Reteaua Corect

Caligrafia arabă a fost înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO

Scris de newsreporter in 15 decembrie 2021 la 14:49, in Arts. 647 vizualizari Intra in discutie Taguricaligrafie araba, UNESCO shortlinkhttp://crct.ro/nyRC

UNESCO a inclus marţi caligrafia arabă pe lista patrimoniului său imaterial, un statut care va contribui la conservarea acestei practici artistice străvechi, larg răspândită în lumea arabo-musulmană, informează AFP, transmite Agerpres, potrivit Știripesurse.

Candidatura acestei practici artistice prezentată organizaţiei ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură (UNESCO) a fost susţinută de 16 ţări, în frunte cu Arabia Saudită, state unde Islamul este religia dominantă sau majoritară.

Includerea caligrafiei arabe pe lista patrimoniului imaterial a fost anunţată de UNESCO pe Twitter.

Ministrul saudit al Culturii, Badr bin Abdullah bin Farhan, citat de agenţia de presă guvernamentală, a apreciat decizia estimând că va ''contribui la dezvoltarea acestui patrimoniu cultural''.

''Caligrafia arabă este o practică artistică ce constă în notarea de mână a scrisului arab într-o manieră fluidă în scopul exprimării armoniei, graţiei şi frumuseţii'', a precizat UNESCO.

Acest procedeu artistic ''a servit mereu drept simbol al lumii arabo-musulmane'' a declarat pentru AFP Abdelmajid Mahboub, din cadrul Societăţii de conservare a istoriei saudite, un ONG implicat în proiect.

Însă ''mulţi oameni nu mai scriu de mână din cauza evoluţiei tehnologiilor'', iar numărul artiştilor specializaţi în caligrafia arabă s-a redus dramatic, a deplâns el.

Din acest punct de vedere, înscrierea în patrimoniul imaterial UNESCO ''va avea cu siguranţă un impact pozitiv'' asupra conservării sale, a mai spus Mahboub.

Patrimoniul cultural imaterial sau ''patrimoniul viu'' este ''moştenirea primită de la strămoşii noştri pe care o transmitem urmaşilor noştri'', potrivit definiţiei UNESCO. Include ''tradiţii orale, arte ale spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive''.

''Pentru a fi definită ca patrimoniu cultural imaterial, o practică culturală trebuie să fie dinamică... Trebuie să aibă o semnificaţie în viaţa oamenilor'', spune Tim Curtis, secretar al convenţiei UNESCO pe această temă, adoptată în 2003.

Potrivit paginii de Twitter a UNESCO, au mai fost înscrise marţi, printre alte proiecte, rumba congleză, festivităţile prilejuite de cultul Sfântului Ion Botezătorul din Venezuela, dansurile şi expresii asociate festivalului Corpus Christi din Panama, valori legate de olărit, cunoştinţe, tradiţii şi practici ale populaţiei indigene Awajún din Peru, Marele Festival de la Tarija, din Bolivia.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.