Reteaua Corect

Romanul care a cumparat manuscrisele lui Cioran: "Le voi dona statului"

Scris de dana conerth in 08 aprilie 2011 la 10:29, in Books. 14 vizualizari Intra in discutie TaguriCioran, donatie, intorc, manuscrise, roman, tara shortlinkhttp://crct.ro/neK0

George Brailoiu, romanul care a cumparat cu 405.000 de euro manuscrisele lui Emil Cioran, in cadrul unei licitatii ce a avut loc la Paris, a declarat pentru Pro Tv ca le va dona statului. George Brailoiu considera ca manuscrisele trebuie sa se intoarca in tara si sa faca parte din patrimoniul national.

Omul de afaceri George Brailoiu isi doreste ca manuscrisele lui Cioran sa faca parte din patrimoniul national Omul de afaceri George Brailoiu isi doreste ca manuscrisele lui Cioran sa faca parte din patrimoniul national

Donatia se va face in cateva luni, dupa ce avocatii omului de afaceri vor discuta cu reprezentantii Academiei Romane si cei ai Bibliotecii Central Universitare.

Omul de afaceri, care a spus ca a licitat din tara, dar ca a avut si brokeri la Paris, a declarat ca este un admirator al lui Cioran.  "Mi s-a parut normal sa cumpar tot", a declarat pentru Stirile ProTV, George Brailoiu, romanul care a achizitionat prin licitatie manuscrisele filosofului Emil Cioran.

Doua institutii din tara noastra si cel putin un miliardar roman au intrat in aceasta competitie, in care vanzarea a inceput de la 100.000 de euro.

120 de obiecte care i-au apartinut lui Emil Cioran au fost pe lista pentru licitatie. Pe langa un carnet de student, un pasaport, diplome de studii si multe scrisori catre parinti, cele mai scumpe au fost manuscrisele.

Printre ele se numara caiete manuscrise - "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet si pamfletar", "Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant", "Banalitate si transfigurare", "Cartea amagirilor", "Lacrimi si sfinti", "Schimbarea la fata a Romaniei" - numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat asezat, semnata pe verso, diploma de bacalaureat, datata 5 octombrie 1928, diploma de licenta in filosofie si litere, datata 23 iunie 1932, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933 - 1934, cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca si multe altele.

Printre cele mai scumpe dintre aceste loturi se numara manuscrisul intitulat "Indreptar patimas", datat 12 martie 1940, evaluat de experti la o suma intre 8.000 si 10.000 de euro, dar si cateva manuscrise evaluate la sume intre 4.000 si 5.000 de euro, precum "Max Stirner", nedatat (aproximativ 1929 - 1930), "Intuitionismul contemporan", nedatat (1932), "Lacrimi si sfinti", nedatat (1936 - 1937). Insa suma totala la care au fost evaluate loturile nu atinge 100.000 de euro.

Pe 8 aprilie se implinesc 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran.

George Brailoiu, despre donatie

Interviu acordat Pro TV

1.

Cine este romanul care a cumparat manuscrisele lui Cioran

Publicat in 07 aprilie 2011 la 22:31

George Brailoiu, care a dat lovitura joi la Paris, cumparand cu 405.000 de euro mult-ravnitele manuscrise ale lui Emil Cioran, este un om de afaceri de succes, care a reusit in 2009, in plina criza, sa-si ridice afacerea la 100 de milioane de euro. Brailoiu este pasionat de iahting si de jocul la bursa.

2.

Ministerul Culturii nu participa la licitatia manuscriselor lui Cioran

Publicat in 07 aprilie 2011 la 09:41

Reprezentantii Ministerului Culturii au declarat, miercuri, ca nu au facut vreun demers pentru achizitionarea unora dintre manuscrisele lui Emil Cioran, care vor fi scoase la licitatie, astazi, la Paris. Sunt, in schimb, interesate sa cumpere aceste lucrari valoroase, persoane din mediul privat.

3.

Centenar Emil Cioran la Bucuresti

Publicat in 07 aprilie 2011 la 17:40

Filosoful roman Emil Cioran, de la a carui nastere se implinesc 100 de ani pe 8 aprilie, va fi omagiat la Muzeul National al Literaturii Romane si la Academia Romana, pe 11 si 12 aprilie. O serie de evenimente vor marca la Bucuresti centenarul Emil Cioran.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.