Reteaua Corect

Cum a fost ales lupul dacic drept logo al Președinției României la Consiliul UE 2019

Reactiile "like", "love" si "wow" pe Facebook au fost criteriul unic pe baza caruia, dintre finalistii concursului pentru logo-ul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE 2019, a fost ales castigator lupul dacic, arata trei organizatii ale industriei de marketing si comunicare implicate in procesul de selectie, scrie HotNews.

Acestea spun ca rolul lor, in particular, dar si cel al juriului, in general, au fost limitate si sustin ca retragerea din comitetul de jurizare, avand in vedere modul cum s-a desfasurat concursul, nu ar fi fost o solutie viabila.

Cele trei asociatii sunt: IAA Romania, ce reprezinta interesele industriei de marketing si comunicare in ansamblul ei (companii-client, agentii de publicitate, media); Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania; IAB Romania (ce reprezinta industria de comunicare in medii digitale).

Comunicatul celor trei, integral:

IAA Romania, UAPR, si IAB Romania, asociatiile industriei de marketing si comunicare din Romania implicate in proiectul "Logo-ul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE 2019", vin cu urmatoarele precizari:

1. Asociatiile noastre multumesc autoritatilor pentru invitatia la consultare in acest demers important. Credem ca deschiderea catre industria de specialitate este o intentie pozitiva. In egala masura, dorim sa subliniem si pe aceasta cale ca pentru a obtine rezultatele asteptate din orice colaborare, implicarea noastra trebuie avuta in vedere inca din momentul constructiei procesului si nu ulterior.

2. Specific, in acest proiect, invitatia organizatorilor ne a parvenit pe 9 Octombrie iar prima intalnire a avut loc pe 16 Octombrie 2017 (la briefing-ul juriului), mult dupa inceperea proiectului. Din acest motiv rolul nostru si al celorlalti jurati s-a rezumat doar la definirea listei scurte (pe baza unor criterii predefinite de organizatori) de 19 propuneri din cele 122 de propuneri de logo atrase prin concursul adresat exclusiv elevilor si studentilor. 

3. Juriul NU a votat un logo castigator ci o lista scurta. Procesul propus de autoritati - deloc explicat in articolele publicate in spatiul public online si offline - a avut 3 etape:

Etapa de generare a logo-urilor deschisa exclusiv studentilor si elevilor care a inceput in data de 27 Septembrie si s-a incheiat in 17 Octombrie - a doua zi dupa cooptarea noastra in proiect.

Selectarea (din partea juriului) a unui numar de 19 propuneri. In aceasta faza fiecare jurat a punctat, individual, pe baxa a 5 criterii prestabilite de organizatori toate cele 122 de propuneri primite. Selectarea s-a facut prin medierea aritmetica a scorurilor individuale.

Supunerea celor 19 propuneri votului popular pe facebook a fost etapa finala derulata intre 23 si 30 Octombrie. Rezultatul votului public a fost desemnarea "lupului stilizat" ca logo pentru Romania la Presedintia UE 2019. Criteriul unic: numarul de reactii "like", "love" si "wow" dobandite de fiecare logo in intervalul de timp dat.

4. In cele doua sesiuni la care am participat impreuna cu restul comitetului de jurizare, reprezentantii asociatiilor semnatare au atras atentia asupra procesului in sine si asupra faptului ca lipsa de implicare a specialistilor anterior lansarii proiectului, poate genera un rezultat discutabil.

5. In zilele ce urmeaza, ca asociatii ale industriei de MarCom, vom elabora, in folosul autoritatilor, la nivel de recomandare, un ghid de abordare a proiectelor de interes public ce isi propun definirea unei identitati de brand si includ servicii de marketing, strategie, comunicare sau branding. Scopul documentului va fi de a propune etapele optime pentru un proiect de definire a unei identitati de brand care sa asigure eficienta, transparenta si rezultate la un nivel maxim de profesionalism.

Asociatiile semnatare considera ca retragerea din comitetul de jurizare sau refuzul de a participa NU ar fi reprezentat o solutie viabila.  

Chiar si in acest moment, rugam autoritatile organizatoare sa implice in mod constructiv specialistii in procesul de definire a logo-ului si a comunicarii ce va marca preluarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE, chiar daca ar insemna reluarea procesului.

Asociatiile semnatare promoveaza dialogul constructiv cu autoritatile si considera ca numai prin colaborare si cooptarea celor mai potriviti specialisti de la bun inceput, in functie de tipul de proiect, se pot atinge rezultatele asteptate.

De asemenea recomandam mijloacelor mass media ca, ori de cate ori doresc sa relateze despre un subiect, sa prezinte totalitatea faptelor si nu doar parti scoase din context, intrucat in acest fel, pot genera, fara voia lor, informatii incorecte in spatiul public.

Consiliul Director IAA Romania
Consiliul Director UAPR
Consiliul Director IAB Romania

Tânărul autor al logo-ului, un băiat de doar 15 ani, a transmis un mesaj emoționant

Marele câştigător, Ioan Dobrinescu, un elev de clasa a IX-a de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale“ din București, în vârstă de 15 ani, va încasa un premiu de 3.000 de euro şi va avea ocazia să viziteze instituţiile europene de la Bruxelles, transmite Știripesurse.ro. Proiectul lui a fost câştigător atât în viziunea juriului, din care au făcut parte 19 personalităţi, printre care Bogdan Enoiu, Rareş Bogdan, Bogdan Naumovici, Dana Grecu sau reputatul academician Mircia Dumitrescu, dar a fost şi preferatul publicului, reuşind să adune aproape 3.000 de voturi pe pagina de Facebook special creată de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru cele 19 finaliste.

Dobrinescu a dorit să le mulţumească organizatorilor prin intermediul unei scrisori deschise, exprimându-şi totodată amărăciunea pentru valul de critici apărute în spaţiul public la adresa desenului său. Vă prezentăm, în rândurile ce urmează, mesajul emoţionant, dar şi extrem de matur, al elevului Ioan Dobrinescu:

"În primul rând vreau să îi mulțumesc fratelui meu mai mare. De la el am aflat de concurs. L-am văzut cum se străduia să facă un desen. De aceea m-a ambiționat. M-am închis în cameră mai multe ore și am lucrat la desen. Vreau să îi mulțumesc mamei mele care își dedică toată energia pentru a ne crește. Știu că nu este ușor cu noi. Dar o iubesc și o respect pentru ce face singură pentru noi.

 

Trebuie să spun că eu nu sunt un câștigător de fel. Nu am câștigat aproape niciodată nimic. De aceea nici nu știu cum să mă comport. Am aflat din presă că am câștigat. Trebuia, din ce am înțeles, să fie o surpriză pentru mine, până în momentul festivităţii de premiere. Din păcate, am remarcat cu tristețe cum oameni care nu mă cunosc au scris lucruri nepotrivite despre mine şi m-au denigrat pentru un desen.

 

Un logo făcut din tot sufletul. Pentru mine Uniunea Europeană trebuie să fie sigură pe sine, puternică. Da, ca un lup. Un lup care din ce am învățat la istorie este prezent în toate culturile europene. Tot la școală am învățat că România are cea mai mare populație de lupi din Europa. Eu sunt bucuros că protejăm natura. Și cred că trebuie spus Europei acest lucru. Dar aceste lucruri nu au contat... 

 

Nu a contat că pentru prima dată zeci de tineri au venit cu ideile lor, că un juriu ne-a ales și că mii de oameni ne-au votat. Eu sper ca și noi tinerii să avem libertatea să alegem cum vrem să fie Uniunea Europeană. Dar mai ales să alegem un simplu logo. Este adevărat. Sunt doar în clasa a 9-a. Mai am multe de învăţat, dar participarea la acest concurs a fost pentru mine o adevărată experienţă. 

 

Există oameni care pur și simplu critică și nu cred în tineri. Dar există și oameni buni care sprijină tinerii, care au crezut în mine, indiferent de consecințe.

 

Sunt fericit că mi s-a oferit oportunitatea de a avea o mică contribuţie la imaginea României într-un moment atât de important pentru ţară.

 

Vă mulțumesc tuturor pentru sprijin!"

ioan dobrinescuIntra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.