Reteaua Corect
Dan Mircea Cipariu

A doua ingropare a lui Brancusi

Nu stiu daca e adevarata informatia conform careia o casa de avocatura agreata de Guvernul Romaniei este pe cale de a lua cateva sute de mii de euro pentru a rezolva juridic repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi. Miza nu tine de imaginea de tara, ci doar de diavolul meschin care flutura 30 de arginti si de promovarea unor caractere egotice.

E siderant sa vezi cum cineva care nu are nici-o calificare profesionala in opera lui Brancusi a putut obtine de la premierul Romaniei si de la alte marimi ale vremii angajamentul de a-l ingropa a doua oara pe creatorul Coloanei Infinitului. Intr-o tara care nu are un muzeu Brancusi, care nu finanteaza cercetarea vie a operelor lui Brancusi, care nu a asigurat o infrastrucutura culturala si turistica de nivel european pentru a pune in evidenta ansamblul monumental de la Targu Jiu dedicat eroilor romani, a milita pentru dezhumarea artistului universal nascut la Hobita este si necrestineste, si lipsit de sincronism cultural si moral. Dincolo de lipsa de diplomatie fata de o tara ca Franta, care i-a pus in valoare pe marii nostri artisti, scriitori, savanti si ganditori, Victor Ponta mai poate reflecta la zisa celebra a lui Brancusi cand a revenit in tara: “V-am lasat si saraci si prosti, v-am gasit si mai saraci, si mai prosti!”

In timp ce se pune la cale o exhibare fara sare si piper a unui sentiment localist si nationalist ce nu are nici-o legatura cu deschiderea spre universal a operei si a creatiei lui Constantin Brancusi, “Poarta Sarutului” are acoperamantul fisurat si apa intra in interiorul monumentului. “Masa Tacerii” si scaunele din jur sunt si ele fisurate, iar aceste opere de for public sunt bune de sprijinit sezutul vizitatorilor ori simple elemente de decor pentru nuntasi. “Coloana Infinitului” nu are nici ea o soarta mai buna pentru ca lacul de protectie s-a exfoliat si modulele prezinta zone vizibile de pete.

Dar cum sa conteze aceste detalii acuzatoare atunci cand politicienii si administratorii publici vor sa se faca vecini de eternitate cu Constantin Brancusi, direct din iadul unor asa-zise bune intentii!

Sursa: Agentia de Carte

Comentarii (2):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.