Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

De ce scandalul Gaudeamus-Voiculescu ar putea fi doar o diversiune

În 1990, abia ieșiți din comunism, românii descoperiseră o chestie nouă, numită greva foamei. Era, nu era cazul, permanent se găsea cîte un nemulțumit care-și trîmbița lupta prin refuzul hranei. La un moment dat, un mucalit a făcut o observație pertinentă: ciudat popor, cel român, după zeci de ani de înfometare primul lucru pe care se repede să-l facă e greva foamei. Cam la fel e și cu boicotul la adresa editurilor care-și permit să tipărească penali.

România are cea mai scăzută piață de carte din Europa. Anul trecut, presareleva că, la nivel național, ne-au mai rămas cca.250 de librării, fiind notoriu cazul județului Teleorman, spre exemplu, care nu ar mai avea nici măcar o singură librărie. Cum o treime dintre acestea sunt în București, vă dați seama ce jale e în restul țării. Sigur că există și librării on-line, dar, conform datelor, acestea vînd cantități insignifiante (0,5%). Tirajul mediu al cărților e de 600 de exemplare, iar banii investiți de români, anual, în cărți, se învîrt pe la 3 euro de căciulă, de vreo 4 ori mai puțin decît ungurii și de vreo 6-7 ori decît polonezii.
Și trebuie ținut cont că cifrele de mai sus sunt puternic influențate de segmentul manualelor școlare, adică acele cărți care sunt cumpărate de nevoie.

Situația e dramatică, una peste alta.

Intelectualii, mai ales, trebuie să se mobilizeze și să facă ceva.

Și se mobilizează, într-adevăr.

Îndemnînd public la boicotarea uneia dintre marile edituri ale țării.

24058690_10208933862217609_5148243205920876533_n

”Pentru cine mă iubește și mă urmează: de aici înainte, nicio carte de la RAO” scrie, pe Facebook, reputatul scriitor Mircea Cărtărescu.

Dacă sfatul lui va fi urmat, piața de carte va scădea și mai mult.

Mesajul literatului, trebuie spus, e postat pe net din îndepărtata și exotica Guadalajara, Mexic, unde, în virtutea talentului de necontestat, Cărtărescu participă, între 25 noiembrie – 3 decembrie, pe banii ICR, la Tîrgul Internațional de Carte.
Acolo, fanii nu îl pot urma chiar dacă îl iubesc, l-a urmat doar Ana Blandiana.

Dincolo de aceste considerații, de vreo zi încoace prinde tot mai mult avînt un zvon extrem de interesant, anume că scandalul Gaudeamus – Voiculescu e doar o diversiune menită să justifice boicotarea editurii RAO și a produselor sale.

Între care se numără, din aceste zile, o lucrare amplă, de peste o mie de pagini, a publicistului Radu Călin Cristea, ”Împăratul cu șapcă”, în care sunt puse la zid figuri de seamă ale elitei intelectuale autohtone care s-au prosternat ani de-a rîndul, jalnic, la picioarele președintelui Traian Băsescu.

La loc de cinste între aceste ”Elite Loiale lui Băsescu (ELB)”, cum le numește autorul: Gabriel Liiceanu, directorul Humanitas și șeful demisionarei Lidia Bodea. (Care e deranjată că trebuie să împartă spațiul cultural cu un fost pușăriaș, dar nu o deranja să se regaleze, la TVR Cultural, cu o fostă turnătoare la Securitate precum Catrinel Pleșu.)

Spicuim din carte:

”Sectanții președintelui i-au asigurat securitatea politică în momente de criză. De pildă, înaintea referendumului din 2007, după o levitație pe traseul Piața Presei Libere, Kiseleff, Arcul de Triumf, Piața Romană, Kentucky Fried Chicken, Piața Victoriei, Piața Unirii, Piața Constituției, Gabriel Liiceanu aterizează lîngă două babe, după care anunță că se socotește, alături de milioane de români, ostaticul Parlamentului: „Am ieșit în Piața Parlamentului [există doar Piața Constituției! – , pentru că, începînd cu data de 19 aprilie, consider că parlamentul este una din puterile statului scăpate de sub control, iar pe mine, împreună cu milioane de români, mă consider de atunci în arestul celor 322, prizonierul sau ostaticul lor. Am ieșit duminică, 22 aprilie, în Piața Parla­mentului (?) nu pentru că sînt pro-Băsescu [vai, dar cine s-ar fi gîndit? – n. m.], ci pentru că [breaking news – n. m.] Traian Băsescu a clătinat vasul cu mîl și apă stătută al tranziției“ (EVZ, 01.05.2007).”

”Așezînd față în față realitatea de fapt și reflectarea ei în comentariile ELB, ai senzația ciudată că aceste elite nu erau contemporane cu ele însele. Strînse ciuci în jurul celor doi guru, Liiceanu și Pleșu, prea dedicați autoreflec­ției pentru a se mai ocupa de „antrenoratul“ discipolilor, după „modelul paideic“ de la Păltiniș, ELB au dovedit o remarcabilă solidaritate de grup: au gîndit omogen, partizan politic și zdrumicînd, în haite, orice animăluț străin reperat pe teritoriul lor”.

”ELB au descoperit în Băsescu un luptător împotriva acestei mineriade din ce în ce mai imateriale, dar, în continuare, furnizoare de violență, de comunism reluctant, de demoni ai trecutului totalitar. Gabriel Liiceanu: „Nu pot să accept că cei [sic!] care sînt autorii morali și fizici ai mineriadelor fac pedagogie politică cu Traian Băsescu, cu președintele actual. Asta mi-e foarte greu să accept“ (Realitatea TV, 07.02.2007).”

”ELB imploră poporul să voteze pentru Băsescu. E unul și același popor „intolerant, xenofob, violent-și-laș, retractil, agitat-și-abulic…“ (Patapievici). Sau: „… poporul incult“ ce „va vota ani la rînd, ca salvator, pe cel care nu va face decît să-l îmbolnăvească mai rău“ (Liiceanu)”

”ELB se vor fi simțit la înălțimea valorilor lui Băsescu, așa cum ne asigură G. Liiceanu, dar numai cu amendamentul că valorile fostului președinte au aparținut unui spirit brut și anevoie de cizelat, mediocru, modic în vizionarismul său cu bătaie scurtă și îmbuteliat în credința că lumea pe care a comandat-o zece ani trebuia să se adapteze, prin reproduceri cît mai fidele, metafizicii existenței pe puntea unui vas. Culmea este că, dacă Băsescu s-a mai înmuiat uneori pe la încheieturi, ELB și-au păstrat articulațiile în aceeași solemnă înțepenire”.

”ELB și-au luat zborul la spartul tîrgului lui Băsescu cu țara. Au lăsat în urmă multă întunericime.” conchide Radu Călin Cristea.

Or fi lăsat ele multă întunericime, dar, se pare, nu le place ca publicului să i se amintească asta.
Iată de ce zvonul privind adevăratul motiv al boicotului la adresa RAO are șanse mari, în opinia noastră, să fie cît se poate de întemeiat.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.