Reteaua Corect
Marius Ghilezan

Ecoul din Palatul Szana și Regalul Brâncuși

Scris de Marius Ghilezan in 13 noiembrie 2023 la 12:20, in Arts. 698 vizualizari Intra in discutie TaguriBRANCUSI, Palatul Szana, timisoara shortlinkhttp://crct.ro/nCcl

Am petrecut un weekend de glorie artistică în mohorâta Capitala Europeană a Culturii. În fosta clădire ARLUS, doi tineri investitori au deschis un templu al artei. Atipicul regizor timișorean Cosmin Pleșa a montat piesa Ecou (o adaptare a piesei Iona a lui Marin Sorescu), în registrul teatrului experimental, punând alături pe scenă armonia vocii grave a povestitorului, acompaniat de instrumentiștii din Timișoara, Cluj, cu dansul impresionist al unei virtuoze a Baletului Regal din Copenhaga.

Pe umerii lui Atlas ( cel mai nou și mai bine dotat hotel din centrul orașului, conceput prin alăturarea a două clădiri istorice) au stat nu doar emoțiile inevitabile unei premieri, ci și impresiile profunde ale iubitorilor de Brâncuși, veniți din toate zările lumii.

citește și: Arheologia terorii sau despre cum arheologii au fentat teroarea comunistă

Expoziția Brâncuși din Palatul Baroc din Timișoara e sold-out

Expoziția „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale,” concepută, gândită și organizată de antreprenorul cultural Ovidiu Șandor, cu sprijinul lui Alin Nica, președintele Consiliului Județean, în Palatul Baroc din Piața Unirii, este un regal al operei marelui artist din Hobița, care continuă să uimească umanitatea.

Image of Plesa GhilezanFoto: Autorul editorialului, captând fascicule din lumina “Măiastrei,” împreună cu Andreea Pleșa, Public Affairs senior director al Novo Nordik, soția regizorului timișorean

Peste o sută de piese ale operei lui Brâncuși, valorând peste jumătate de miliard de euro, sunt puse în valoare printr-un inițiatic motiv al crepusculului de lumini și umbre. Din multitudinea expozițiilor Brâncuși vizitate de-a lungul vieții mele, niciuna nu a avut o asemenea încărcătură de poveste, unicitate și expresivitate.

De la “Ecorșeul,” asistat de Gerota, la “Pasărea în văzduh,” care a adus-o pe Peggy Gugenheim în atelierul din Impasse Ronsin

Image of a course in progress

Prietenii mei au recunoscut în cor: expoziția spune întreaga poveste a sculptorului plecând de la studiul anatomic Ecorșeu, zestre a Facultății Naționale de Artă din București, modelat de artist la indicațiile profesorului Gerota, poreclit de studenți “Jupuitul,” până la “Pasărea în zbor,” acea bijuterie de bronz, considerată unealtă, prin anii ’30, de către vameșii americani.

Artistul român a obținut gloria americană doar după un celebru proces, prin care justiția a decis că piesa aurită e artă, nu o unealtă. Presa de peste Ocean s-a împărțit în două tabere. Unii critici o prețuiau, alții o batjocoreau. “The New York Mirror titra “Dacă aceasta e o pasăre, împușcați-o!”

Împreună cu prietena mea de-o viață, Andreea Pleșa, am luat energie din “Măiastra,” prima sculptură dintr-o serie lungă a artistului care se alinta: “Eu nu creez păsări, ci zboruri.

Am dedicat lungi clipe discuțiilor cu muzeografii despre Domnișoara Pogany și Peggy Gugenheim, milionara americană care a încercat să-l seducă pe Brâncuși pentru a-i vinde “Pasărea în zbor” cu discount. Artistul cerea 4000 de dolari, înainte de cel de-al doilea război mondial.

Contrastul de relevanță și povestea poveștilor operelor artistului de geniu

Atmosfera lugubră a sălilor expoziției, cu pereți negri pentru a face operelor un contrast de relevanță, în surdina dăngănitului clopotelor, inspiră vizitatorii, ce trec prin diferite stări. Unii se agită și își fac selfie-uri, de parcă ar fi alături de vreo  mașină de colecție, alții aspiră liniștea de templu, fiecare după cât poate duce.

Curatoarea Doina Lemny,  cea mai prestigioasă specialistă în operele lui Brâncuși, a scris o epopee a vieții artistului, care poate fi lecturată, în funcție de dispoziție, cultură și înțelegere.

Muzeografii sunt extrem de bine instruiți. Zâmbesc. Comunică. Explică celor care vor să cunoască mai mult. Astfel, am aflat că cei mai impresionați sunt japonezii. Plâng de fericire și de emoție. Într-una din săptămâniile trecute, un bătrânel din Ungaria, venit în cărucior, a mărturisit că e nepotul lui Madam Pogany, frumoasa muză Domnișoara Pogány, de origine maghiară, care l-a inspirat pe artist în anul 1913.

Brancusi bird sculpture on Romania Libera websitePasărea în zbor este cotată astăzi la șase milioane de dolari

Cât despre piesa de rezistență a colecției din sala de mijloc, Pasărea în zbor, specialiștii Muzeului de Artă din Timișoara povestesc că știu cum a fost retezată creația, la Veneția, după un bal de pomină și cum s-a fracturat și apoi a fost lipită prin sudură.

Pentru că unui muzeu modern îi stă bine cu interconectarea digitală, pe baza unui QR code, puteai asculta sau citi întreaga poveste a creației brâncușiene.

Nu poți spune că i-a lipsit ceva unui regal al artei moderne. Meritul lui Șandor și al lui Nica e că au organizat singurul eveniment de talie, de condiție și de prestigiu internațional, în anul de grație “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii – 2023.”

Fascinanta balerină Marina și povestitorul din spatele vitraliului, având încrustat chipul Mitropolitului Corneanuplecat la Domnul

Image of a marinaBalerina Marina Miroiu

Revenind la primul eveniment, premiera piesei de teatru instrumental “Ecoul” mărturisesc că atât de fascinat am fost de expresivitatea balerinei Marina Miroiu de la Baletul Regal din Copenhaga, încât nu am recunoscut că ar fi aceeași persoană cu cea care “am givănit” îndelung, înainte de spectacol. Cititorii Ionei știu că dramaturgul Marin Sorescu a descris cele patru stări ale fiicei povestitorului, care zăcea în burta balenei, un alter ego al soției acestuia.

Scena a avut un montaj minimalist, contemporan cu noul trend al artei vizuale. Regizorul Cosmin Pleșa a jucat rolul povestitorului din spatele unei lucrări artistice din fier, opera unui artist timișorean, Laurențiu Toma, întruchipându-l pe regretatul Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, însuflețitorul său din tinerețe.

Regizorul a îmbinat arta vizuală contemporană cu dansul angelic al balerinei. Din spatele piesei de vitraliu, povestitorul și-a exprimat gândurile în diferite tonalități, cu multe accente grave, în contrast cu suavele mișcări ale balerinei și în  acompaniament de vioară, pianină și acordeon, pe partituri de Bach. Senzația de templu era mai precumpănitoare decât cea a unei săli de teatru. Dacă regizorul timișorean Cosmin Pleșa a dorit să valorizeze, prin superlativele artei, un spațiu al unei foste bănci, transformat în templu, a reușit.

Atotputernicul a vegheat, prin ochiul magic, ca mirificul din opera Ecoul să se întâmple și emoția să urce sufletul în gât. 

“Venim la Timișoara să ne umplem de energie!”

Echo - Romania Libera

Meritul tinerilor investitori, care au redat splendoarea de altădată a Palatului Szana, un antreprenor maghiar, care a înființat prima bancă din oraș, e incontestabil. Mai există, deci, și cioplitori de coloane care știu să rânduie sufletul în acord cu spiritul locului, spre cinstea lor.   

Două spectacole regale mi-au alienat oboseala unui drum lung. Întâlnirea cu mulți timișoreni m-a încărcat de energie. Vorba lui Corneliu Coposu: “Venim la Timișoara să ne umplem de energie.” Și de credință că binele e născut în oameni, am spune noi, laicii culturali.

Cosmin Pleșa

Regizor teolog

“Nu mă rușinez de faptul că, tainic, am făcut acest aranjament și în memoria ÎPS Nicolae, Mitropolitul meu de suflet, creația lui fiind…,“ a scris regizorul teolog Cosmin Pleșa, în invitația trimisă participanților, aleși, nu culeși.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.