Reteaua Corect
Dan Mircea Cipariu

Despre AFCN, fara patima si fara abjectie

Inteleg supararile si frustrarile celor care nu au castigat licitatia de proiecte culturale organizata de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Eu insumi am trecut, in ultimii ani, prin stari de perplexitate dupa ce am vazut ca proiectele depuse de mine au fost respinse de catre experti care astazi striga in gura mare ca sunt nedreptatiti pentru ca nu au primit nici-un leu pentru proiectele lor.

De fiecare data, insa, am urmat calea institutionala a contestatiei si a protestului civilizat, fara sa demasc public conspiratii vazute sau nevazute impotriva mea si a proiectelor pe care le-am depus la AFCN. O postare pe facebook a domnului Dragos Neamu, presedintele Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, m-a socat si mi-a confirmat iesirile sale din decorul logicii si al bunului simt. Dl. Neamu, care a castigat, doar in acest an, un proiect la aria „Activitati muzeale si activitati privind promovarea culturii scrise (inclusiv lecturile publice)”, a postat urmatoarea delicatete stilistica: „ma f… in el de afcn”. Oare ce-l mana pe el in lupta? Faptul ca nu a mai castigat cate trei sau patru proiecte la ariile de finantare AFCN si faptul ca aura sa de mare manager cultural (de care face atata tapaj!) a fost eclipsata. Obsesia anularii unor concursuri e mai veche la domnia sa, ultima sa cerere de acest gen fiind sustinuta public dupa ce colegul sau de birou si bunul sau prieten a pierdut concursul pentru functia de manager al Muzeului National al Literaturii Romane. Noroc ca autoritatile si lumea noastra culturala cunosc fineturile domnului in cauza si nu-l iau in seama! Dar discutia despre AFCN trebuie purtata, fara patima si fara abjectie!

Inainte de a relua ideile mele despre reconfigurarea AFCN, trebuie sa produc o demonstratie legata de ceea ce au pierdut cativa dintre contestatarii vehementi de acum ai AFCN. Am ales, ca studiu de caz, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) care a castigat, in 2012, doua proiecte – “Sunt obiect de muzeu, caut vizitator” – 40.741 lei si “Incubarea Omului Nou. Amplu studiu de sondare a publicului cu privire la temele abordate de viitorul Muzeu al Dictaturii Comuniste din Romania” – 45.513 lei. In 2011, RNMR a castigat 6 proiecte: “Fiecare obiect spune o poveste” – 26.691 lei; “Creeaza IM-PACT! – Pact al tinerilor din comunitatea locala pentru promovarea de impact a orasului Dumbraveni” – 29974 lei; „Muzeul on/offline – programe educationale de tip blended-learning pentru adolescenti” – 35.100 lei; “Muzeul nostru – Stim oare sa construim cu adevarat un program de voluntariat?” – 38857 lei;  “Noaptea muzeelor 2012”-56.925 lei; “Restaurarea povestilor” -33507 lei.

Daca vom face o analiza a celor care astazi contesta vocal rezultatele AFCN, vom putea constata ca cei mai multi dintre ei au fost beneficiarii celor mai multi bani dati de AFCN de la infiintarea acestui organism, in 2005. E amuzant sa citesti cum fosti experti AFCN si castigatorii de casa ai AFCN cer astazi conferinte de presa si reevaluarea tutoror proiectelor, de parca cu totii, cei care au castigat, nu beneficiaza de prezumtia de profesionalism si de buna credinta!

Daca au existat incalcari flagrante procedurale, cum sustine dl. Neamu, il invit sa le dea publicitatii imediat! Nu putem face o nedreptate tuturor celor care au castigat. Daca exista probe si dovezi, sa fie pedepsiti doar cei care au incalcat regulile jocului!

Problema spinoasa a AFCN ramane, cum am mai scris si declarat, calitatea expertilor. Cei care contesta acum ar trebui sa ceara, in primul rand, ca evaluatorii proiectelor lor sa nu mai fie selectati in registrul de experti ai AFCN. Asa am procedat si eu, atunci cand am dovedit ca grilele si rapoartele au fost redactate si completate aberant! Astfel, sita va cerne, an de an, evaluatorii. Consiliul AFCN asteapta autopropuneri si propuneri de evaluatori. Cred ca ar fi practic ca anuntul privind evaluatorii sa contina si datele financiare ale evaluarii. Cred ca o remuneratie mai substantiala poate atrage un evaluator de anvergura. Sigur, grilele, rapoartele si evaluarile masoara, pana la urma, produse, proiecte si programe culturale care nu pot fi evaluate milimetric. Un evaluator dublat de o personalitate culturala si artistica recunoscuta nu va fi pus la indoiala, cu una, cu doua. Intotdeauna, insa, vor exista nemultumiri si contestatii. Sper din toata inima sa nu mai existe manageri culturali care sa posteze „ma f… in el de afcn”.

SURSA: Agentiadecarte.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.