Reteaua Corect

Festivalul Naţional de Teatru, online şi on-air, începe sâmbătă

Scris de newsreporter in 06 noiembrie 2021 la 12:54, in Arts. 731 vizualizari Intra in discutie Tagurieditie, Festivalul National de Teatru, on-air, online shortlinkhttp://crct.ro/nyG3

Ediţia FNT cu numărul 31, care se va desfăşura online şi on-air între 6 şi 14 noiembrie, prezintă spectacole semnificative ale stagiunii teatrale 2020-2021, producţii internaţionale de prestigiu, spectacole de teatru radiofonic şi un număr impresionant de evenimente care vin să completeze tabloul evoluţiei scenei româneşti din ultimul an, anunță news.ro, potrivit Știripesurse.

Vineri s-au împlinit două luni de la dispariţia fulgerătoare a lui Ion Caramitru, care a întristat întreaga lume a teatrului românesc - motiv pentru care FNT dedică o secţiune memoriei marelui artist.

„In memoriam Ion Caramitru” reuneşte spectacole filmate pe scenele pe care marele artist a urcat în calitate de actor sau regizor, spectacole de teatru radiofonic al căror protagonist a fost (într-un arc de timp ce se întinde pe o jumătate de veac), o expoziţie dedicată, precum şi emisiuni de radio şi televiziune - mărturii care atestă efervescenţa fermecătoare a personalităţii sale, dar şi a vizionarului „om al cetăţii” care a fost Ion Caramitru.

„A-i păstra memoria vie lui Ion Caramitru este o datorie naţională. Pentru că el este un erou al zilelor noastre. Generozitatea lui, tactul, discuţiile. (...) Viziunea pe care o avea Ion Caramitru se definea permanent ca un culoar posibil pentru cei care vor să lucreze, să muncească... Am construit împreună nu doar structura funcţională a UNITER, ci şi manifestările majore destinate publicului: Gala Premiilor UNITER, Gala Tânărului Actor HOP sau FNT - ca să le amintesc doar pe cele mai vizibile. Festivalul Naţional de Teatru, chiar dacă a purtat, în timp, amprenta selecţionerilor şi directorilor săi artistici - a avut permanent în fundal sprijinul major şi implicarea lui Ion Caramitru. Campania Naţională «Artiştii pentru artişti» îi aparţine în totalitate. Neobosit, şi-a dedicat în ultimii ani energiile în dezvoltarea primului Teatru Naţional al ţării - cel din Capitală, iar asta n-a fost deloc uşor, vă garantez...”, spune Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER.

„Plecarea lui Ion Caramitru lasă un gol imens ale cărui proporţii şi semnificaţii se vor vedea în timp. Abia atunci se va contura amplitudinea personalităţii sale, dimensiunile ei neobişnuite. Abia atunci se va releva dimensiunea reală a pierderii noastre. Pentru Ion Caramitru - teatrul reprezenta respiraţia de zi cu zi. Astfel încât e o datorie de onoare ca în această ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, când amintirea-i este atât de proaspătă în minţile şi sufletele noastre, să îi cinstim memoria cât mai bine cu putinţă. Secţiunea „In Memoriam Ion Caramitru” din FNT 31, cu multitudinea de «exemplificări» - online sau on-air - ale unor momente de vârf din uriaşa sa carieră de artist, ar trebui s-o facă cu prisosinţă”, adaugă Aura Corbeanu.

13 spectacole filmate avându-l ca protagonist pe marele artist, precum şi şase emisiuni de televiziune al căror interlocutor a fost Ion Caramitru, vor fi difuzate online, în perioada 6-14 noiembrie, pe portalul www.fnt.ro.

Secţiunea on-air a Festivalului Naţional de Teatru 2021 propune un program complex „In memoriam Ion Caramitru”, cu spectacole radiofonice şi emisiuni publicistice, care întregesc un portret sonor al marelui actor.

„Dintre zecile de roluri memorabile, jucate de Ion Caramitru la Teatrul Naţional Radiofonic, vom difuza la Radio România Cultural: «Marele Gatsby» de Scott Fitzgerald şi producţia în două părţi «Hamlet» de William Shakespeare, strălucită variantă sonoră a spectacolului antologic de pe scena Teatrului Bulandra. Pe site-ul www.eteatru.ro, colecţia Ion Caramitru cuprinde 78 de spectacole reprezentative din cariera sa radiofonică, extrem de bogată şi de diversă, acoperind câteva decenii de radiofonie teatrală (1970 - 2020). Ascultaţi-l, de asemenea, pe Ion Caramitru, în emisiunile radio: „Vorba de cultură” (realizator Attila Vizauer), „Oglinda firii” (realizator Domnica Ţundrea), şi „Spectacol@Bucureşti.ro” (realizator Andreia Bârsan), Ion Caramitru la BucurestiFM, în care actorul se dovedeşte a fi un interlocutor profund şi plin de farmec, un spirit superior şi un intelectual desăvârşit. Nu pierdeţi întâlnirea cu una dintre cele mai admirabile voci din istoria teatrului românesc, pe care o evocăm, într-un gest de reverenţă şi de iubire, peste timp!”, spune Attila Vizauer - Teatrul Naţional Radiofonic.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.