Infiintata in secolul al XIX-lea, "Pleyel" a fost dintotdeauna o companie de nisa, a carei productie a ajuns in prezent la 25 de piane pe an, o scadere dramatica fata de cele 1.700 pe care le producea in urma cu doar un deceniu, informeaza france24.com, preluand AFP.
Totusi, "Pleyel" beneficiaza de o expertiza de 200 de ani in manufactura si prelucrarea lemnului de lux, ceea ce face ca proiectul reprezentantilor companiei sa aiba sanse reale de succes.
"In aceasta fabrica avem 15 oameni care indeplinesc 20 de activitati diferite", explica Arnaud Marion, directorul artistic al companiei. "Ne-am dat seama ca in cei 200 de ani de activitate am atins un nivel de expertiza foarte ridicat in domeniul in care lucram, astfel incat ideea de a produce si piese de mobilier ni se pare una foarte buna", a mai spus Marion.
Pentru a pune in aplicare ambitiosul plan, reprezentantii companiei au apelat deja la renumitul designer italian Michele de Lucchi, care si-a pus deja la lucru talentul prin crearea unui prototip in marime naturala a unui pian si a unui taburet. Piesele vor fi prezentate la Targul de mobila de la Milano, organizat in luna aprilie a anului viitor.
Obiecte unice de mobilier pentru colectionari
Numai pianul lui de Lucchi costa 100.000 de euro, echivalentul pretului unei masini sport de lux, asemenea multora din piesele realizate in fabrica "Pleyel". "Scopul nostru nu este sa ne adresam publicului larg prin fabricarea unor canapele si masute obisnuite, ci crearea unor obiecte de mobilier unice, destinate colectionarilor", sustine Marion.
Anterior, "Pleyel" a mai apelat si la un alt designer de renume, in persoana americanului Hilton McConnico, pentru a contribui la realizarea unui model de pian care sa fie fabricat in serie limitata.
Acum, "Pleyel" face echipa cu designerii francezi Patrick Jouin, Olivier Gagnere, Bruno Moinard, Patrick Noguet si Noe Duchaufour-Lawrance pentru a crea o linie completa de mobilier care sa fie prezentata la Milano, in cadrul unui targ ce va avea loc in 2012.
80% din pianele lumii, vandute de producatori din China si Coreea de Sud
Aflata intr-o concurenta directa cu competitori din China si Coreea de Sud, care produc piane de 2.000 de euro si reprezinta 80% din piata mondiala, "Pleyel" s-a vazut neviota sa-si schimbe modelul de afacere in ultimii zece ani.
In 2007, compania s-a relocat din Ales, aflat in sudul Frantei, in localitatea Saint Denis, cea in care au fost puse bazele afacerii si unde aceasta a functionat din 1865, timp de un secol. Oficialii "Pleyel" au luat aceasta decizie pentru a reduce din costurile de productie, dar si pentru a permite o diversificare a ofertei.
Despre ambitiosul plan de a crea mobila de lux, Marion spune ca "este o miscare artistica si industriala deopotriva. Vrem sa iesim din nisa muzicii pentru a intra in cea a «artei de a trai»".
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.