Reteaua Corect
Adrian Nastase

Civilizatia spectacolului (I)

Scris de Adrian Nastase in 30 septembrie 2018 la 13:22, in Arts. 393 vizualizari Intra in discutie Taguricivilizatie, cultura, divertisment, mario vargas llosa, spectacol shortlinkhttp://crct.ro/ntmT

Intr-un volum de eseuri, intitulat „Civilizatia spectacolului”, Mario Vargas Llosa, celebrul scriitor peruan, detinator al Premiului Nobel pentru literatura, analizeaza schimbarile din ultimile decenii din zona culturii, ajungand la concluzia ca, in prezent, cultura inseamna, in primul rand, divertisment, distractie.

Elementele ei determinante nu mai sunt pictura, sculptura, muzica, filozofia, stiintele umaniste ci filmele, serialele tv, emisiunile de televiziune, jocurile video, benzile desenate, concertele rock, pop sau rap, videoclipurile. Aceasta cultura mainstream, cultura a marelui public, „a smuls viata culturala din mainile minoritatii care o monopoliza in trecut si a pus-o la indemana tuturor”. Pentru noua cultura, esentiale sunt insa productia industriala masiva si succesul comercial. In acest fel, dispare diferenta dintre pret si valoare, pretul absorbind si anuland valoarea.

Ce reprezinta, in aceste conditii, civilizatia spectacolului? „Civilizatia unei lumi in care primul loc pe scara valorilor il ocupa divertismentul si in care a te distra, a scapa de plictiseala, e pasiunea generala”. Democratizarea culturii, laudabila altfel, a avut ca efect vulgarizarea produselor culturale, o viata culturala mediocra, bazata pe extravaganta si promovata prin publicitate agresiva. Astfel, apar zone noi „de cultura” – bucataria sau moda, in care „chefi” sau designeri de moda devin adevaratele vedete. „Aragazul, cuptorul, podiumul de moda sunt amestecate cu cartile, concertele iar marii fotbalisti si vedetele de televiziune exercita asupra obiceiurilor influenta pe care, altadata, o exercitau profesorii sau teologii”.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.