui Belafonte cand acesta era tanar: „Convinge-i sa-ti cante piesa (sing your song) si vor sti cine esti”.
„Este exact aceeasi melodie. Doar ca este foarte mare nevoie sa fie cantata din nou. Are nevoie de mai multe voci armonice. Este un refren frumos pe care fiecare poate sa-l fredoneze in acelasi loc, in acelasi timp, cu acelasi scop. Cantecul este acelasi: despre dreptate”, spune Belafonte.
„Sing your song” s-a afat printre filmele care au rulat in deschiderea festivalului Sundace. Regizorul John Cooper a declarat ca „viata lui Harry Belafonte si Sundace sunt doua destine care se intrepatrund”.
Belafonte recunoaste ca a avut emotii cand a vorbit cu regizorul pentru realizarea documentarului despre viata sa, in special pentru ca parea un exercitiu de „auto-indulgenta”.
Artistul era convins ca maretele povesti de viata ale unor oameni ca Dr. Martin Luther King sunt pierdute pentru generatiile tinere.
„M-am gandit la absenta unor persoane menite sa inspire lumea. Aud un mare gol in vorbele oamenilor care spun ca nu se mai poate face nimic si ca nu se poate schimba nimic. Dar cel mai bun lucru pentru a combate acest mit este sa te duci inapoi, in istorie”, este de parere Belafonte.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.