Reteaua Corect

Ce zic istoricii timişoreni despre Neagu Djuvara

Istoricul Neagu Djuvara este apreciat de istorici timişoreni ca fiind 'un autentic cărturar' şi 'un domn perfect', scrie Agerpres.

Profesorul Victor Neumann, istoric şi director al Muzeului de Artă Timişoara spune despre el că a fost un autentic cărturar, un intelectual care a deschis perspective novatoare de cercetare şi înţelegere a istoriei României.

"Cărţile lui - marcate de formaţia sa franceză - au adus un suflu nou în istoriografia postcomunistă, fiind relativ uşor de citit, graţie naraţiunilor captivante. Un învăţat, care după întoarcerea din exil a oferit conaţionalilor săi o memorabilă pildă de cultură individuală. Prin studiile lui, descoperim nu doar faptele trecutului, ci şi ipoteze şi teorii provocatoare asupra trecutului şi prezentului'', a declarat vineri, pentru AGERPRES, profesorul Victor Neumann.

Istoricul timişorean adaugă faptul că Neagu Djuvara i-a atras atenţia prin inteligenţă, logică, demonstraţii, puncte de vedere personale, având 'o minte strălucită, adesea speculativă, capabilă să treacă dincolo de stereotipiile locale'.

''L-am întâlnit pe Neagu Djuvara o singură dată, la o reuniune ştiinţifică de la Bucureşti, pe teme de Teoria istoriei, la Institutul de Istorie Militară. M-a întrebat la cine mă refer în discursul meu, când vorbesc despre teoreticienii contemporani şi i-am spus că mă refer la Reinhart Koselleck, unul dintre cei mai importanţi istorici ai secolului XX, un model de istoric. Djuvara m-a întrebat despre el, de unde îl ştiu şi de ce este atât de important, iar după ce i-am povestit, mi-a spus 'să ştii că mă interesează tot ceea ce-mi spui'", a afirmat Victor Neumann.

Acesta îşi aminteşte că istoricul avea în acel moment în jur de 90 de ani şi era foarte liniştit, dar atunci când vorbea dădea dovadă de vitalitate şi forţă. Neagu Djuvara avea însă şi darul de a vorbi pe înţelesul tuturor, consideră Neumann, nu doar într-un limbaj sofisticat, ci şi într-unul simplu, al unui om obişnuit.

"Este un model de cultură individuală. Ca să ai o naţiune puternică, mai întâi trebuie să ai culturi individuale. El este un astfel de model de cultură individuală, căci naţiunea se formează prin asociere conştientă, nu prin ceea ce spune cineva cine suntem. Acest om ştia să gândească pe cont propriu şi l-am admirat în mod special pentru acest lucru. Întotdeauna venea cu judecata lui, cu perspectiva lui, inclusiv când avea intervenţii despre scena social-politică de azi", a mai spus istoricul timişorean.

La rândul său, istoricul Ioan Haţegan, cercetător la Filiala Timişoara a Academiei Române, susţine că 'Neagu a fost un domn perfect'.

"A vorbit despre România 'mică' şi nu s-a aventurat în nordul Carpaţilor, căci aici era altă lume. Aprecierile sale sunt realiste şi cu dragoste de ţară'', consideră Ioan Haţegan.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.