Reteaua Corect
Adrian Nastase

“In umbra presedintelui”

Anul acesta, la Editura Michel Lafon, din Paris, a aparut cartea “In umbra presedintelui”, scrisa de seful Protocolului lui Jaques Chirac. Paul Poudade – autorul volumului – diplomat de cariera, fost ambasador in Ungaria si, ulterior, in Turcia, mi-a atras atentia, la inceput, prin faptul ca enumera, intre limbile straine pe care le vorbeste, si limba romana si se refera si la o calatorie a sa in Romania – ca student – pe la mijlocul anilor ’60, unde obtinuse o bursa din partea Institutului francez de limbi orientale.

Cartea este interesanta pentru cei care vor sa afle mai multe lucruri despre felul in care functioneaza protocolul si ceremonialul la nivelul cel mai inalt.  Pe mine m-au interesat insa dezvaluirile sale despre felul in care au decurs – in anii 2001-2004 -  diverse reuniuni interntionale sau vizite la nivel inalt la care a participat Jaques Chirac.

Astfel, el relateaza, intre altele, vizita lui George Bush in Normandia (mai, 2002); intalnirea cu Putin, de la Sochi (iulie, 2002); Centenarul Antantei cordiale, cu Regina Elisabetha (aprilie, 2004; vizita in Algeria (martie, 2003); calatoria in China (noiembrie, 2004); intalnirea la varf a Grupului G8 la Evian (primavara anului 2003); aniversarea a 60 de ani de la Debarcarea in Normandia (iunie 2004).

Mai mentioneaza faptul ca in 2004, la inceputul anului, presedintele Chinei, Hu Jintao, a fost intr-o “vizita de stat” in Franta iar in toamna, presedintele Chirac, in cadrul unui turneu in Asia, a vizitat si el China. Am descoperit, din cartea lui Poudade, ca presedintele Frantei este un mare cunoscator al artei chineze, asa cum este pasionat de civilizatiile “primitive”, reprezentate in muzeul Branly, pe care l-a ctitorit, la Paris.

Volumul este interesant pentru ca prezinta si unele aspecte mai putin cunoscute: rolul sotiei lui Jaques Chirac – Bernadette – in influentarea unor decizii de personal, conversatiile telefonice frecvente ale lui Chirac cu Rafic Hariri – premierul Libanului si prieten intim al presedintelui Frantei (prin intermediul caruia, de altfel, am obtinut o intalnire cu Jaques Chirac, la Paris, dupa “neintelegerile” legate de pozitiile Frantei si Romaniei referitoare la interventia in Irak, in 2003); relatiile personale excelente cu Jean Chretien, premierul Canadei (intre 1993-2003), sau cu cancelarul Gerhard Schröder – pe care il considera un mare prieten -, relatiile reci cu premierul spaniol José Maria Aznar, cu premierul Berlusconi sau cu Tony Blair.

Am mai aflat din cartea ambasadorului Poudade ca, in iunie 2004, la a 60-a aniversare a Debarcarii in Normandia, unde a participat si cancelarul Schröder (intr-o ipostaza complicata), acesta a evocat, in discursul pe care l-a tinut, figura tatalui sau, soldat in Wehrmacht si care a murit in Romania, in 1944 – al carui mormant, a povestit el, fusese descoperit de curand!

Mi-a retinut atentia si prezentarea rolului consilierilor diplomatici si al celor care se numesc, in limbaj diplomatic, “sherpa” – reprezentantii personali ai sefilor de stat sau de guvern (imi aduc aminte, cu nostalgie, de rolul pe care l-au avut, in astfel de calitati, in actiunile mele de politica externa, ambasadorii Traian Chebeleu sau Mihnea Constantinescu).

Inchei aceasta scurta prezentare cu celebra fraza, rostita, in 2002, la Johannesbourg, de catre Jaques Chirac: “Casa noastra arde si noi privim in alta parte”.

SURSA: blog Adrian Nastase

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.