Reteaua Corect

Cristina Jacob, despre recordul stabilit de filmul său, `Oh, Ramona!`: Hate it or love it!

Scris de newsreporter in 20 februarie 2019 la 10:33, in Arts. 100 vizualizari Intra in discutie TaguriCristina Jacob, interviu, mediafax, Oh, Ramona! shortlinkhttp://crct.ro/nu3f

Cristina Jacob a vorbit despre recordul stabilit de comedia sa ”Oh, Ramona!”, care a devenit filmul românesc cu cei mai mulţi spectatori după primul final de săptămână petrecut pe ecrane. ”Hate it or love it!”, a spus regizorul într-un interviu pentru MEDIAFAX.

Regizorul Cristina Jacob a vorbit despre nevoia de spectatori pe care o resimte filmul românesc şi despre importanţa prezenţei publicului în cinematografe.

 

Deţinătoarea unui nou record de audienţă stabilit pentru săptămâna lansării noului său film a dezvăluit cum a ales cartea pe care a ecranizat-o şi cum îşi explică succesul peliculei sale: ”Nu mă feream neapărat de un final dramatic, dar mi-am dorit să le ofer ceva în plus celor care vin să vadă filmul”.

 

 

Redăm intergral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de regizorul Cristina Jacob:

Reporter: Cum te simţi când peste 100.000 de spectatori au venit să vadă filmul în primul weekend?

Cristina Jacob: Sunt bucuroasă că au venit atât de mulţi plătitori de bilete. Asta înseamnă că au prins curaj spectatorii noştri să vină la film şi să încurajeze astfel cinematografia noastră. Puţini ştiu câtă muncă e în spate, cât de mult timp durează să faci un film, cât de mulţi profesionişti lucrează la acest puzzle şi cât de mulţi bani sunt implicaţi. Şi, pentru a avea calitatea pe care am obţinut-o cu acest film, aveam nevoie de susţinerea întregului public. E o bucurie pentru noi să vedem că primim şi recompensa. E o încurajare să tot facem filme de acest gen.

Reporter: Cum a fost saltul de la ”Selfie” la ”Oh, Ramona!”?

Cristina Jacob: Cred că e o evoluţie firească. Nimic nu vine peste noapte şi nu sunt fanul scurtăturilor. Nu cred în scurtături. Sunt un om care munceşte de la 14 ani, am aproape 10 ani deja de cinematografie. E un parcurs, cred eu, firesc, după al patrulea lung-metraj. Sigur că e un salt, e o îmbunătăţire, e un film mai bun decât ”Selfie”.

Am păstrat doar ce era foarte ”juicy”

Reporter: Ce te-a atras la cartea lui Andrei Ciobanu?

Cristina Jacob: Eu am comparat mereu cartea şi pe el, ca personaj, cu Woody Allen, cu Woody Allen la 16 ani. Această autoironie m-a atras foarte tare. Şi cred că aş vrea să trag un semnal cu asta: să nu ne luăm prea în serios, să fim tot timpul autoironici cu noi şi atunci, cumva, viaţa e mai frumoasă.

Reporter: E primul tău film care a pornit de la adaptarea unei cărţi, ce se schimbă pentru regizor faţă de filmele anterioare?

Cristina Jacob: Atunci când adaptezi o carte e o muncă în plus, faţă de un scenariu pe care îl creezi de la zero. Ai povestea cuiva, lucrezi cu materialul dat, nu mai poţi să inventezi tu orice ai vrea. A fost complicat să punem cele 500 de pagini în mai puţin de două ore şi a trebuit să tăiem, să scoatem. Totodată a fost bine că am avut de unde şi am păstrat doar ce era foarte ”juicy”.

Reporter: Ce a fost cel mai greu în realizarea filmului "Oh, Ramona!" pentru tine, ca regizor?

Cristina Jacob: Totul a fost greu. Filmul ăsta a fost cel mai greu la care am lucrat până acum, de la scrierea scenariului după carte, care a durat mai bine de şase luni, găsirea acestor actori, unde am văzut peste 20.000, montajul, care a durat mai bine de un an de zile. Filmul a ieşit undeva la peste trei ore şi a trebuit să scot peste o oră din el, deci o mână şi un picior. Şi alte procese cum ar fi visual effects, sunetul, care a fost făcut în două ţări, în Anglia şi mixajul final la Paris, am făcut visual effects cu trei echipe în loc de una, pentru că timpul a fost foarte limitat. Fiecare proces a fost destul de anevoios la acest film. Nu ştiu să îţi spun de ce, dar se zice că orice lucru care e mai greu şi mai complicat după aia se echilibrează cu un succes. Aşa că prefer faptul că a fost mai greu pentru că, iată, exigenţa mea şi a echipei este astăzi răsplătită.

”Am dorit să le ofer ceva în plus celor care vin să vadă filmul”

Reporter: Cât de greu a fost să găseşti un final pentru "Oh, Ramona!", ştiind problemele pe care le au filmele româneşti cu finalurile?

Cristina Jacob: A fost o provocare pentru că romanul se termină, pentru cei care nu au citit, cu el care le pierde pe ambele fete. Sigur că este un final dramatic. Nu mă feream neapărat de un final dramatic, dar mi-am dorit să le ofer ceva în plus celor care vin să vadă filmul, ne-am gândit luni de zile cum am putea să îl schimbăm şi cred că e unul extrem de curajos. Am fost plăcut surprinsă să aflu că le-a plăcut, pentru că m-am gândit să fie ”hate it or love it”. Se pare că mai mulţi sunt cei cărora le place acest final. Pe cei care nu l-aţi văzut, vă provoc să îl vedeţi. Noi am început cu finalul. Am filmat finalul în primele trei zile. Actorii au o transformare în final şi trebuia să arate ca şi cum ar fi cu zece ani mai bătrâni. Aveau părul lung, am filmat cu ei aşa, după care i-am tuns şi nu ne-am mai putut întoarce. A fost o provocare şi mă bucur că am mers la risc cu el.

Reporter: Cu cine te-ai identificat în adolescenţă, cu Ramona sau cu Anemona?

Cristina Jacob: M-am identificat, sigur, cu Ramona. N-am fost un copil foarte cuminte, din contră. Cred că e cumva bine că am experimentat şi am făcut toate trăsnăile ca şi copil şi, ulterior, ca adolescent, pentru că nu te mai trezeşti după aia, la douăzeci, treizeci de ani să ţi se pară atractive anumite lucruri şi atunci e mai ciudat să le faci.

Reporter: Care este scena ta preferată din ceea ce nu a mai intrat în cele 109 minute care au ajuns pe ecran?

Cristina Jacob: Am o secvenţă preferată. Din păcate, a trebuit în aceste multe minute scoase din film să scot şi actori cu totul. Actori care au jucat foarte bine. Sigur, nu mă mai iubesc aşa mult astăzi, eu îi respect şi îi iubesc în continuare, dar uneori asta e, trebuie să iei nişte decizii drastice în favoarea filmului. Am o secvenţă preferată care era cu un taximetrist şi cu un actor foarte cunoscut. Din păcate a trebuit să scot acea secvenţă din film cu tot cu actor, deşi era o secvenţă foarte bună.

Reporter: Cum vezi "Oh, Ramona?" în raport cu cele mai bune comedii româneşti?

Cristina Jacob: Nu m-am raportat niciodată la colegii mei. Am încercat să mă raportez la filmele cu care am crescut. Asta nu pentru că nu îmi plac. Îmi plac şi filmele minimaliste, îi respect pe foarte mulţi regizori care au luat multe premii afară şi cred că e necesar să existe şi acele filme. Cred că, totodată, pentru o industrie sănătoasă, trebuie să existe şi filme de public. Aştept să facă mai multe comedii ca să ne putem raporta reciproc. Vreau competiţie.

Reporter: Filmul a fost comparat cu producţii ca "American Pie" şi alte filme care au vizat în principal adolescenţii. Cum vezi tu comparaţia aceasta?

Cristina Jacob: E o comparaţie firească. Toate generaţiile au filmele lor de referinţă. Nu mă deranjează, din contră. Deşi acest film e mai bun. Pentru că eu lucrez mult cu actorii şi au ceva mai multă adâncime şi credibilitate personajele. Cu aceeaşi doză de umor, cum s-au regăsit în ”American Pie”, aşa se vor regăsi şi în ”Oh, Ramona!”.

Reporter: De ce filmele tale fac recorduri de public mai ales între tineri iar celelalte filme româneşti, nu?

Cristina Jacob: E foarte simplu. Acest film, ”Oh, Ramona!”, e foarte targetat. A fost făcut pentru publicul de tineri, în principal. Asta nu înseamnă că nu poate să îl vadă şi mama, şi tata, şi bunicii. Dar este un film pentru adolescenţi, în principal. Sigur că adolescenţii sunt cei care vin în număr mare la film. Cu asta îţi răspund la întrebare. E normal ca filmele celelalte, targetate pentru festivaluri, acesta fiind interesul lor, să facă mai puţine intrări, având în vedere că publicul majoritar caută entertainment, caută, după o zi de lucru să vadă altceva decât văd în fiecare zi. Cred că e bine să existe ambele genuri de film.

Reporter: Cum a fost primit "Oh, Ramona!" de celelalte categorii de vârstă, de la studenţi la părinţi?

Cristina Jacob: Surprinzător, este primit foarte bine. Am avut mulţi prieteni sau cunoscuţi peste vârsta de 60 de ani care s-au regăsit şi ei. Au zis, ”da, şi noi am avut o grasă de care am fugit, şi noi ne-am întrebat pe care să o alegem, o iubesc pe aia sau pe cealaltă?”, şi femeile la rândul lor. ”Ce să alegem, de ce? Cum e primul sărut?”, toţi am trecut prin asta, indiferent de vârsta pe care o avem.

Citește mai mult pe Mediafax

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.