Reteaua Corect
Dan Mircea Cipariu

Despre bunul european, toleranta activa si cultura solidaritatii

Scris de Dan Mircea Cipariu in 07 octombrie 2012 la 14:48, in Arts. 142 vizualizari Intra in discutie Taguriactiva, bun, cultura, european, solidaritate, toleranta shortlinkhttp://crct.ro/nidf

La finalul Seminarului international “Penser l’Europe”, recent incheiat si organizat prin stradaniile entuziaste ale academicienilor Maya Simionescu si Eugen Simion, una dintre intrebari, “Ce inseamna sa fii un bun european?”, m-a urmarit si ma urmareste. Pentru ca europenismul devine tot mai mult un concept difuz, in care ne este greu sa masuram valorile intr-un areal geografic in care saracia Estului se intalneste cu spiritul pragmatic al Vestului, in care islamismul are o tendinta hegemonica si minoritatile etnice, intelectuale si sexuale sunt tot atatea forte de reactie asupra unui construct imaginar cum este “bunul european”. Asemeni unui virus informatic care isi indeplineste menirea dupa ce si-a executat programul, spiritul european si-a facut datoria lasand in urma o mostenire morala, culturala si spirituala ce se poate vedea pretutindeni in “satul global”.

In aceasta mostenire, drepturile omului si programul iluminist isi cer partea leului. Acest spirit european poate parea pentru multi o frana in calea transformarilor globale. Fantasmele identitare ale Europei nu fac casa buna cu fenomenul migratiei si al globalizarii! In timp ce Vestul pragmatic i-a tinut departe pe muncitorii crestini din Est, pentru rentabilitate si profit a incurajat mana de lucru cu valul islamic pe fata. In timp ce habar n-avem despre operele scriitorilor in viata din Uniunea Europeana, ne gandim doar la faptul ca putem avea o constiinta europeana numai prin relatie si prin acceptarea lui Celalalt. “Suntem europeni pentru ca Europa ne preocupa!” – spunea la amintitul seminar Monseniorul Ioan Robu, punctand intr-un mod paradoxal sensul unei imposibile definitii date unui “bun european”. Daca la concept avem probleme, putem da o mana de ajutor europenitatii noastre prin respectarea diversitatii culturale si spirituale, printr-o “toleranta activa” (dupa expresia complexa data de Dan Haulica) si prin a cultiva o “cultura a solidaritatii”, despre care a vorbit cu insufletire Monseniorul Ioan Robu.

Cititi intreg editorialul pe agentiadecarte.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.