Reteaua Corect

Bugetul Ministerului Culturii, votat pozitiv de Comisia parlamentară

La Camera Deputaţilor, Comisia Cultură Media a dat vot favorabil Bugetului Ministerului Culturii. Ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu a susţinut un buget cu peste 50% mai mare decât în 2016 şi a arătat că Patrimoniul Cultural va primi sume suplimentare în cazul rectificărilor viitoare, informează Mediafax.

Sursa imagine: cugetliber.ro

Dezbaterile din cadrul Comisiei Cultură Media au pornit de la premize serioase (alocuţiunile ministrului Culturii Vulpescu, sau amendamentele senatorilor şi deputaţilor) la confuzie (doi debutanţi deputaţi au cerut drumuri şi demersuri bugetare adresate mai degrabă Consiliilor Judeţene) la teribilisme (deputatul Bacalbaşa: ”îmi cade o mână că nu pot vota toate amendamentele, dar să credităm acest buget cu 50% mai mare”).

În rest, bugetul şi alocările au rămas neclintite. Amendamentele Opoziţiei (USR-PNL-UDMR) au fost respinse pe linie. S-au propus criterii mai ferme privind alocările bugetare, reconstruiri, consolidări de biserici şi case memoriale. Au fost respinse în serie. O singură clădire din judeţul Mureş a trecut, dar după o scurtă nedumerire a deputatului Gheorghe-Dinu Socotar: ”Ce se votează? E la mine acasă? Votez!”.

În rest, Bugetul 2017 - Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale primeşte 766,1 milioane de lei, cu 51,1% mai mult decât în 2016. Vor fi subvenţionate festivalurile de prestigiu, de la TIFF Cluj, Astra Sibiu, la Enescu, şi vor fi sprijinite: programul LIMES, Timişoara, oraş european, participarea Târgului de Carte Leipzig, buget pentru dreptul de preempţiune al guvernului României în cazuri precum ”Cuminţenia Pământului”

Mai multe detalii despre Buget:

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) primeşte, în proporţie de 96,41%, finanţare de la bugetul de stat. Restul de 3,59% reprezintă surse proprii de venit.

În cadrul secţiunii Proiecte cu Finanţare din Fonduri Externe Nerambursabile, aferente cadrului financiar 2014 - 2020, programele din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) vor primi 19,4 milioane de lei, o creştere de 242.7% faţă de anul trecut.

Şi cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă cunosc o creştere de 160,4%, de la 24,9 milioane de lei, anul trecut, la 65 de milioane de lei, pentru anul acesta.

Potrivit programului de guvernare 2017-2020, principalele direcţii de acţiune în domeniul culturii sunt: revizuirea actelor normative din domeniul culturii, îmbunătăţirea şi modernizarea sistemului de achiziţii de creaţii culturale, lansarea primului program de susţinere a investiţiilor în infrastructura culturală, continuarea şi finalizarea celor două mari proiecte care presupun construirea unei săli moderne de concerte şi a unui centru cultural multifunctional (parte a proiectului ”Cartierul Justitiei”) în municipiul Bucureşti, protejarea, conservarea şi depozitarea patrimoniului muzeelor naţionale, susţinerea industriei cinematografice româneşti şi a acţiunii europene ”Timişoara, Capitală Europeană a Culturii 2021”.

Un punct central în activitatea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale îl va constitui pregătirea Centenarului Marii Uniri.

Printre programele prioritare se numără cel de restaurare a monumentelor istorice, Zilele Europene ale Patrimoniului (creat sub auspiciile Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene), reuniunea de informare a direcţiilor judeţene pentru cultură în domeniul patrimoniului cultural imobil şi de inventariere şi clasare a subcomponentelor aflate în monumente, ansambluri şi situri de grupa A din Lista Monumentelor Istorice, Limes şi repatrierea bunurilor culturale mobile care au părăsit ilegal teritoriul României.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.