Reteaua Corect

Brâncuşi, de la Guggenheim, New York, la Târgu Jiu – două ipostaze ale receptării

Anul trecut, la 19 februarie, s-au împlinit 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, iar anul acesta, la 16 martie, s-au împlinit 60 de ani de la moartea sa, scrie Mediafax.

Sursa imagine: historia.ro

În România, Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi există pe hârtie încă de acum doi ani, fiind înfiinţat prin Legea nr. 199/ 2015. În acelaşi timp, Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi încă nu există, pentru simplul motiv că nu are un sediu.

În februarie 2016, ministrul culturii din acea perioadă anunţa că au fost identificate, la Târgu Jiu, câteva spaţii compatibile să găzduiască noua instituţie muzeală. În ceea ce priveşte "încărcarea cu valoare" a spaţiilor de expunere, ministrul conta pe "sprijinul unor mari instituţii muzeale din străinătate, precum Centre Pompidou din Paris şi The Museum of Modern Art (MoMA) din New York".

La 16 martie 2017, dată la care s-au împlinit 60 de ani de la moartea sculptorului, actualul ministru al culturii a fost prezent la Târgu Jiu şi, în urma acestei vizite, a transmis, printr-un comunicat de presă că "În scurt timp vom anunţa unde va funcţiona Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi."

"Am identificat un spaţiu, ce are legătură cu viaţa şi opera marelui sculptor, iar în scurt timp voi da mai multe detalii cu privire la decizia luată", a mai afirmat ministrul Ionuţ Vulpescu, în cadrul unei alocuţiuni rostite la Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu.

Muzeul Guggenheim din New York (care are şi sediu şi are şi ce expune din opera brâncuşiană) inaugurează, vineri, 17 martie, o expoziţie Brâncuşi, care va rămâne deschisă până la 3 ianuarie 2018.

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate publicului opt sculpturi de Brâncuşi aflate în patrimoniul muzeului: Vrăjitoarea, Regele Regilor, Muza, Adam şi Eva, Miracolul (Foca - I), Ţestoasa zburătoare, Câine de pază, Soclu de stejar.

Vor fi expuse, de asemenea, şi o serie de fotografii ale atelierului lui Brâncuşi, din Paris, şi ale operelor sale in situ, imagini realizate de Man Ray, Edward Steichen, Wayne F. Miller şi de Brâncuşi însuşi.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.