Reteaua Corect

Cristian Mungiu va fi sărbătorit la Serile Filmului Românesc de la Iași

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) cheamă cinefilii la Iași, în perioada 10 - 14 mai, cea de-a VIII-a ediție fiind dedicată regizorului Cristian Mungiu, transmite Agerpres.

Sursa imagine: festivalsfr.ro

Festivalul, care reunește peste 50 de producții cinematografice, la care vor fi invitate peste 60 de personalități ale filmului românesc, va fi deschis miercuri, 10 mai, la Ateneul din Iași, cu o gală dedicată împlinirii unui deceniu de când regizorul a fost premiat cu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. 

Regizorul vine la Serile Filmului Românesc, unde se va întâlni cu prietenii de platou, colegii de regie cu care a colaborat și cu actorii alături de care a realizat filmele. Programul festivalului include o retrospectivă a filmelor regizate de Cristian Mungiu, alese chiar de el pentru a fi văzute pe marele ecran la Iași: ''Occident'' (2002), "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" (2007), "Amintiri din epoca de aur" 1 și 2 (2009), "După dealuri" (2012) și "Bacalaureat" (2016).

Printre momentele speciale SFR se mai numără: aniversarea și scurta retrospectivă Dorel Vișan la 80 de ani, aniversarea Ileana Popovici, inaugurarea unei secțiuni dedicate filmului românesc pentru copii, secțiunea Elisabeta Bostan, aniversarea a 50 de ani de la premiera filmului "Pădureanca" și expoziția "Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES la SFR", eveniment care va avea loc miercuri, 10 mai, în prezența directorului general AGERPRES, Alexandru Giboi. 

Directorul SFR, Andrei Giurgia, a afirmat miercuri la conferința de presă dedicată evenimentului că ediția a VIII-a este una specială, grație invitatului special — Cristian Mungiu, acesta fiind cel de-al patrulea invitat după Mircea Daneliuc, George Mihăiță și Mircea Diaconu.

SFR se vor desfășura "sub atenta supraveghere" a Ambasadorului Cultural Irina — Margareta Nistor, care va reprezenta festivalul pentru al doilea an consecutiv.

"Am încercat pe cât se poate să îmi iau în foarte în serios această poveste și să încerc să afle cât mai multă lume despre acest festival care ne e foarte drag și a creat deja o dependență clară. Adică, de-a lungul anului mereu sunt întrebată 'Dar când începe festivalul?', 'Când începe festivalul?' Începe pe 10 mai anul ăsta, adică va fi un festival regal. Am zis că e o coincidență extrem de frumoasă, sunt 10 ani de la Palme d'Or, dar este și 10 Mai și în egală măsură am fost extrem de fericită că va fi lângă noi Cristian Mungiu, pentru că e și din Iași, printre altele", a mărturisit Irina Nistor. 

Primul partener cultural oficial al ediției a VIII-a care susține filmul românesc, Ateneul din Iași a devenit deja partener oficial al ediției din 2017 a festivalului, iar susținerea arătată față de filmul și valorile cinematografiei românești se materializează și la această ediție specială, în care multe dintre evenimentele din festival vor invita cinefilii în Sala Mare ''Radu Beligan'' a Ateneului. 

Directorul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, a anunțat înființarea primului cinematograf de stat în Iași, în timp ce despre relația profesională cu regizorul Cristian Mungiu au vorbit actorii: Adrian Titieni, Tania Popa, Diana Cavallioti, Emanuel Pârvu. 

Actrița Ileana Popovici i-a mulțumit în avanpremieră lui Cristian Mungiu pentru evenimentul care îi va fi dedicat în festival, în timp ce actrița Manuela Hărăbor și-a exprimat speranța că va putea colabora cu generația de regizori ai noului val al filmului românesc. 

Directorul general AGERPRES, Alexandru Giboi, a anunțat că, pe lângă expoziția care prezintă arhiva fotografică AGERPRES, în cadrul festivalului vor fi proiectate și două filme documentare proprii — "Descoperă România cu Peter Hurley" și "Tărâmul dintre ape".

Organizat de ARTIS și început ca o manifestare a studenților ieșeni care îndrăgesc filmul românesc, Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR), unicul de acest profil din țară, a reușit de-a lungul anilor să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.