Reteaua Corect

Expoziția eveniment 'Aurul împăraților chinezi' va fi vernisată la MNIR, din 20 noiembrie

Expoziția eveniment "Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale din perioada Wanli, dinastia Ming - Colecția Dong Bo Zhai", care va marca împlinirea a 70 de ani de relații diplomatice româno-chineze, va fi vernisată la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) pe 20 noiembrie, de la ora 15.00, potrivit Mediafax, citat de Știripesurse.ro.

Expoziția este organizată în colaborare cu Muzeul de Artă Xi’an Qujiang, China și Ambasada Republicii Populare Chineze în România, potrivit unui comunicat remis de MNIR.

În expoziție vor putea fi admirate 149 de obiecte de orfevrărie extrem-orientală de o excepțională valoare istorică, care datează din timpul domniei împăratului Wanli (1573-1620), cel de-al 14-lea împărat al dinastiei Ming (1368-1644).

Obiectele din colecția Dong Bo Zhai provin din patrimoniul Muzeului de Artă Xi’an Qujiang și oferă o imagine complexă asupra artei prelucrării aurului din timpul dinastiei Ming, mai ales a celei din timpul domniei împăratului Wanli. Cea mai mare parte a acestora par să provină din același mormânt, au fost realizate în atelierele imperiale Yinzuoju și sunt ilustrative pentru măiestria tehnică și pentru formele estetice atinse în primii ani ai secolului al XVII-lea, în cadrul acestor ateliere care produceau obiecte exclusiv pentru uzul imperial și al primelor ranguri ale societății chineze. În timpul dinastiei Ming, aurul, alături de jad și mătase, era considerat unul din cele mai prețioase materiale, important simbol, totodată, al bogăției și statutului social înalt.

Aceste piese, meticulos lucrate din aur și încrustate cu pietre prețioase, sunt foarte variate din punct de vedere tipologic, alături de podoabe precum, tradiționalele ace de păr decorate cu simboluri care exprimă bunul augur, cercei și brățări, regăsindu-se și vase utilizate în cadrul ritualurilor religioase, vase pentru servirea băuturilor, dar și seturi de coșuri cu flori, obiecte pur decorative împodobite cu motive animaliere și vegetale care exprimă urări de sănătate, bogăție și longevitate.

Prin selecția de piese prezentată la sediul Muzeului Național de Istorie a României sunt aduse în atenția publicului două perspective diferite asupra culturii extrem orientale de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea. Pe de-o parte, pe parcursul circuitului expozițional poate fi explorat universul spiritualității chinezești, fiecare piesă fiind purtătoarea unui discurs unic și profund, prin care dorințele de bun augur se pot citi în figurile care împodobesc prețioasele obiecte. Pe de altă parte, o atenție deosebită este acordată tehnicilor de prelucrare a metalelor prețioase, obiectele din colecția Dong Bo Zhai fiind adevărate capodopere ale patrimoniului universal.

În ultimul deceniu, piesele selectate în cadrul acestei expoziții au fost expuse la Muzeul Quai Branly și la sediul UNESCO din Paris, Franța, la Muzeul de Artă Extrem Orientală din Geneva, Elveția, dar și la Muzeul Național al Sloveniei, din Ljubljana, locuri unde s-au bucurat de un mare succes.

Expoziția va fi deschisă în perioada 21 noiembrie - 22 martie 2020 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00 - 17.00.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.