Reteaua Corect
Andrei Marga

Cateva probleme ale culturii

Sunt necesare actiuni de importanta majora in Romania actuala - ce vor trebui intreprinse, in conjuctie, de personalitatile culturale, de Institutul Cultural Roman, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Tineretului si Sportului, uniunile de creatie, asociatiile de editori si alte institutii si organizatii - care sa asigure conditii de afirmare a culturii romane in tara si in afara ei.

Este vorba de:

Curmarea situatiei in care doar 50% dintre cetateni - conform unui sondaj recent - au posibilitatea sa citeasca cel putin o carte pe an, printr-o relansare a bibliotecilor si a cititului de carti in tara. A devenit urgenta efectuarea unei analize, cu participarea mai multor institutii, si stabilirea unui pachet de actiuni in consecinta. Promovand cultura romana in exterior, nu putem fi indiferenti la ceea ce se intampla in interior.

Depasirea situatiei in care reteaua nationala de distributie a cartilor si a celorlalte publicatii s-a destramat, iar publicatiile circula anevoios intre localitatile din tara. Ar trebui ca cei implicati sa se asocieze in efortul de a restabili reteaua nationala a circulatiei publicatiilor, prin reglementari adecvate si stimulative. Daca reteaua interna este plina de carente, ne putem intreba cum poate fi cea externa.

Folosirea productiei editoriale pentru a alimenta cultura romana, institutele culturale romane din strainatate si bibliotecile de referinta din lume. Si unele si altele au deficite mari, de multa vreme constatate, in materie de reprezentare a culturii romane. Efortul trebuie mult amplificat si transformat intr-o preocupare sistematica a multor institutii, organizatii si personalitati.

Gasirea de solutii pentru a asigura "sustenabilitatea" operelor. De pilda, unii autori solicita finantarea celei de-a cincea sau a sasea traduceri a unei scrieri. Nu doar faptul ca tot mai multe edituri sunt de acum obisnuite sa ceara automat subventionarea traducerilor si nu mai traduc fara subventionare, ceea ce este dramatic! Ma gandesc ce ar spune Liviu Rebreanu!? Mai important este sa ne intrebam: nu ar trebui ca de la o vreme scrierile unui autor sa fie "sustenabile"? Sa fim limpezi: subventionarea traducerii de lansare trebuie facuta. Dar nu cumva ar trebui gandita totusi mai ales in cazul romanelor, "sustenabilitatea"? Nu cumva ar fi bine ca resursele financiare sa fie asigurate astfel pentru mai multi autori relevanti?

Crearea si raspandirea mentalitatii cautarii pe cont propriu a resurselor de finantare pentru proiecte. Unii autori si institutii solicita an de an bani publici pentru proiecte fara a-si pune problema asigurarii cofinantarii si este util sa fie facuta problema unui aport propriu la finantare. Ar trebui tinut seama si la noi de faptul ca finantarea din bani publici trebuie folosita chibzuit, in asa fel incat sa ajunga la cat mai multi autori capabili de performante competitive.

Este extrem de util sa participam la targuri internationale (de carte, de arta, etc.), dar nu si suficient. A sosit, in orice caz, ora sa infiintam librarii de carte romaneasca si galerii de arta in strainatate. Are importanta cardinala sa intram - prin personalitati si opere - in publicistica, dar si in dezbaterea internationala. Nu mai sunt utile actiuni multe, ci manifestari memorabile.

In perioada 1996-2004 in Capitala si in alte orase se organizau conferinte publice ale unor lideri nationali si de organizatii internationale. Aceste conferinte erau o excelenta interactiune intre culturi. Din pacate, in perioada 2004-2013, Capitala este vizitata de putine personalitati de prim plan ale vietii publice internationale. Traditia conferintelor personalitatilor mentionate trebuie reluata.

TVR si alte institutii din tara detin excelente fonduri de filme documentare despre istoria si actualitatea romaneasca. Tocmai aceste filme ar trebui folosite in ambasade, consulate, institute culturale, in locul persistentelor vechituri ce se folosesc astazi.
In Romania este vie inca "traditia" ignorarii reciproce, si chiar a antagonizarii, umanioarelor si stiintelor, precum si cea a separarii severe intre speciile artei. A sosit momentul interactiunilor intre discipline, intre speciile artei, intre umanioare si stiinte. Iar interactiunile trebuie cultivate efectiv, asa cum efectiv este de cultivat specificul fiecareia dintre cele amintite.

In Romania actuala persista tropismul unor autori de a astepta ca cineva sa-i subventioneze neconditionat. Relatia de subventionare a creatiei este normala, dar se cere regandita in termenii actualitatii. Trebuie concepute si aplicate conlucrari ale institutiilor cultural si ale autorilor cu industrii (de pilda, industria energetica), cu firme si banci, parteneriate cu autoritati centrale sau locale, pentru a sprijini financiar creatia. Altfel, sunt autori care clameaza un capitalism exigent, ce nu se practica in lume, dar se folosesc copios de "capitalismul finantat de la buget", ce nu se mai sfarseste in tara noastra.

 

SURSA: ziuadecj.ro

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.