Reteaua Corect
Stelian Tanase

CUM A FOST LA MANTOVA

Festivalul literar de la Mantova este cel mai mare si cunoscut din Italia. Am vazut in program zeci de scriitori de peste tot. Nu m-am asteptat sa fie atat de viu, ca lumea sa se inghesuie sa participe la multiplele intalniri cu autorii si cartile lor. Atmosfera e de sarbatoare si pentru ca orasul nu e rasfatat de evenimente internationale de amploare.

Festivalul de literatura e un bun prilej de a face o imagine contemporana orasului. In plus negustorii, hotelierii, etc. castiga. Strazile sunt invadate de turisti etc.* Particip a doua zi, joi, la prima intalnire din program, intitulata “Bucuresti killer tango”. Spre mirarea mea sala e plina, 200 de curiosi platesc bilet 5 euro ca sa ma vada, sa ma asculte vorbind despre Bucurestiul anilor 40 si personajele mele – Gogu Vrabete scl. Cum sunt la prima cartea tradusa in Italia, cred ca e ceva. Sunt prezentat de un scriitor venetian cunoscut Andrea Moresini, care le vorbeste celor din sala despre “Moartea unui  dansator de tango”.

E meritul publicului acesta curios, nu neaparat al meu personal. In circa doua ore, aplauda de mai multe ori. Abia ne despartim, dupa o sedinta de autografe, fotografii etc. * In plus cartea s-a vandut bine. O vad pe standuri, in rafturi, prin oras. Librarii imi confirma ca se cauta. Trebuie sa dau interviuri, unul la RAI Cinque (canalul lor cultural) pentru emisiunea CULT Book, unde putini din festival au acces, imi spune cineva. A doua zi dimineata presa reda aspecte de la intalnirea cu Stelian Tanase. Apoi, vineri trebuie sa alerg la o biserica ( Santa Maria de la Victoria ), tot plina, si sa vorbesc despre cuvantul ales de mine pentru Vocabulario europeo - zadarncie. Pe scurt acelasi interes venit de la un public curios si cunoscator. La final fotografii, autografe etc. Seara haladuim, micul nostru grup, prin orasul medieval, stam la taclale, ne facem planuri. Pentru mine, e vorba de noi traduceri, oferte, etc. Cand scriitori se intalnesc, limitele realitatii se dilata. La final, pot spune, ca mi-a prins bine pata asta de culoare. Mirosul succesului e bun, iti da o gura de oxigen sa mai termini o carte. E alta lume, mai buna, dar aventura mea se termina repede. Duminica ma intorc la Bucuresti si o iau de la capat intr-un mediu toxic, cu nimic literar si inaltator in el. Ma intorc lipsit de eroism la obisnuitul “homo homini lupus”, printre necititori de literatura.

SURSA: blog Stelian Tanase

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.