Reteaua Corect

Cinematografia romana, pe val- Sinteza

Ultimii cinci ani au fost prolifici pentru tara noastra in ceea ce priveste productia de filme: pelicule cu buget redus (sub un milion de euro), construite “in genunchi” din visul unor tineri regizori idealisti, au cucerit trofee importante la festivalurile internationale de film.

Sinceritatea cruda, viata sub regimul comunist est-european, munca peste hotare pentru un trai mai bun, acestea sunt temele de referinta ale filmului romanesc de secol XXI.

 

Aerul proaspat cu care noii regizori abordeaza problemele societatii romanesti, raportandu-le la realitatea altor tari si traducand mesajul pentru ca acestea sa devina universal, acestea sunt premizele diversitatii care au facut pelicule precum „4 luni, 3 saptamani, 2 zile”, “Moartea domnului Lazarescu” sau “Eu cand vreau sa fluier, fluier” sa aiba succes peste hotare.

 

New York Times si Eye Weekly vorbeau la inceputul acestui an despre “noul val al cinematografiei romane”, sintagma prin care cele doua publicatii isi explica exodul de filme valoroase venite dintr-o tara mica si saraca din sud-estul Europei.

 

"Cu o industrie cinematografica in floare, regizorii romani privesc, prin filmele lor, la perioade mai putin luminoase, cum ar fi regimul comunist", afirma in articolul sau Eye Weekly.

 

Ce este de spus despre tanara generatie de regizori ai Romaniei? Pe langa talent, acesti regizori invata sa fie buni oameni de afaceri, sa imprumute si sa economiseasca minimum necesar de bani pentru a-si pune visul in practica.

 

Mai apoi, trebuie sa invete sa fie buni manageri si sa se lupte sa-si promoveze propriul film pentru ca acesta sa patrunda in selectii internationale.

 

In alte tari aceste servicii sunt incluse in pachetul general numit cinematografie iar tinerelor sperante li se aloca fonduri pentru realizarea filmelor. La noi, caznele unui debut garanteaza valoarea unui proiect.

 

In urmatoarele randuri, un top al celor mai promitatori zece regizori, exponenti ai noului val cinematografic, nume cu rezonanta despre care cu siguranta vom mai auzi:

 

Regizor: Florin Serban. Filmul: “Eu cand vreau sa fluier, fluier”

 

Nascut la Resita, in varsta de 35 de ani, Florin a studiat filozofia, a lucrat ca reporter de stiri si a urmat un studiu postuniversitar de cinci ani la Columbia University in Statele Unite ale Americii.

 

In acest an a fost premiat cu Ursul de Argint la Berlinala dupa o lupta stransa cu filmul lui Roman Polanski, “The ghost writer”, si spune ca trofeul il ajuta sa-si impuna pe piata un nou proiect, filmul “El Rumano”, povestea unui ucigas.

 

Filmul a avut cel mai mic buget de la Berlin, sub 1 milion de euro, mai precis circa 900.000 euro dintre care 87% au fost investitii romanesti.

 

Printre finantatori s-au numarat Centrul National al Cinematografiei (cu 1 milion de lei), agentiile McCann Erickson si Zenith Media, TVR, Institutul Suedez de Film, Post Republic Berlin, NHD Hamburg, ARRI Munchen, precum si doua premii la Festivalul de la Sarajevo, unul pentru post-productie si unul pentru dezvoltare.

 

“Eu cand vreau sa fluier, fluier” este un film solid, ofertant, realizat cu buget redus dar care ofera posibilitati nebanuite in cinematografia europeana”, Variety, 13 februarie 2010.

 

Despre filmul care l-a facut celebru, Florin Serban spune: “Scenariul are o poveste speciala. Nu eu am avut ideea lui de la bun inceput. Mai intai a fost Andreea Valean, care a scris piesa de teatru, apoi Catalin Mitulescu, care a scris prima varianta cinematografica, apoi lucrurile au ramas asa vreo zece, doisprezece ani, dupa care Catalin mi-a trimis scenariul si m-a intrebat daca imi place. Cand am citit scenariul mi-am dat seama: ori iese bun, ori iese prost, nu e cale de mijloc.” (evz.ro)

 

Regizor: Alexandru Solomon. Film: "Kapitalism, reteta noastra secreta"

 

Alexandru Solomon, 44 de ani, este considerat unul dintre cei mai importanti regizori de filme documentare din Romania si este autorul productiilor de succes „Cold Waves”, “Apocalipsa dupa soferi”, “Marele Jaf Comunist” si “Franzela Exilului”.

 

A absolvit Facultatea de Film din Bucuresti in 1991 si a debutat ca operator cu pelicula "Priveste inainte cu manie", in regia lui Nicolae Margineanu, pentru care a fost premiat la International Camera Festival.

 

In paralel cu activitatea de director de imagine la filme de fictiune ("In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura", regia Sinisa Dragin, "Examen", regia Titus Muntean), Alexandru Solomon a scris si regizat, incepand din 1993, mai multe filme documentare.

 

"Franzela exilului", despre Caragiale la Berlin, a obtinut Premiul Special al Juriului, UCIN 2003.

 

"Omul cu o mie de ochi - un film despre viata si fotografiile lui Iosif Berman" si "Viata de caine - o radiografie a Bucurestiului ca sat fara caini si oras cu caini" au fost desemnate "Cele mai bune documentare" la Festivalul DaKINO in 2001, respectiv 1998.

 

Cel mai recent documentar al sau este "Kapitalism - reteta noastra secreta", o poveste despre capitalism spusa chiar de cei mai bogati oameni ai momentului, realizat cu un buget de 400.000 de euro.

 

O versiune scurta a acestui film a fost difuzata de canalul tv “Arte” in decembrie 2009 iar intr-o saptamana a avut 115.000 de accesari pe site, un record in istoria postului.

 

Filme sale, considerate „tratament ideal pentru documentarofobi”, au fost selectionate in cele mai importante festivaluri de profil din lume : IDFA Amsterdam, Dok Leipzig, Documenta Madrid, Vision du Reel Nyon sau Sheffield.

 

Filmografie

 

Kapitalism - Reteta noastra secreta (2010) Trailer

Apocalipsa dupa soferi (2008) Trailer

Cold Waves -Razboi pe calea undelor (2007) Trailer

Clara B (2006)

Marele jaf comunist (2004) Trailer

Franzela exilului (2002)

Omul cu o mie de ochi (2001)

Viata de caine / Viata de câine (1998)

Paznic de cetate / (1997)

Cronica de la Zurich (1996)

Via Regis (1996)

Duo pentru Paoloncel si Petronom (1994)

2 X 5 / (1993)

Earthcake / (1993)

Strigat in timpan (1993)

 

Regizor: Cristi Puiu. Film: “Moartea domnului Lazarescu”

 

Faptul ca a urmat in 1993 cursurile Scolii Superioare de Arte Vizuale din Elvetia l-a ajutat foarte mult in dezvoltarea simtului cadrelor, a culorilor si unghiurilor atat de apreciate in filmele sale.

 

A debutat ca regizor în 2001 cu filmul “Marfa si banii”, pelicula care a inaugurat noul val romanesc in cinematografie si care a obtinut deja mai multe premii internationale.

 

A continuat in 2004 cu filmul de scurt-metraj “Un cartuş de Kent si un pachet de cafea” si a dat, un an mai tarziu, lovitura cu “Moartea domnului Lazarescu” care a castigat premiile “Un certain regard” la Cannes, premiul special al juriului de la Festivalul de Film de la Chicago si premiul “Descoperirea anului” la Festivalul International de la Reykjavik.

 

“Moartea domnului Lazarescu”, filmul care l-a facut celebru, a costat numai 350.000 euro.

 

Despre specificul filmelor sale, Cristi Puiu povesteste: “Consumatorii de film intra in rezonanta cu filmele mele, indiferent de unde ar veni ei. Adica la Cannes n-au fost romani in afara criticilor de film care s-au deplasat pana la festival”. (romlit.ro)

 

Pelicula “Aurora”, care a avut premiera mondiala acest an in sectiunea “Un certain regard” la Cannes, il prezinta pe Cristi Puiu in calitate de actor principal in rolul unui barbat divortat cu probleme psihice.

 

Lungmetrajul a castigat premiul sectiunii competitionale “East of the West” a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary (Cehia) si a avut privilegiul de a se bucura de o cronica consistenta in cea mai importanta revista de critica cinematografica, “Variety”.

 

“Un film despre crime, dar nu despre crima in sine, Aurora este o productie lunga si rece, opera unui maestru al cinematografiei, Cristi Puiu”, Variety, mai 2010.

 

Filmografie

 

1995 – Before Breakfast

1996 – 25.12. Bucharest, North Railway Station

2001 – Marfa şi banii

2004 – Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea

2005 – Moartea domnului Lăzărescu

2008 – Hrană pentru peştii mici

2010 – Aurora

 

Regizorul: Cristian Mungiu. Film: “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”

 

Nascut la Iasi in 1968, este unul din cei mai reputati regizori romani ai generatiei postdecembriste.

 

Cristian Mungiu a studiat limba si literatura engleza si americana si a lucrat ca profesor, ziarist si moderator la radio si televiziune.

 

In 1998 a absolvit cursurile Academiei de Teatru si Film din Bucuresti, contribuind in calitate de regizor secund la filmele “Le Capitaine Conan” (1996, regia Bertrand Tavernier) si “Train de Vie” (1998, regia Radu Mihaileanu).

 

A regizat cateva scurtmetraje, printre care “Zapping”, cu care a castigat premiul Dakino “Cel mai bun regizor” si “Occident”, pelicula prezentata in cadrul “Quinzaine des Réalisateurs” la Cannes.

 

Filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” (2007) i-a adus succesul, fiind selectat de catre juriul Festivalului de Film de la Cannes si castigand Marele Premiu la Cannes, Palme d'Or.

 

Filmul care l-a costat 600.000 euro a fost nominalizat si la premiile "Globul de Aur".

 

Pe 28 mai 2007, presedintele Traian Basescu i-a conferit printr-un decret Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler "pentru contributia sa, prin care s-a evidentiat ca exponent al tinerei generatii de regizori romani, prin promovarea la nivel mondial a cinematografiei".

La 25 ianuarie 2008, New York Times prezinta cronica “432”: “Un triumf al esteticii, filmul merita sa fie vazut de o audienta cat mai larga pentru ca ofera o alternativa la moda avorturilor din filmele americane si pentru ca aduce in atentia publicului un nou talent, cel mai scenaristului si regizorului roman Cristian Mungiu”.

 

Filmografie

 

Amintiri din epoca de aur 1- 2009

Amintiri din epoca de aur 2- 2009

Baia mare-Constanta si retur- 2009

4 luni, 3 saptamani si 2 zile- 2007

Obiecte pierdute- 2007

Occident- 2002

Corul pompierilor- 2000

Nici o intamplare- 2000

Zapping- 2000

 

Regizor: Adrian Sitaru. Filmul: "Pescuit Sportiv"

 

In varsta de 38 de ani, din Deva, Adrian Sitaru si-a exersat mana cu aproximativ 22 de scurtmetraje, dar numai pelicula "Colivia" a reusit sa-i aduca un premiu la un festival important, mai precis marele premiu "City of Vila do Conde" al Festivalului International de Film de Scurtmetraj Vila do Conde din Portugalia, pentru cel mai bun film din competitie.

"Colivia" a mai primit si premiul pentru cel mai bun scurtmetraj in sectiunea Zilele Filmului Romanesc, la Festivalului International de Film Transilvania.

Primul sau lungmetraj, "Pescuit Sportiv", care l-a costat numai 4.000 de euro, bani imprumutati de la prieteni, este si primul sau succes, fiind prezentat in cadrul Festivalului de Film de la Venetia.

Cu talentata actrita Maria Dinulescu intr-unul din rolurile principale, pelicula a primit premiul sectiunii New Voices/New Visions la Festivalul International de la Palm Spring (SUA).

Sitaru spune ca a gandit "Pescuit sportiv" ca un producator de filme, fortat fiind de lipsa de fonduri si de faptul ca proiectul a avut nevoie de aproape cinci ani pentru a fi realizat.

Primul scenariu al filmului "Pescuit sportiv", bazat pe o idee de Radu Jude, a fost scris in 2003 si era genul de film studentesc. In 2005 strange banii de la prieteni iar in 2007 incep filmarile.

Le Figaro a apreciat ca lungmetrajul de debut al lui Sitaru descopera un autor roman care are o abordare personala dar “in acelasi timp viscerala si profunda".

"Camera se misca excesiv, in virtutea maniei unghiului de abordare subiectiv, mostenit de la miscarea Dogma, dar este contracarata de vivacitatea dialogurilor. Dialogurile sunt excelente, iar actorii, savurosi si, in ciuda unor mici greseli, filmul lui Sitaru prezinta un regizor cu o viziune profund personala. De la banalitatea cotidiana la misterul fiintei, povestii nu ii lipsesc nici farmecul, nici neprevazutul", a apreciat cotidianul francez.

Filmografie

Colivia (2010)

In deriva (2010)

Pechinezul (2010)

Din dragoste cu cele mai bune intentii (2009)

Pescuit sportiv (2009) Trailer

5 succese mari pentru 5 filme mici (2008)

Valuri (2007)

A doua sansa (2006)

Bolnava de iubire (2006)

Mincinoasa (2006)

Prea tarziu (2006)

Razbunarea (2006)

Trezeste-te (2006)

Vreau sa simt! (2006)

A Very Bad Day (2004)

About Biju / Despre Biju (2004)

Theodora’s Life / O zi din viaţa Teodorei, necenzurat! (2004)

Biju (2002)

Fun Fan (2002)

In familie (2002) – regizor

Ajun de Craciun (2001)

Ultimul sarut (2001)

O zi de Paşti (2000)

The Kitchen Bug (2000)

Săpunul (1999)

Tom Waits / Tom Waits – Live in My Room (1999)

 

Regizor: Corneliu Porumboiu. Filmul: "Politist, adjectiv"

 

Fiul fostului arbitru de fotbal Adrian Porumboiu, in prezent om de afaceri, Corneliu Porumboiu are 34 de ani.

In 2004 a castigat premiul II la sectiunea Cinefondation la Festivalul de la Cannes cu scurt-metrajul "Calatorie la oras", iar in 2006 a castigat premiul "Caméra d’Or" si trofeul "Transilvania" la TIFF 2006 pentru filmul "A fost sau n-a fost?".

In 2007, in cadrul galei Premiilor Gopo a obtinut premiul "cea mai buna regie" pentru filmul "A fost sau n-a fost?".

La Festivalul de la Cannes, in 2009, filmul "Politist, adjectiv" a fost distins cu Premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) si cu Premiul Juriului, pentru sectiunea „Un Certain Regard”.

Pelicula a fost si marea castigatoare a galei Premiilor Gopo 2010, cu sase trofee adjudecate din zece nominalizari, inclusiv "Cea mai buna regie" si "Cel mai bun film".

La sfarsitul lui 2009, publicatia americana "Hollywood Reporter" a inclus acest film in topul celor mai bune zece pelicule.

Filmul care l-a costat pe Corneliu Porumboiu 800.000 de euro a ajuns pe podium, pe locul trei, alaturi de „The White Ribbon" a lui Michael Haneke si „District 9" de Neill Blomkamp.

Filmografie

Pe aripile vinului (2002)

Calatorie la oras (2003)

Visul lui Liviu (2004)

A fost sau n-a fost? (2006)

Politist, adjectiv (2009)

 

Regizor: Bobby Paunescu. Filmul: "Francesca"


Patronul ziarului Evenimentul Zilei si al postului de televiziune B1 Tv, Bobby Paunescu a lasat o vreme afacerile deoparte pentru a se ocupa de un domeniu mai putin conventional, cinematografia.

 

Debutul sau regizoral cu filmul “Francesca” a fost un succes pentru ca i-a adus premiul Silver Angel si titlul de “Cel mai bun regizor” la Festivalul International de Film din Polonia.

 

Pelicula a fost prezentata la Festivalul de Film de la Venetia si, in ciuda ecoului pozitiv primit din partea criticilor si publicului, a fost interzis dupa ce deputata Alessandra Mussolini, nepoata fostului dictator fascist Benito Mussolini, si primarul Veronei, Flavio Tosi, au sesizat ca in film exista replici pe care le considera insultatoare la adresa lor.

 

Pentru realizarea acestui film, povestea unei educatoare care viseaza sa se stabileasca in Italia, Paunescu a scos din buzunar 750.000 de euro.

Despre filmul sau, Paunescu spune: “Teoretic, pare drama. Eu cand l-am facut, nu m-am gandit cum il fac din punct de vedere estetic, nici daca e drama sau comedie. Am vrut sa fac o poveste in care credeam foarte mult. Cu siguranta ca are influente din Marfa si bani sau din Moartea domnului Lazarescu. Fara discutie. Sunt filme care mi-au placut foarte mult”. (hotnews.ro)

 

Regizor: Radu Mihaileanu. Filmul: “Concertul”


In varsta de 52 de ani, Mihaileanu este francez de origine romana. Inaintea plecarii sale din Romania era animatorul unei trupe de teatru (dramaturg si regizor) si actor la teatrul Evreiesc din Bucuresti.

Pleaca din tara in 1980 pentru a scapa de dictatura ceausista, trece prin Israel si se stabileste in Franta, unde urmeaza cursurile I.D.H.E.C. din 1980 pana in 1983.

Cu co-productia franco-romano-italiano-belgiana “Concertul”, care l-a costat 666.000 de euro, Mihaileanu a obtinut sase nominalizari la Premiile César pentru "Cel mai bun film", "Cel mai bun scenariu original ","Cea mai buna muzica", "Cel mai bun sunet", "Cel mai bun montaj" si "Cel mai bun regizor",

Compania de vanzari internationale Wild Bunch estimeaza ca filmul, care a facut 10.000 de spectatori in Belgia in prima saptamana, are toate sansele sa ajunga la 80.000 de spectatori in Belgia, la nivelul unei productii americane.

In Franta, filmul a vandut 2.508 bilete la prima proiectie si 390.381 in prima saptamana.

Pana la sfarsitul anului, „Concertul” intra si in Scandinavia, iar apoi pe toate continentele.

Filmul a primit doua premii Caesar, pentru sunet si coloana sonora, si a fost desemnat castigatorul categoriei "Cel mai bun film din Uniunea Europeana" la premiile David di Donatello 2010, echivalentul italian al Oscarurilor.

Pelicula spune povestea comico-dramatica a unui fost dirijor al teatrului Balshoi din Moscova, concediat cu 27 de ani in urma pe motiv ca refuzase sa se dezica de membrii evrei ai orchestrei.

Despre filmul sau, regizorul spune: „Filmul e multicultural, ca aproape toate filmele mele in care e vorba despre dialogul dintre culturi. Se spune despre cei din Est ca sunt barbari, iar despre vestici ca sunt civilizati. Eu cred ca exista un dialog intre aceste culturi si ca din el se naste, asa cum spune personajul central al filmului, armonia perfecta”.

Filmografie

Le concert / Concertul (2009) Trailer

Va, vis et deviens / Trăieşte! (2005) Trailer

Les Pygmees de Carlo (2002)

Train de vie / Trenul vieţii (1998)

Bonjour Antoine (1997)

Trahir (1993)

Les quatre saisons (1980)

 

Regizor: Radu Muntean. Filmul: “Hartia va fi albastra”

 

Nascut in 1971 in Bucuresti, Radu Muntean a absolvit in 1994 Academia de Teatru si Film, sectia Regie Film.

Din 1996 si pana in prezent Radu a regizat peste 300 de spoturi publicitare pentru agentii precum BV McCann Ericsson, Saatchi & Saatchi, D’Arcy, Leo Burnett, Grey, Tempo, Scala J. Walter Thomson, Graffiti BBDO, Headvertising, Next Cap, castigand peste 40 de premii nationale si internationale la festivaluri de publicitate.

In 1999 a fost lector universitar la Universitatea Media, Facultatea de Regie Film.

Sursa de inspiratie a filmului “Hartia va fi albastra”, pelicula sa de succes care a costat “putin peste 1 milion de euro”, este unul din cele mai mediatizate accidente tragice petrecute in timpul revolutiei romane din 1989, in care doua echipaje blindate ale Ministerului de Interne venite sa apere o unitate militara, au fost macelarite dintr-o confuzie.

Filmul a obtinut doua premii la Festivalul de Film din Las Palmas, trofeul de argint al festivalului si premiul pentru “Cel mai bun tanar regizor”.

La Festivalul International de Film Eurasia, in Antalya, pelicula a obtinut premiul pentru “Cel mai bun film”.

 

Regizor: Catalin Mitulescu. Film: "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii"

 

Catalin Mitulescu s-a nascut pe 13 ianuarie 1972 si este regizorul, scenaristul si producatorul filmului de lungmetraj “Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, inclus in selectia oficiala a Festivalului International de Film de la Cannes si detinator al premiului “Un certain Regard” pentru cea mai buna interpretare feminina care a revenit actritei Doroteea Petre.

Filmul trateaza destinul unei mici comunitati din preajma Bucurestilor, in pragul revolutiei din 1989, concentrandu-se pe schimbarile la care iau parte doi frati, Lalalilu (Timotei Duma) si Eva Matei (Dorotheea Petre). Pentru aceasta pelicula regizorul a cheltuit suma de 1,5 milioane de euro.

Mitulescu a regizat si filmul de scurtmetraj “Trafic”, care a primit premiul Palme D’Or la Festivalul International de Film de la Cannes 2004.

Pentru regizor, “filmul nu este un exercitiu de stil, este diferit, este o exprimare personala si are o parte de entertainment, care trebuie sa te imbogateasca, care-ţi ofera o energie speciala”. (gandul.info)

Filmografie

Un balon în formă de inimă (2010)

Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (2006) Trailer

Trafic (2004)

17 minute intarziere (2002)

Bucuresti-Wien ora 8:15 (2000)

Floare alba, floare neagra (2000)

17 minute intarziere (1999)

Adrian copilul minune (1999) - regizor

La amiaza (1997)

 

Cristina Mihalascu

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.