Reteaua Corect

Au fost desemnaţi CÂŞTIGĂTORII premiilor celei de-a 42-a ediţii a premiilor César

Scris de newsreporter in 25 februarie 2017 la 11:19, in Film. 265 vizualizari Intra in discutie Taguricastigatori, george clooney, Premiile César 2017 shortlinkhttp://crct.ro/nqbG

Academia de Artă şi Tehnică Cinematografică (Académie des Arts et Techniques du Cinéma) a decernat Premiile César la Sala Pleyel din Paris, informează Mediafax.

Sursa imagine: reporterntv.ro

Filmul "Bacalaureat", în regia lui Cristian Mungiu, şi lungmetrajul "Toni Erdmann", cu participare românească, în regia lui Maren Ade, au fost nominalizate în categoria "Cel mai bun film străin" la Premiile César 2017.

"Bacalaureat" îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni şi Maria Drăguş şi spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi. Din distribuţia filmului fac parte şi actorii Vlad Ivanov, Lia Bugnar, Rareş Andrici şi Tudor Smoleanu.
Cristian Mungiu a fost elogiat "la scenă deschisă" de revista Paris Match. Realizatorului de film român i-a fost dedicată o cronică entuziastă, pentru "Bacalaureat", la secţiunea Cinema a site-ului prestigioasei reviste franceze.

"După ce a obţinut Palme dʼOr în 2007 pentru «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», – a scris Match – cineastul român Cristian Mungiu revine cu un thriller despre corupţie: «Bacalaureat» – premiul pentru regie la Cannes, 2016."
La data obţinerii premiului de la Cannes, criticul de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, a spus despre filmul lui Mungiu că este "un studiu de observaţie de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuţiozitate şi subtilitate" şi i-a acordat 5 stele din 5.
În evaluarea din decembrie anul trecut, Paris Match a acordat 4 stele din 5 aceluiaşi film, dar concluzia articolului este cât se poate de fermă şi de flatantă: "Cristian Mungiu este un mare cineast, iar «Bacalaureat» este un film mare."

Totodată, lungmetrajul "Toni Erdmann" (Austria - Germania), co-produs de românca Ada Solomon şi filmat la Bucureşti, a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun film străin".

Această a 42-a ediţie a Premiilor César a omagiat, anul acesta, întreaga carieră a actorului francez Jean Paul Belmondo, în vârstă de 83 de ani.

Tot acum, actorului american George Clooney i-a fost înmânat un "premiu de onoare" pentru întreaga sa carieră. Clooney a fost însoţit la ceremonie de soţia lui, Amal, care a făcut recent public faptul că este însărcinată cu gemeni. "Nu ne putem erija în apărători ai libertăţii în lume dacă o dispreţuim la noi acasă." – a spus Clooney când i-a fost înmânată statueta, o aluzie limpede la Donald Trump.

Principalele Premii César ale ediţiei 2017 sunt:

Premiul pentru Cel mai bun film:
"Elle", de Paul Verhoeven

Premiul pentru Cea mai bună actriţă:
Isabelle Huppert, pentru rolul din "Elle"

Premiul pentru Cel mai bun actor:
Gaspard Ulliel, pentru rolul din "Juste la fin du monde"

Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar:
Déborah Lukumuena pentru rolul din "Divines"

Premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar:
James Thierrée, pentru rolul din "Chocolat"

Premiul pentru Cel mai bun regizor:
Xavier Dolan, pentru "Juste la fin du monde"

Premiul pentru Cel mai bun film străin:
"I, Daniel Blake" (producţie franco-britanică), de Ken Loach

Premiile César au fost iniţiate de George Cravenne, în 1976. Prima ceremonie a avut loc la Paris, la 3 aprilie 1976, la Palais des Congrès. Au fost atribuite, atunci, 13 premii, faţă de cele 20 care sunt înmânate astăzi.
Statueta care însoţeşte premiul a fost creată de sculptorul francez Cesar Baldaccini (născut la Marsilia), are 30 de centimetri înălţime şi cântăreşte 3 kilograme.

Pentru ediţia din acest an a Premiilor César a fost desemnat preşedinte regizorul franco-polonez Roman Polanski.

Profund marcat de polemicile iscate de desemnarea sa drept preşedinte al celei de-a 42-a ediţii a Premiilor César, acesta s-a recuzat.

Reţelele sociale au explodat atunci când lui Polanski i s-a propus preşedinţia Premiilor César, organizaţiile feministe au chemat la boicotul festivalului şi însuşi Ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a criticat vehement desemnarea.

Regizorul franco-polonez Roman Polanski s-a născut în 1933, în Franţa. În anul 1937, familia sa s-a întors în Polonia şi, după invazia nazistă, a fost închisă în ghetoul din Cracovia. Tatăl a supravieţuit războiului, dar mama sa a murit la Auschwitz. Polanski a debutat în lungmetraj cu filmul "Cuţitul în apă" (1962), un film-cult al cinematografiei poloneze. După acest film, care a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin, Polanski s-a stabilit în Franţa.

În 1977, în California, cineastul (pe atunci în vârstă de 43 de ani) a fost arestat sub acuzaţia de viol comis asupra unei adolescente de 13 ani. Polanski a pledat vinovat de "raporturi sexuale ilegale", a stat închis 42 de zile, apoi a fost eliberat condiţionat şi a fugit din Statele Unite înainte de pronunţarea verdictului în procesul în care era implicat.

La 7 decembrie 2016, printr-o sentinţă definitivă, Curtea supremă din Polonia a refuzat cererea de extrădare a lui Polanski în Statele Unite. La pronunţarea sentinţei, regizorul, care locuieşte la Paris, s-a declarat încântat de faptul că va putea, în sfârşit, să meargă în Polonia, "la Salwator (cartier rezidenţial din Cracovia), să mă reculeg la mormintele tatălui meu şi la cel al bunului meu prieten, Andrzej Wajda (decedat la 9 octombrie 2016). Regret doar că a trebuit să aştept atât de mult această decizie. "

În septembrie 2009, Polanski a venit în Elveţia, la Festivalul de film de la Zurich, unde urma să i se înmâneze un premiu pentru întreaga carieră. Poliţia elveţiană l-a reţinut atunci, la cererea americanilor, iar Polanski a fost ţinut în arest la domiciliu, la o vilă pe care o are în Elveţia, ţară care, în cele din urmă, a refuzat să-l extrădeze în Statele Unite unde acuzaţia de viol nu s-a prescris.
În vârstă de 83 de ani, Polanski a fost recompensat de opt ori cu Premiul César.

Urmare a recuzării lui Polanski, Academia care acordă Premiile César a hotărât ca, în acest an, să nu desemneze un preşedinte al juriului. "Nu am propus nimănui să fie preşedinte al juriului din raţiuni pe care le veţi pricepe foarte lesne", a transmis Alain Terzian, preşedintele Académie des Sciences et Techniques du Cinéma.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.