Cartea, ale carei coperte prezinta domul aurit al Kremlinului, locul tarilor rusi, si al conducatorilor moderni deopotriva, a nascut numeroase controverse, criticii acuzand cartea de favorizarea unei perspective pro-Staliniste si antisemite asupra Rusiei si a istoriei acesteia, noteaza AFP, citata de france24.com.
Intitulat “O istorie a Rusiei. 1917-2009”, manualul scolar a fost redactat de doi academicieni din cadrul Universitatii de Stat din Moscova, Alxander Barsenkov si Alexander Vdovin si incearca sa justifice represaliile din era stalinista, implicit taberele instaurate de Gulag (n.r. – Administratia Generala a Lagarelor de munca), deportarile grupurilor etnice si colectivizarile fortate.
Autorii au motivat arestarile din 1930 prin faptul ca autoritatile aveau o teama intemeiata fata de inamici in interiorul Uniunii Sovietice. Cartea doreste totodata sa sublinieze ratiunea din spatele ordinelor lui Stalin de a-i deporta pe tatarii din Crimeea, pe ceceni si pe ingusi in Siberia si Asia Centrala: “Motivul pentru care au fost deportati este acela ca ei erau dispusi sa coopereze cu straini, posibili inamici ai poporului, si acest lucru era foarte bine stiut”, o teorie sustinuta de cei doi academicieni, dar respinsa vehement de catre istoricii din Vest, cat si de numerosi experti rusi.
Patriotismul, instrument de amenintare
Cartea pune un accent puternic si pe numarul evreilor care au ocupat pozitii importante in aparatul de conducere din Rusia. Se zvonea ca autoritatile ruse au blocat sistematic accesul evreilor la posturi-cheie in sistemul de dupa al Doilea Razboi Mondial din cauza simpatiilor crescande pro-vestice ale cetatenilor de origine evreiasca, lucru care crestea riscul ca acestia sa poata fi transformati de americani in unelte de manipulare in Rusia.
Principalele critici aduse manualului scolar vin din convingerea ca “aceasta este o carte in care patriotismul serveste drept instrument de amenintare”, dupa cum sustine Anatoly Utkin, profesor la Universitatea de Stat din Moscova.
Chiar si Camera Publica, un corp de control aflat in subordinea Guvernului, a criticat manualul intr-un raport, considerand ca “interpreteaza istoria tarii intr-o maniera de radicalism national si pur si simplu o distorsioneaza”.
Universitatea de Stat din Moscova a declarat ca va suspenda folosirea cartii in timpul cursurilor si insusi presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ferm ca nu doreste sa mai aiba de-a face cu era comunista.
Iosif Stalin (1878-1953) a fost un revolutionar bolsevic si conducator al Rusiei Sovietice. Stalin a deveni Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice in 1992 in urma mortii lui Lenin, castigand in anii ’30 lupta pentru putere in fata lui Lev Trotki si consolidandu-si pe deplin autoritatea odata cu “Marea Epurare”, o perioada de represiune al carei apogeu a fost atins in 1937.
C.C.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.