Reteaua Corect

Cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Matei Brâncoveanu și-a desemnat câștigătorii

Cea de-a doua ediție a Galei Premiilor Matei Brâncoveanu acordate de Fundația Alexandrion tinerilor creatori și-a desemnat miercuri seară câștigătorii pentru cele zece premii puse în joc - șapte pentru artă, unul pentru Științe socio-umane și două, acordate în premieră, pentru Medicină și pentru Economie, informează Agerpres.

Sursa imagine: luxul.ro

Președintele juriului, criticul literar Ion Bogdan Lefter, a menționat că premiile a fost acordate pentru artiști tineri deja confirmați și nu pentru debuturi.

"Acordăm aceste premii nu pentru calitățile fiecăruia, pentru că sunt cunoscute de ani de zile, ci pentru performanțe în anul 2016. În timp ce premiile Constantin Brâncoveanu sunt premii de carieră, nu trebuie să ai o perfomanță anume, acestea sunt niște premii mai competitive și mai focalizate asupra bilanțului cultural, intelectual al unui an", a subliniat Lefter.

Premiile au constat în bani, diplome și trofee de cristal.

Premiul pentru Literatură a revenit scriitoarei Ștefania Mihalache, pentru "Sisteme de fixare și de prindere" (poezie, Editura Nemira, București, 2016), iar cel 
pentru Arte vizuale a fost câștigat de sculptorul Cătălin Bădărău, pentru expoziția personală "Perpetuum Violence de la Năsui collection & gallery, București (vernisaj: 10 februarie 2016).

Premiul pentru Teatru a fost acordat regizorului Matei Lucaci-Grünberg, pentru alcătuirea grupului teatral 'Jamais Vu', împreună cu care a montat spectacolele "Sâmbătă, averse!", text de Tudor Coman și Matei Lucaci-Grünberg, regia: Matei Lucaci-Grünberg, Teatrul Godot, București (premieră: iunie 2016) și "Secretul armei secrete", după un scenariu de Alexandru Tatos, regia: Matei Lucaci-Grünberg, Teatrul Național din București (premieră: noiembrie 2016).

Juriul a acordat premiul pentru Film regizorului Bogdan Mirică (regizor)— pentru lung-metrajul de ficțiune "Cîini" (42KM Film, EZ Films, Argo Film, premieră în România: 23 septembrie 2016), iar cel pentru Dans — coregrafei și dansatoarei Mădălina Dan — pentru programul Amprenta, care a inclus proiectele "The Agency of Touch" (tactile performance), "All that mattered", Dominic Stanca (performance, în colaborare cu Ciprian Mureșan), Mothers of Steel (în colaborare cu Agata Siniarska, Polonia) (producție CNDB, 17 octombrie-20 noiembrie 2016).

Premiul pentru Muzică clasică a fost câștigat de compozitorul și pianistul Mihai Măniceanu —pentru lucrarea "Mishiba pentru 5 percuționiști" (compoziție după o idee de Mircea Cărtărescu, interpretată de ansamblul de percuție 'Game' în cadrului festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi', mai 2016) și pentru concertele ca pianist din Festivalul Innersound (ArCuB Gabroveni, 30 septembrie 2016) și din Festivalul internațional Craiova Muzicală (22 noiembrie 2016).

Premiul pentru Muzică experimentală, alternativă/ jazz etc. a fost primit de compozitorul, cercetătorul și sound artistul Cătălin Crețu — pentru integrarea noilor tehnologii în muzică, în special pentru instalația audio-vizuală AquAcusTectonium prezentată în preambulul proiectului "Visualizing the Sound" (WASP STUDIOS, în co-producție cu Asociația 4Culture) și pentru performance-ul solo cu pian preparat tehnologic din cadrul Festivalului InnerSound (august 2016).

Premiul pentru Științe socio-umane a fost câștigat de Mihai Maci, profesor la Universitatea din Oradea —pentru volumul "Anatomia unei imposturi. O școală incapabilă să învețe" (Editura Trei, București, 2016).

Totodată, s-a acordat pentru prima dată premiul pentru Medicină medicului Ilinca Lucia Gussi, profesor la  Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din București — pentru contribuția în domeniul tratamentului anemiilor fetale (transfuzii fetale), în timp ce premiul pentru Economie, de asemenea oferit în premieră, a revenit lui Mihai Copaciu (expert principal, Direcția Modelare și Prognoze Macroeconomice din Banca Națională a României) — pentru realizarea unui model de prognoză economică adoptat în 2016 de Banca Națională a României și apoi de Fondul Monetar Internațional.

Din juriu au făcut parte criticul literar Ion Bogdan Lefter — președinte, regizorul Victor Ioan Frunză, criticul de artă Irina Cios, compozitorul Dan Dediu, istoricul Bogdan Murgescu, medicul Bogdan O. Popescu, prorector al Universității de Medicină și Farmacie 'Carol Davilla' din București și jurnalistul economic Daniel Apostol.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.