Reteaua Corect

Dolj: Festivalul Internaţional ''Shakespeare'' s-a încheiat cu un spectacol al regizorului canadian

Festivalul Internaţional ''Shakespeare'', care s-a desfăşurat la Craiova timp de două săptămâni în organizarea Teatrului Naţional ''Marin Sorescu'', s-a încheiat duminică seara cu spectacolul ''Ace şi Opiu'' al regizorului canadian Robert Lepage, prezentat pentru prima dată în România de compania Ex Machina şi aplaudat de public minute în şir, scrie Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor Teatrului Naţional "Marin Sorescu", Ex Machina este o companie interdisciplinară, ce reuneşte actori, scriitori, scenografi, tehnicieni, cântăreţi de operă, păpuşari, graficieni, artişti din domeniul audiovizual, contorsionişti şi muzicieni, care doreşte să devină un incubator pentru o nouă formă de teatru, care să ajungă şi să fie trăită de publicul mileniului trei.

Preşedintele de onoare al Festivalului "Shakespeare", Emil Boroghina, a afirmat la încheierea evenimentului, aflat la a XI-a ediţie, că dorinţa celor care au iniţiat acest proiect a fost de a aduce la Craiova cei mai importanţi creatori din teatrul mondial în proporţie de 98% şi şi-au îndeplinit această misiune asumată în urmă cu 24 de ani. "Un festival se încheie, celălalt stă să înceapă. Noi ştim deja câteva teatre care vor poposi la Craiova la ediţia următoare. Am încheiat această ediţie cu un spectacol de Robert Lepage, probabil cel mai important regizor de teatru al lumii despre care Petre Brook spunea că e singurul geniu al regiei mondiale contemporane. Azi am convenit ca cea de-a XII-a ediţie a festivalului să se deschidă cu un spectacol al lui Robert Lepage. Şi vă promitem că ediţia din 2020 va fi cea mai bună dintre toate", a spus Boroghină.

Ediţia din acest an a festivalului s-a desfăşurat sub genericul "Planeta Shakespeare" şi au fost prezente teatre de pe toate continentele lumii, cu peste 25 de spectacole din ţări precum Polonia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Africa de Sud, Rusia, Belgia, Franţa, Japonia, Australia, Canada, SUA.

Printre spectacolele prezentate s-au numărat "Măsură pentru măsură", o coproducţie a Teatrul Puşkin din Moscova (Rusia) şi Cheek by Jowl din Londra (Marea Britanie), "Furtuna", de la Teatrul Naţional din Nisa (Franţa), în regia Irinei Brook, spectacolul "Romeo şi Julieta", în regia lui Oh Tae Suk, o producţie a Mokwha Repertory Company din Seoul (Coreea de Sud). Din Japonia, Compania Jijosha Yamanote din Tokio a prezentat "Furtuna", în regia lui Masahiro Yasuda, din Brazilia Teatrul Clownii lui Shakespeare din Natal Rio Grande do Norte a prezentat "Excelenţa sa, Richard III", în regia lui Gabriel Villela, iar din SUA, Q Brothers şi Teatrul Shakespeare din Chicago a prezentat spectacolul "Othello Remix".

Festivalul Internaţional "Shakespeare" a debutat la Craiova în 1994 şi a fost iniţiat de Fundaţia "Shakespeare", avându-l ca director fondator pe Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaţionale, precum cele din Edinburgh, Tokyo, Ierusalim sau Montreal. Festivalul Shakespeare s-a extins treptat, în timp şi în spaţiu, adresându-se unor categorii din ce în ce mai largi de public, acoperind din ce în ce mai multe zone unde prezintă spectacolele invitate.

Pentru acest festival, Primaria Craiova a alocat din bugetul local suma de 2.500.000 lei, iar Consiliul Judeţean Dolj - 400.000 lei, evenimentul fiind cofinanţat şi de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, precum şi de Institutul Cultural Român.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.